Leaderboard

13 Februari 2018

104 hari sudah

Diam tak diam dah 104 hari da duk kat hospital
59 hari kat melaka and 45 hari do sini alor gajah
Maksudnya da 3 bulan setengah duk sepital
Dulu masa aku dengar orang yang kene dul sepital lama
Mak aiii.... lama nya... apa dibuat.... my reaction
Now... aku yang alami sendiri
Mula mula masa baru baru masuk
Masa tu 12 minggu je
Perrhhhggg... bilang hari jugak
Masa tu kat melaka
Ade 3 ke 4 orang yang sama
Kene stay lama... best ade kawan
Dapat borak2.... nak2 member nurse
Macam2 aku tanya die..
Macam2 jugak ilmu aku dapat
Sebelum ni kita tertanya2 sendiri
Than dapat jawapannya...
Alhamdullah... tambah kawan tambah ilmu ye tak
Betul cakap member yang da otai
Duk lama kat sepital 2 ke 3 kali
Sebab setiap kali ngandung
Memang kene tahan wad
Die cakap masa mula2 memang jenuh tunggu
Tapi bila da masuk 20 minggu
Akan rasa masa akan cepat berlalu
THAT IS REALY TRUE
Sedar2 ai da 27 week now
Wei next week 7 bulan wei..
Alhamdulillah Allah masih lagi
Memberi kesempatan untuk aku
Menikmati alam mengandung
Dan bersalin nanti insyaallah
Syukur atas nikmat ini

Tp nnti next week nak kne minum gula balik
Aku pun tak tau aku lepas ke tak
Harap lepas la jugak kali ni
Tp 2 kandungan yang tak berjaya yang lepas
Ai kantoi minum gula
Diabetik semasa mengandung
Dua2 lelaki
Kalo lepas yang ni agaknya baby girl kot
Sebab masa sarah pun ai ok
Errmmm... aggapan aku je
Hahaha.... jangan ikut sangat
Scan last week tak nampak jantina
Doktor cakap baby tengah beesila
And tali pusat die pun berkumpul kat situ
So tak nampak
Husband kate tak pe rahsia Allah
Janji sihat....

Kat alor gajah ni
Ai berat mulut sikit
Malas nak berbual sangat
Penat mulut ni nak cerita kisah sendiri
Almaklum lah dak otai kat sepital
Aku lebih kepada buat hal sendiri
Sape yang peramah rajin bukak cerita
Ai cerita... mana yang tak... ai buat sombong ai
Huhuhu.... buat hal sendiri

Sepanjang duduk hospital ni
Kulit pun da putih
Hikhikhik... tak berjemur
Kalo keje ni tak dapat de kulit macam ni
Kulit tangan ok da putih berseri..
Muka pulak macam kering
Dulu aku pakai DMS tapi sejak mengandung ni
Aku tak bole pakai la.... yang serasi sabun je
Lain hampehhhh...
Kalo aku pakai... kulit aku akan merah
Than golap timbul jeragat
Sekarang aku tak ape dah
Takut jadi macam sebelum ni
Kesian muka aku
Tak pe la stop pakai skin care dulu
Nnti lepas bersalin ai cuba balik

Kalo tak ok jugak terpaksa lah cari produk lain
Huhuhu

Batuk

Batuk ketika mengandung
Amat menduga wei....
Adehhh....
Pertengahan bulan 12
Kene jugak batuk
Tapi kat hospital melaka masa tu
SEBAB...
Makan lontong ade sambal kacang die
Tersedak terus batuk kau...
Mula2 doktor bagi ubat cair kahak
Tapi dalam 3 ke 4 hari je doktor bagi
Than doktor cuba pulak bagi ubat batuk cair
Memang tak jalan
Masa tu bantuannya
Mintak tolong husband kawan blikan
Gula2 HALLS HITAM
Untuk aku.. kalo batuk gula ni je bole melegakan
Gula2 batuk berubat lain memang tak jalan
Masa tu en suami masih keje lagi
Tu mintak ihsan orang lain
Than sampai pindah hospital alor gajah
Dalam seminggu batuk tu
Dah nyah dari hidup aku
Alhamdulillah.... bersyukur..
Sebab aku takut terpecah air ketuban
Haahah.... takut wei kandungan baru berapa minggu
Baby belum matang lagi
Sebab ade member aku cerita
Die punya air ketuban leaking
Sebab batuk..
Masa tu kandungan die baru 32 minggu...
33 ke 34 minggu dia cieser
Sebab takut baby lemas
Tu die da atas 30 minggu
Aku ni bawah 30 minggu
Tu yang takut tu

Than dua minggu lepas
Aku diserang batuk lagi
Mungkin terjangkit
Dengan pesakit yang batuk
Kali ni menduga wei...
Sebab sampai terkencing2
Seksanya ..... Allah Maha Besar
Selalu berdoa Moga Allah jagakan
Baby dalam ni sepaya bertahan
Suruh en suami beli gula2 berangin
Dengam Tiger Balm
Macam2 die beli
Aku siap suruh carikan madu
Nurse dengan kawan yang datang lawan
Suruh iktiar makan madu
Semua aku buat

Sapu balm kat leher depan dengan belakang dengan dada
Memang lega... tapi kene selalu buat
Da habis angin die sapu lagi

Madu 2 kali sehari pagi dengan malam
Ambil 1 sudu telan kemudian minum air panas suam je

Kalo tak tahan sangat baru makan gula berubat
Sebab aku baca kat sarung gula2 tu
Setiap kali pengambilan kene jarak 2 hingga 4 jam
Aku bukan pikir ape pun
Aku takut terlebih gula...
Maklum lah 2 minggu lagi
Nak kene minum gula kali ke 2
Harap tak ade kene diabetic
Tapi kalo da nak kene
Nal buat macam mana
Hadap je la... janji baby sihat...

Alhamdulilah sekarang ni batuk da makin kurang
Pad pun da tak pakai lagi
Syukur sangat...
Berkurang.... suami suruh ikut je
Amalan yang aku buat ni
Sampai hilang batuk

1. Madu.. janji madu
2. HALLS... yang hitam xde... kalo selsema terus lapang hidung
3. Strepcel.... 4 pack en suami beli tinggal 2 pack... 1 pack tu tinggal sebiji
3. Tiger Balm... letak kat dada dengan leher sepan belakang... jangan letak kat hidung... podeh... hehehe

# ini amalan aku untuk hilangkan batuk
Yang mana korang rasa ok boleh ikut okey
Aku pun tak pasti mana satu yang boleh mengurangkan batuk aku ni
Harap ia berkesan pada korang
Atau untuk aku jugak pada masa akan datang

Bye

07 Februari 2018

Laparnya

Tengah rendam bihun pama
Tadi tunggu air panas
Da dapat bekalan air panas
Terus rendam

Tadi ingat minum air bancuh
Nescaffe hezulnut
Lapar hilang...
Itu pun air tak berapa panas

Tak sabar

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...