Leaderboard

14 Jun 2016

dairy of ramadhan


Diam tak diam dah 9 hari kita berpuasa
di bulan ramadhan yang penuh barakah
bulan mulia
bulan yang penuh rahmat
dimana pada bulan ini
kita sebagai umat islam berebut rebut
untuk mendapatkan ganjaran pahala

sebenarnya nak cerita pasal semalam
kan sempena bulan puase ni
ade waktu anjal
khas untuk penjawat awam
so aku ambil la peluang ni
memandang masa perjalan
pergi dan balik kerja
mengambil masa lebih kurang 40 minit
so aku bercadang untuk masuk awal
7.30 pagi
hendak diikutkan kalau masuk 7.30 pagi
aku akan balik pukul 4.30 petang
memandangkan Ketua Setiausaha Negara
dengan baik hatinya memperkenalkan 3 waktu anjal baru
sempena bulan puasa ni
so lagi awal la aku balik
sebab waktu rehatnya dipendekkan kepada setengah jam
kalau waktu rehat aku peruntukkan untuk solat sahaja la

banyak kebaikkannya aku rasa lah
memandangkan kos sara hidup yang tinggi sekarang
aku tengok harga makanan kat pasar ramadhan
memang bole tahan mahal jugak
so ini lah salah satu cara berjimat dengan mask di rumah
aku tengok kawan post
makanan yang cucuk cucuk tu
nugget, sosej, fishball kat bandar melaka
tak tau pulak lokasi bazar ramadhan die kat mana
RM2 secucuk tapi area Masjid Tanah masih RM1 lagi
kalau popia basah pulak pun bole tahan jugakkan
2 ketul RM3.00... ooiii...kalau 2 ketul tu sorang makan ke
untuk 2 orang makan tu ye...
tapi ape yang aku harapkan kesedapan die
kalau mahal tapi sedap memang la berbaloi
kalau mahal tapi tak sedap and than macam nak basi
memang macam nak hempuk kat muka penjual tu....
hahhhahahah...
ape pun yang penting kene pandai pilih
gerai makanan yang kita beli


tapi seronok weii...
balik awal macam macam bole buat
nak masak ape pun masa cukup
cuba bayangkan
kalau offc aku dekat dengan rumah
heaven......
(toinnntttt.... ketuk kepala..... jangan mimpi okey.... memang tak le)
1st week of puasa my husband out station lagi
2nd week die baru ade kat rumah
so kepala otak aku asik berpusing je
nak masak ape... nak masak ape...
cari menu.... pantang terlintas...
setakat ni 2 menu yang telah berjaya aku buat
menjadi chef kat rumah
hujung minggu hari tu laksam
kemudian semalam aku buat mee kari
alhamdulillah berjaya...
ade lebih lagi tu pagi tadi...
petang ni ingat nak menjala pulak
roti jala.... kuah kari ade lagi..... seronoknya...
acuan pulak menjadi masalah nya
tengok la... biar aku pikirkan nanti

nak cerita pasal rutin harian masa bulan puasa ni
biasalah ibu ibu kat rumah
awal awal suboh kene bangun
dulu masa zaman muda remaja
bujang mesti kita mengharap kan orang tua kita kan
ye la masa tu kita masih tak ade tanggungjawab
free........
sekarang da jadi bini orang
emak orang
kita ade rasa tanggungjawab tu
automatik kan kita nak buat ape je
untuk menjadikan keluarga kita bahagiakan
btul tak.... nak bagi anak dengan suami makan
yang best best... walau pun hakikatnya tak pandai masak
ape pun praktis make you perfect kan
lama lama pandai la masak tu
janji ade keinginan...

pukul 6 da boleh bersiap siap untuk ke pejabat
6.50 da bole gerak dari rumah
minggu ni 6.45 gerak pun ngam ngam 7.30 sampai ofc
semalam lewat 15 minit aku
sebab kan baru 1st day sekolah
sebelum ni kan cuti sekolah
adehhh di tambah pulak hujan...
jemmmmm.....
hari ni pun jem sikit...
tapi berjaya sampai office ikut waktunya

petang pulak sampai rumah da boleh setart masak
sempat lagi sampu sapu lantai
nak menunjukkan masa terluang banyak la konon ni
heheheh....

malam pukul 10 lebih dah gone... belayar mimpi
hahaha... kul 4.00 pagi bangun
start masak untuk sahur...
sahur masak simple simple je
sambal ikan... sambal telur... sayur... air panas
siap..... janji bole alas perut sampai terbenam matahari

macam tu la seharian di bulan puasa ni

ape pun selamat berpuasa semua
semoga bulan puasa ini kita sama sama
mengutip pahala disamping berjimat cermat
dalam berbelanja
dan yang penting sama sama dapat
mengurankan berat badan
adehhh....
masa en suami kerja berat da ok da turun 2 kg
ni sekarang naik balik....
huarrrggghhh...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...