Leaderboard

25 Disember 2014

mimpi

Assalamualaikum. ..
Tiba tiba benak fikiran ini terfikir
Seronoknya kalau ......

kita jadi apa yang kita cita citakan
Kita dapat ape yang kita hajatkan
Menjadi kenyataan pada apa yang kita impikan

Wahhh... mesti lengkap kehidupan kan

Muhasabah diri
Pasti ada sebab Allah memilih kita menjadi begitu bertuah
Pasti ada sebab Allah memilih kita menjadi sebaliknya

Kita sama sama menilai kembali kekurangan diri
Dugaan dari Nya



18 Disember 2014

Tengah layan movie superman
Tapi tak tengok pun sebenarnya
Peneman je
Me sebok nak nak diy 
Diy portable hard disk
Ingat bole betulkan
Bila da buka2 
It to hard... i don no
Aloo... habis gambar maisarah masa baby
Da la tak sempat nak cuci
Banyak...
Vedio die
Sayang nya
Ade kat pandrive
Tapi measti tak sebanyak dalam tu
Sedih



Sebiji macam ni
Tapi hub kat portable tu da patah
And cable tu tak bole masuk

Malam tadi jadi mcgiver
Tapi hangat hangat tahu ayam
Sodih tak dapat baiki jugak
Ingat nak ambil kat ipad sarah yang lama dan rosak
Pasang kat portable ni
Tapi tak bole
Huhuhuuu... sedih

Akhirnya berhenti
Bungkus baik baik 
Hantar kedai je kalo bole






09 Disember 2014

anggota penyambungan paip

Jenis Penyambung Paip Dan Bahan Penyambung Paip


layan kan haje
aku tengah dibebani dengan ini
terpaksa study

zassss....
JENIS PENYAMBUNG PAIP

 
Jenis penyambung
Paip BG Paip PVC Paip Poli 
1Soket sanaadaadaada
2Soket pengeciladaadaada
3Siku 90ºadaadaada
4T samaadaadaada
5T pengeciladaadaada
6Penyuai soket injapadaadaada
7Penyuai soket PTadaadaada
8Puting heksagonadatiadaada
9Palamadaadatiada
10Soket Penjodohadatiadaada
  1. Soket
  2. Soket samaSoket pengecil
    • Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter
    • Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya
  3. Siku 90º
  4. Siku 90º samaSiku 90º pengecil
    • Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º
    • Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90

  5. T
  6. T samaT pengecil
    • Digunakan untuk menambah sambungan paip
    • Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya
  7. Puting Heksagon

    • Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT
    • Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC
  8. Soket
    Penyuai Soket PTPenyuai soket injap
    • Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili
    • Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paipPVC dengan paip BG
  9. Palam 
    • Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan
  10. Soket penjodoh
    • Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain
Contoh penyambungan paip

A = Pili, B = soket sama, C = puting heksagon, D = siku 90, E = paip BG 20,
F = T pengecil, G = paip BG 13 , H = paip BG 20 , I = soket penjodoh, dan J = palam

 
BAHAN PENYAMBUNG
  1. Pita PTFE
    - Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.
    - digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG
  2.  
  3. Glu PVC
    - adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering
    - glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan
    • Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC

jom belajar pasal paip

Jenis-jenis paip air

Assalamualaikum semua....

jom kita sama sama belajar pasal paip
memandangkan aku ni sangat sambil lewa pasal paip ni
so untuk membolehkan aku mengingatkan tentang paip ni
jom la aku membabitkan korang sekali
mana la tau suatu hari nanti berguna jugak
ilmu hidupkan

Buat masa sekarang jenis2 paip air ada 7 jenis semuanya
 andai ada lebih jenis2 lain
 mintak maaf le aku tak berapa nak tahu
 Jenis2 paip yg ada namanya : 
PVC, 
UPVC, 
Galvanise Iron, 
HDPE, 
Mild Steel, 
Ductile Iron, 
dan 
Cast Iron.

Mari kita berkenalan setiap satunya dimulai dengan PVC.

Paip PVC ni biasanya digunakan dalam rumah sahaja. Biasanya paip PVC ni berwarna kelabu. 
PVC itu bermaksud Polyvinnyl Chloride
Sambungan antara paip ke paip PVC menggunakan gam paip biasanya berwarna biru. :)


 Yang kedua iaitu uPVC. uPVC bermaksud unplasticised Polivinnyl Chloride. 
Warna paip jenis ini biasanya putih. 
Paip ni biasa kita boleh jumpa sebagai paip saluran air hujan dan saluran buang lubang tandas. 
Sambungan paip ke paip jenis ini menggunakan gam. :)


Galvanise Iron biasanya boleh dilihat pada meter air. Paip ini warnanya silver.
 Paip jenis ini tahan lama akan tetapi akan menjadi karat di dalam dan akhirnya menyebabkan paip tersumbat. Sebab itu paip jenis ini kurang diguna di dalam rumah. Oleh kerana paip ini tahan lama, maka harganya juga lebih mahal berbanding 2 yang td. 
Paip jenis ini mempunyai thread luar untuk menyambung antara paip.


Seterusnya mari kita berkenalan dengan paip HDPE atau nama panjangnya High Density Polyethylene. 
Biasa kat kedai hardware paip ni kita panggil sebagai Poly je.Paip ni flexible, boleh dilengkungkan xmacam paip2 len. 
Sambungan antara paip ni menggunakan sambungan khas dipanggil Poly Socket.


Seterusnya mari kita berkenalan dengan paip HDPE atau nama panjangnya High Density Polyethylene. 
Biasa kat kedai hardware paip ni kita panggil sebagai Poly je.
Paip ni flexible, boleh dilengkungkan xmacam paip2 len. Sambungan antara paip ni menggunakan sambungan khas dipanggil Poly Socket.


Kelima, paip jenis besar kegunaan industri dan luar rumah yang dipanggil sebagai Mild Steel. 
Paip ini adalah besi dan untuk menyambungkan antara paip sejenisnya adalah dengan Welding menggunakan welding rode untuk besi. 
Kebiasaan paip ini panjangnya 6m. Sebelah hujung paip diameter besar manakala sebelah lagi kecik, ini dinamakan spigot-end.
Paip ni ada simen lining di dalam sebagai protection mengelakkan besi paip ini berkarat



Ductile Iron juga paip besi akan tetapi tidak boleh welding. 
Paip jenis ini juga paip luar rumah dan juga kegunaan industri. 
Sambungan paip ini sama seperti paip Mild Steel kerana hujungnya jenis spigot-end.
 Panjang paip jenis ini biasanya sebatang 6m. 
Sekiranya paip ini telah dipotong, maka penyambungan hendaklah menggunakan alat yang dipanggil Long Collar atau juga dikenali sebagai Coupling Joint.


Cast Iron juga merupakan paip besi dan sambungan melalui cara welding akan tetapi menggunakan welding rode untuk cast iron. 
Paip ini biasanya tebal lebih kurang 1inci.
 Sama seperti paip di atas sambungan antara paip spigot-end. 
Sekiranya dipotong, hendaklah menggunakan Long Collar atau Coupling Joint. 
Paip jenis ini jarang digunakan pada masa sekarang kerana tidak tahan hentakan, sekiranya terhentak, boleh pecah.


Jenis paip yang terakhir adalah Asbestos Cement. 
Asbestos pada masa kini sudah dianggap material bahaya maka tiada lagi penghasilan produk jenis ini. 
Produk ini sangat mudah pecah dan perlu cermat bila memasangknya. 
Sambungan seperti juga paip Mild Steel, Ductile Iron dan Cast Iron iaitu spigot-end. 
Sekirang dipotong juga terpaksa menggunakan Long Collar atau
Coupling Joint.

01 Disember 2014

kete jumpe doktornya

Sedang menservicekan kereta en somi
ai temankan saja
heheheh
Kereta proton iris look cool
cantik...

sesi persekolahan 2014 sudah hampir tamat

Assalamualaikum..
Punya la lama tak update
sebab kuota internet da penuh
semua benda lembab
tak de mood nak buat semua benda
last2 cek punya cek
ada entry last yang masih sangkut
tak publish lagi

Tayang kembali
korang anggaplah tak baca yang atas atas tadi
hehehehe....

Entry minggu last persekolahan..

Assalamualaikum. ..
Mood berblog kemain laju
Sebab kuota internet da masuk bulan baru
Kalo tak kemain nazak lagi
Nak loading amik masa 5 minit
Last last no network
Memang sakit hati
Tapi redho je la...

Seperti tajuk utama hari ni
Sesi persekolahan sarah pun nak hampir habis
Kat fb kat blog mommy2 post
Gambar anak2 habis berkonvo

Macam sarah jugak
Ibu die ni pun gatai jugak
Nak joint.. hikhik..

Sabtu lepas
15 hb adalah hari konvokesyen
Untuk anak anak 6 tahun
Anak ai no baru 5 tahun
Datang nak tengok si sarah buat persembahan

sekitar masa setengah jam majlis berlangsung

Buat di Kemunting Beach Resort
Penuh meriah
Majlis ni start dalam pukul 9.00 pagi 
Kedatangan lbu bapa dan tetamu

kami macam biasa
datang awal tepat pUkul 8.30 pagi
da terpacak kat depan dewm
semangaMlw

anak kessyangan ku
pakai baju raya tahun lepas
baju raya tahun ni kecik
mak die yang jahit


tu dia ber baris masuk

Depan no 2 dari kanan

wan semangat anak ai

Anak ... si sarah ni pekse dapat no 4 dari 25 orang dalam kelas
tapi dapat hadiah macam no 10
tak pe la nak
anggap tak ada rezeki

Tapi Allah bayar balik dengan dapat no bertuah
suka si sarah
sebab dalam tu ade banyak dapat pensel

Terbaik.....

Syukur kepada Mu Ya Allah..

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...