Leaderboard

18 Mei 2015

temperature naik lagi

Temperature si hitam naik lagi
Merah
Tak pe Insyaallah. ... 
Aku bole mengatasinya
Sebab ini kalo ke 2 da
Masa pengalaman pertama 
Memang takut jugak 

Ingat lagi dulu
BAru lagi pengalaman ni 
Dalam 2 ke 3 bulan lepas
Aku ni jenis naik kete tak suka bukak ekon
 Kalo da panas pakai jugak
Bukan nak jimat 
Tapi memang kureng sikit
Masa tu cuaca agak panas dalam pukul 1 lebih
Memang tengah menggelegak panas
Hahah.... gelak bila teringat
Bila da panas tu buka la ekon
Kebetulan masa tu tunggu orang
Switch on ekon panas
Buka je tingkap 
rasa udara panas dalam kereta
Udara kat luar lagi sejuk
Da rasa lain macam da ni
Lepas tu jalan lagi
Tiba2 simbol yang H tu menyala merah kelip2
Biasa die akan merah bila kita nak switch on kereta kan lepas tu die padam kan
SSekarang ni masa kereta bergerak memang ade something wrong
Nampak je bende tu berkelip2
Bagi signal tepi
Matikan injen terus lari keluar
Hahahah.... tu la punya panik
Terus cari tempat teduh jalan kaki
Aku tinggalkan kereta
Takut kereta meletop
Tu la anggapan aku masa mula2

Ambik tempoh bertenang call en suami
Adehhhh....
Tunggu dalam setengah jam
Alhamdulillah penyelamat sampai
Suami sampai bawak 3 ke 4 botol air da standby
Die buka bonet depan than isi air
Kosong kot tangki air

Da isi air balik rumah dulu
Masa tu buat keje luar
Hajat hati nak siapkan
Terus terbengkalai da jadi macam tu
Sambung je la kemudian
Esoknya gi kedai kereta
Rupanya hos penyambung dalam 2 ke 3 inci ti da pecah
Tu yang air keluar tu

(Sambil update blog tunggu temperature turun)

Sekarang ni ape je la yang pecah
Nasib bawak air spare
Ade sebotol air lh 1 botol air minum
Memang jadi kawan rapat
Bila da turun temperature jap lagi
Nak tuang air.... lepas tu
Nak cari kedai kete kat pekan masjid tanah

Ni da nak masuk setengah jam ni
Tunggu temperature turun
Rasanya da ok da ni
Jom kita tengok
Tadaaa... Alhamdulillah
Lepas tu jom isi air
Tapi kene hati2 bukak penutup takut air panas ter kene
Kene ambil langkah keselamatan

Tengah2 isi air
Tetiba ada seorang pak cik lalu
Rosak ke... tanya die
Temperature naik pak cik
Masih isi air lagi tangan tu
Lain pulak kali ni air kelihatan bekuranh dan hilang
Tengok kat bawah banyak titisnya
Gabra jugak

Than tanya pak cik tu nak buat ape lepas ni
Terpanik pulak
Ttibe blurr bila tengok air turun banyak
Terus pak cik tu bagi tau
Tak pe pak cik nak balik ni
Pak cik singgah kedai tu
Pakcik suruh die datang sini
Ko tunggu sini ye
Dalam hati lega sikit sebab ade bantuan
Alhamdulillah ... Alhamdulillah. .. Alhamdulillah

Tengah2 tunggu
Tengok kat hutan getah
En kerbau dan keluarga pun hairan tengok aku
Hahahahah...

Sengal kan aku

Dalam 15 minit
Ade myvi hijau tua berhenti
Yang keluar pak cik tu dengan sorang lagi lelaki
Budak tu isi air.... masuk sebotol tak sampai la sebotol
Lepas die suruh start air cond  semua
Sebab nak cek kipas jalan ke tak
Than ok... nak tengok air mana yang keluar
Last budak tu suruh pergi kedai kawan die
Suruh service coolent

Masa ni da sampai kedai yang budak myvi hijau suruh pergi
Alhamdulillah dapat jugak aku cari
Budak tu cakap  
Budak pomen ni kate kalo nak service ambik masa 2 jam jugak
Da tak ada pilihan lain
Aku kene tunggu jugak
Inform dengan bos

Nasib bos tak ikut tadi
Tadi sebenarnya nak bawak bos tengok projek
Kalo tak... kan haru malu kat bos
Hahahah... gelak saje

Aktiviti membersihkan radiator

Tu die


 Da tau ape penyakit die
Cap radiator da pecah
Nak tukar cap tak ade 
Terpaksa tukar sekeping radiator
Tak pe la... tukar pun tukar janji
Tak de nak tersumbat
Sebab banyak air karat

Sekian sahaja untuk hari ni
Hari yang membawa pengalaman baru

Ape pun syukur Alhamdulillah. ...











2 ulasan:

  1. isk nasib baik takde pape..kita ni pompuan,memang risau bila sesuatu terjadi kat kereta kan..saya pun kalau ada sesuatu tak kena pada kereta,cepat2 sruh husband check dan pastikan takde masalah..risau..risau

    BalasPadam
  2. bahaya jg kan .. klu jd jauh dr kawasan org lalu lalang ... skrg ni mcm2 kes ...seb baik siang

    BalasPadam

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...