Leaderboard

04 November 2014

batu seremban

Assalamualaikum
Yang ni semalam punya cerita
Main game batu seremban

Batu seremban ni lain sikit main die
Tak dinafikan memang sama
Tapi
Ade langkah langkah tertentu
Lain geraknya

Dulu kita masa zaman budak budak 
Kita pakai batu
No no no
Sekarang pakai ni tau
Cuba teke dalam die ade ape
Pasir...
Nonononommm
It kacang hijau tau
Aku tak pernah main bende ni

Ade la berlatih 2 ke 3 kali 
Sekadar nak ingat langkah
2 tahun lepas pernah belajar
Tapi fedup sebab langkah die susah nak ingat
Tahun ni
Alhamdulillah
Minda ni terbuka pulak untuk ingat langkah
Memang terbaik

Tu die masa pertandingan
Sempat aku snap
Dak kema dengan kak ram
Pemain utama kitorang kak ramlah
Yang baju purple ke biru tu
Kema baju oren
Yang membelakangkan kita tu
Pengadil
Susunan die selang seli
Membentuk bulatan
Ade 5 pemain setiap kumpulan
Maksudnya dalam satu perlawanan
Mesti ade 10 orang semunya
And seorang pengadil
Di tengah tengah
Semalam main 5 pusingan maksudnya 
5 kali pegang batu tu la

Batu seremban ni ade 10 langkah
1. Buah satu macam biasa kutip satu macam kita main masa kekecik dulu.  Tapi ade satu langkah last yang dolu2 masa kekecik kita tak buat. Lambung batu last tu and pindahkan 4 batu lain sebelah tangan yg kita lambung td and last sambut balik batu yang kita lambung..

2. Macam biasa ambik 2 biji 2 biji lepas tu langkah last sama macam buah 1.

3. Macam biasa jugak ambik 1 biji lepas tu 3 biji.. and langkah last sama jugak macam buah 1 dan 2.

4. Ambik 4 biji... simple je buah 4

5. Langkah ni lain sikit serakkan. Kene amik 2 and 3 biji serentak. Maksudnya sebelah tangan ambik 2 biji sebelah lagi amik 3 biji.
Kemudian tangan yang ade 3 biji tu lambung 1 dari padanya. Dan pada masa yang sama letak 2 biji kiri dan kanan tangan ke lantai dan sambut batu tu balik. Lepas tu lambung sekali lagi batu yang kita sambut tu dan amik kembali 2 biji kiri dan kanan. Langkah penutup sama macam buah 1 hingga 3.

6. Buah sentuh sama macam dedulu.. aku panggil buah cuit...

7. Buah pungut... sama jugak... aku pulak panggil buah bakul. Ye la macam nak petik buah masuk dalam bakul.

8. Buah tukar.

9. Buah tatang.

10. Timang... yang ni yang membawa mata...

Pusingan pertama aku semalam mati buah 2
Pusingan ke2 aku mati .. lupa
Pusingan ke3 mati buah tukar sebab masa serakkan ade buah rapat pulak
Tergerak
Pusingan 4 buah tatang... last sekali melantul keluar
Pusingan last yang best sebab berjaya mendapat mata
Timang

Yang ini pemain termuda
Anak aku
Tak reti main pun
Terpaksa amik awal
Sebab takut lambat habis
Memang habis lambat pun
Kang taska tutup
Panjang muncung cikgu taska kang

That all...
Akhir kata majulah sukan untuk negara


Hahahah

11 ulasan:

  1. haha..terjebak sudah aku ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... lupa nak promote kema...

      Padam
  2. yang batu aku tak reti main yang ni lagi tak reti ... nk lambung2 cam ne tah ..pelik je haku tgk hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikhikhik... zaman bebudak dulu tak ada game lain nak main... ni la game yne... main pondok2... duk tepi pantai main tangkap udang kecik2 lepas tu bakar... nyum nyum nyum

      Padam
  3. amboi..siap buat pertandingan ye..saya sampai sekarang guna batu..heheh..lepas tu nak main kena time anak tidur/.barru lambung batu sekali dia dah jaga sebab bunyi batu bising..heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. rajin nye main... saya masa nak bertanding untuk sukan dalaman office ... masa ni baru nak sentuh... kalo tak memang tak ade jugak

      Padam
  4. kemain ye buat pertandingan.syoknya..
    ppsstt: sis, nak tnya boleh?sis ddk area mana ye.. reply kat komen box sy ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak saya da balas ikut email da... hikhihkihk... tak bace habis

      Padam
  5. Comelnya bntal2 kecik tu.. :)

    BalasPadam

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...