Leaderboard

12 Disember 2017

Cerclage Serviks

Assalamualaikum kawan kawan
Pagi ni aku nak cerita pasal tajuk kat atas ni
Pasti ade yang tahu..
Ada yang tak tahu...
Ada yang pernah lalui...
Ada yang tengah lalui.... mcm i
Hope ia dapat membantu korang
Untuk menambah ilmu pengetahuan

This artikle aku copy je
Aku bukan la pengarang yang handal
Mengolah ayat cantik


Cerclage Serviks
Cerclage serviks adalah prosedur pembedahan yang dilakukan ke atas wanita mengandung untuk menjahit sekeliling serviks supaya serviks tidak akan terbuka sehingga bayi benar-benar bersedia untuk dihahirkan. Ia dilakukan untuk menghalang serviks terbuka sebelum kandungan berusia 37 minggu dan untuk menghalang kelahiran pra matang. Peratus kejayaan adalah 90%.l

 Masa terbaik untuk melakukan cerclage adalah sewaktu kandungan berusia 12 hingga 14 minggu. Walaubagaimanapun, sesetengan wanita mungkin memerlukannya secara kecemasan dimana cerclage dimasukkan sebelum kandungan mencecah 24 minggu. Prosedur ini jarang dilakukan selepas kandungan berusia 24 minggu.
  
  Siapa memerlukan cerclage?

Cerclage dilakukan untuk menghalang keguguran atau kelahiran pramatang terutamanya bagi wanita yang mengalami masalah serviks tidak kompeten dimana serviks tidak mempunyai kekuatan atau sokongan dalaman untuk memastikan serviks sentiasa tertutup. Masalah ini akan bayi terkeluar sendiri sebelum proses bersalin bermula. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda berikut, anda dinasihatkan untuk melakukan cerclage.
1.
Serviks memendek atau terbuka terlalu awal yang akan menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.
2.
Bentuk uterus yang tidak sempurna atau rosak akibat trauma atau kecederaan terdahulu.
3.
Keguguran pada penggal ketiga kandungan.

 Apa yang berlaku semasa prosedur?

1.
Sebelum prosedur, doktor akan melakukan beberapa siri imbasan transvagina untuk mengukur bukaan serviks anda.
2.
Anda dinasihatkan supaya tidak melakukan persetubuhan, menyembur air atau memakai sebarang krim vagina 24 jam sebelum prosedur.
3.
Berpuasa 6 jam sebelum prosedur dijalankan.
4.
Sebelum prosedur bermula, anda akan diberi sama ada bius setempat atau bius keseluruhan.
5.
Doktor akan menggunakan spekulum untuk membuka bukaan vagina.
6.
Jahitan dilakukan di sekeliling serviks untuk membolehkan bukaan serviks tertutup rapat. (lihat video dibawah) 

 Apa yang berlaku selepas prosedur?

1.
Anda perlu berehat di wad beberapa jam untuk membolehkan doktor memantau tanda-tanda kelahiran pramatang.
2.
Anda akan diberi ubat untuk menghalang jangkitan dan kelahiran pramatang.
3.
Anda akan mengalami sedikit pendarahan  dan kekejangan sejurus selepas prosedur. Biasanya, ia akan hilang selepas beberapa hari.
4.
Anda dinasihatkan supaya berehat dan mengelakkan aktiviti fizikal yang lasak beberapa hari selepas prosedur.
5.
Jangan melakukan persetubuhan selepas prosedur.
6.
Jahitan biasanya akan dikeluarkan pada minggu ke 37 kandungan. Proses mengeluarkan jahitan adalah sama seperti pap smear, tidak memerlukan bius. Anda mungkin akan mengalami sedikit pendarahan.
7.
Kelahiran akan berlaku sejurus selepas itu.

Tanda berjaga-jaga

Sekiranya anda mengalami gejala dibawah, sila dapatkan nasihat doktor secepat mungkin.  Tanda-tanda ini menunjukkan cerclage tidak berhasil dan bayi perlu dilahirkan lebih awal.
1.
Sakit dibahagian perut yang datang dan pergi.
2.Pendarahan vagina yang kehitaman, kemerahan ataupun berketul.
3.
Demam.
4.Loya atau muntah.
5.Air ketuban pecah.
 Apakah risiko menjalani cerclage?

Cerclage serviks boleh dikaitkan dengan masalah berikut yang mungkin memerlukan bayi dilahirkan lebih awal.
1.
Jangkitan sibahagian dalam serviks dan air ketuban.
2.
Stenosis serviks. (servix menjadi sempit atau tertutup selamanya)
3.
Kecederaan serviks yang diakibatkan oleh tekanan fetus yang menolak cerclage. Ini akan menyebabkan serviks tercedera dan cerclage terputus.
4.
Air ketuban pecah sebelum sampai waktunya dan diikuti oleh jangkitan.
Kelahiran pramatang. Cerclage serviks boleh meransang proses kelahiran.

04 Disember 2017

Contraction @ mengeras

Kenapa Perut Sering Mengeras Semasa Mengandung?????


Kadang kadang aku sendiri pun konfius
Ye la takut jadi macam dulu
Mengeras kerap sikit
Da gabra

Husband share artikle
Aku salin la balik
Untuk tatapan sendiri
Dan panduan korang
Kot la terbace entry aku ni
Kita sebar dan kongsi ilmu yang bermanfaat
Harap berguna pada korang ok
Baca tau....
Daaaa.....

Apabila kehamilan kita semakin sampai kepenghujungnya, kita akan mula perasan ketegangan pada perut kita. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick (pengecutan rahim) dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.
Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972. Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.

Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil kearah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.  Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.

Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari. 

Anda mungkin perasaan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:

-Bayi bergerak dengan aktif
-Semasa senaman atau
-membawa barang berat
-Mengurut perut
-Semasa hubungan seks
-Dehidrasi

Apa Yang Membezakan BH dan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan BH atau tanda-tanda kelahiran.

Ini adalah perbezaannya:

-Kontraksi BH tidak menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya.

-BH tidak teratur dan berlaku sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat.

-Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin.

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH

-Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang.

-Rehat lebih lama.

-Minum air dan baring pada sebelah kiri badan

-Minum air secukupnya.

-Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH

-Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.

-Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan.

Tip minum air gula untuk ibu mengandung

Assalamualailkum korang semua
Hari ni nak share pasal tip ni
Harap dapat membantu korang semua









Halla terbalik.... no 4 dgn 5....
Maafkan saya
Saya hanya pakai hset je
Sekali je jadi
Kali ke 2 nak tukar da fail

01 Disember 2017

Rehat betapa

Hari ni genap 30 hari duk betapa kat sini...
Tak sangka jugak da sebulan da kat sini
Alhamdulillah...

11 Oktober 2017

macam macam ada

this is a dunia
yang ada kuasa 
menggunakan power sepenuhnya
itu hak mereka
biarkan 
   Hasil carian imej untuk kuasa


semoga kejayaan menjadi milik 
kita semua
Chaiyokk korang

mee....
Allah mendengar segala doa 
Alhamdulillah...

Allah maha melihat dan lebih mengetahui
Apa yang ada dalam hati masing masing
kalau betul niatnya
balasan yang baik harapnya
kalau dengki niatnya
hey.. man... Allah kan ada...

jom berserah pada Die

I love Allah

merdeka day

 baru berkesempatan nak post........ 










29 Ogos 2017

Raptai penuh perbarisan hari kebangsaan kerajaan n. Melaka

So den nak ceritakan
Ape yang dah berlaku
Seharian ini
Al kisahnya tersebut pagi ni
Ade raptai penuh
Untuk 31 ogos nanti



Nanti den tambah lagi
Almaklumlah
Tak berapa nak mengambil gambar
Nak pergi amek gambar 
Kat IG dengan FB rakan seangkatan

28 Julai 2017

Lirik Lagu Jampi

Lirik Lagu Jampi – Hael Husaini


Bermula Pandang pertama
Terlihat Kamu di depan mata
Terasa Debar di dada
Menahan Rasa bila kau ada
Kau Buat ku terpaku
Sepertinya Diriku yang mahu
Diri kamu
Dan bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata hanya kau harus aku cintai
Ha Ha ha aku ketawa
Terasa Aku tak tentu arah

Kau Buat ku terpaku
Sepertinya Diriku yang mahu
Diri Kamu
Dan Bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata Diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata Hanya kau harus aku cintai
Malam, Berganti malam
Masih Terbayang
Apa Yang berlaku
Pada Diriku
Ternyata Kamu
Ternyata Kau mahu diriku
Selama Kau milik ku
Dan Bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata Diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata Hanya kau harus aku cintai
Dan Bila
Ternyata Kau yang aku cintai

26 Julai 2017

Rindu separuh mati

Tajuk memang mautkan
Hahaha.....
Entah la... memalam cam gini
Layan pulak cerita korea

Lembut sungguh hati itu
Selembut tisu
Yang menyerap segala lembapan
Basah ia
Pecah ia

Aaaiiii...
Mengapa empang
Mengapa dibina empang itu
Biarkan ia mengalir
Terus mengalir
Mengapa di tahan
Hanya untuk orang lain
Hanya untuk mereka
Hanya untuk kamu
Aku.... bagaimana
Aku.... begini
Aku.... sendiri

Arrghhh....
Mengapa... kadang kadang sendiri
Kadang kadang berdiri sendiri
Kadang kadang duduk sendiri
Kadang kadang rasa rebah sendiri
Ya rebah
Rebahnya hati ini

Salah sendiri
Pilihan sendiri
Ketentuan Ilahi
KeranaMu Ilahi

Selagi mampu harungi
Selagi mampu serap hentakan ini
Ya akan harung segalanya
Demi menuju yang abadi

Wahai mereka
Halusi tindak bicara
Jauh mana
Dekat mana
Jangan bila hati di sini tertusuk duri
Duri hati sendiri
Tangan sendiri

Ahhh....
Wahai cik hati
Pohon pulih kembali
Segar dalam nyata
Ikut arus dunia

Kita ikut aliran itu
Moga sampai ke syurga
Amin...


Ayume aleeya

25 Julai 2017

remote alarm baru

 tadaaaa....
da siap
al maklum lah hari ni gaji
bende penting 
seketul ni RM44.80 siap GST

sekejap je setting tak sampai 5 minit
dah dapat remote baru
ingat nak tukar kunci siap remote tu
macam kereta axia
budak tu kate mahal
kalau jatuh ganti remote labih bahal daripada ganti kunci
RM9X.XX

remote macam aku ni pulak
ade 3 jenis
macam aku button merah hijau dan batery panjang
ade button merah hijau tapi betery bulat
lagi satu button hitam semua batery tak tau bulat
sebab setiap kereta die ikut design atau setting alarmnya
macam tu la budak tu cakap
 
Than budak tu pesan lagi jangan letak batery dalam remote lama
sebab akan mengganggu remote baru ni

ikut kan aje la kan
mereka lebih arif
 
















 Tu... tengok ade bahagian yang patah
menurut budak tu
tapi sebenarnya aku yang patahkan
sebab mase aku buka  hari tu da senget dan retak
aku nak luruskan lah konon
langsung tercabut
huhuuhu...
tapi masa tu memang remote ni da tak berfungsi dah
da 10 tahun 
remote 2 ketul habis 
pertama setelah 6 ke 8 tahun guna 
lama jugak tahan batery
8 tahun tukar 2 kali batery dalam seminggu
than pergi perodua
tukar batery baru kat remote spare
sebab remote 1st tu board die da makan batery
2 batery tukar... habis kuasa die
than baru pergi perodua
ingat nak beli remote baru
than budak tu kate elok lagi
terus tukar batery je
kehkehkeh... selamat duit..

remote spare ni pulak tercabut tak sampai 2 tahun guna
ape pun terima kasih kerna khidmat mu remote
amat bermakna pada aku

 
 Tq miss remote

alarm kunci perodua sudah rosak

al kisahnya
da 2 minggu hidupku susah tanpa alarm ni
hadooiii...
tengah lenggang kangkung 
selepas tutup pintu kereta
kene pusing balik sebabnya
alarm kereta tidak berfungsuiii....
adehhhh....
nak nak pulak tangan penuh barang
sekali kene pusing da
ade sekali tu 
aku terus kan haje
sebab malas nak pusing
*sila jangan ikut
memandangkan dalam kereta tak da
benda berharga
mahal ke nak beli remote baru
better beli kat perodua ke kat kedai kunci biasa
ok
jom kita buat reserch
...........................

Tip kalau alarm kereta bunyi..
1st step kene masukkan kunci
than swith onn kan kereta
than tekan brek
than alarm berhenti bunyi

da selalu buat
sebab masalah alarm oon off rosak

24 Julai 2017

Terbuai Perasaan ke perasan

assalamualaikum semua
hari ni 24 hb Julai
bersamaan hari isnin
macam biasa
bagi aku sekarang
every day is monday blues...
hahahaha....
ape pun up to you all
how we manage your own time


yeah...
yang sebetulnya
sedang menghitung hari
my buah hati is coming back home

senyum sampai telinga
nampak semua gigi

Jom layan
Bad Thief, Good Thief


21 Julai 2017

Sambutan Hari Raya Peringkat Daerah Alor Gajah

Pada 20 Julai 2017
Nasib Dekat Kat bawah office
jalan kaki je skit

tapi aku turun sekejap je
makan 2 biji roti arab... 2 cucuk satey... semangkuk kecik cendol
da balik office sebab office tak ade orang

 



























Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...