Leaderboard

16 November 2014

losong....

Hujan yang turun
Bagaikan mutiara
Lalala..... rebus keropok losong
Tadi ade sorang adik dari ghanu
Jual ni
Yumyum

rahsia tahi lalat



KEPALA
Kepala sebelah kanan = Terkabul cita-cita  
Kepala sebelah kiri = Sering menemui kesusahan   Kepala sebelah belakang = Jujur, sabar dan tekun

Ubun-Ubun = Kurang jujur  

MUKA
Bibir atas kanan = Banyak rezeki,
pandai  
Bibir atas kiri = Ramai kawan, baik hati
Bibir bawah kanan = Disegani orang, ramai yang suka  
Bibir bawah kiri = Pandai bicara, tak mudah kalah

Hujung mulut kanan = Kecil rezeki, tak mudah kalah  
Hujung mulut kiri = Suka berpoya-poya

Batang hidung = Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya  
Pada hidung = Banyak rezeki
 
Dagu bawah kanan = Jujur dan baik hati  
Dagu bawah kiri = Bijaksana, dan berbudi luhur

Pipi kanan = Ramai teman  
Tengah-tengah pipi kanan = Ramai yang suka  
Tengah-tengah pipi kiri = Ramai teman

MATA  
Biji mata kanan = Suka serong dan pembohong  
Biji mata kiri = Pembohong tetapi baik hati

Hujung mata kanan = Baik hati, sopan santun, cerdas  
Hujung mata kiri = Baik budi, murah rezeki

Alis kanan = Suka menolong dan baik hati  
Alis kiri = Ramai yang suka

Kening kanan = Cerdas dan cekap  
Kening kiri = Cerdas dan sopan santun  
Tengah kening = Keras hati dan berani segala hal

Sudut mata kanan dalam = Disayang suami atau isteri  
Sudut mata kiri dalam = Tidak mudah dilupakan pasangan  
Sudut mata kanan luar = Baik budi, ramai yang cinta    Pelipis kiri = Murah rezeki, dapat jadi kaya   Pelipis kanan = Serba berhasil dalam usaha   Kelopak mata kanan atas = Baik hati, ramah, berjaya  
Kelopak mata kiri atas = Baik budi, ramai yang suka Kelopak mata kanan bawah = Agak malas  
Kelopak mata kiri bawah = Agak kurang cerdik, kurang bijaksana

LEHER
Leher kanan = Cerdas, jujur, berani menderita   Leher kiri = Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan  
Leher di tengah = Tercapai cita-cita

PINGGANG DAN PUNGGUNG
Punggung kanan = Agak mengalami kesulitan   Punggung kiri = Malas dan suka duduk
Kemaluan kanan atau kiri = Baik, suka senggama

KAKI
Betis kanan = Suka berhibur, boros  
Betis kiri = Rajin, tidak suka menganggur  
Lutut kanan = Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha  
Lutut kiri = Kurang kuat berusaha  

Tumit kanan = Jujur dan banyak kawan  
Tumit kiri = Baik budi  
 
Pangkal peha kanan = Kemahuan kuat  
Pangkal peha kiri = Suka kerja apa pun
 
Telapak kaki kanan = Tak mudah mengeluh

Jari kaki kanan = Suka menolong
Jari kaki kiri = Berbudi, suka berbuat baik

Pergelangan kaki kanan = Suka keluar rumah   Pergelangan kaki kiri = Kehendak kuat  

TANGAN
Ketiak kanan = Dapat menyimpan rahsia  
Ketiak kiri = Jujur, banyak yang cinta

Lengan kanan = Setia dan taat pada atasan  
Lengan kiri = Menepati janji dan rajin

Telapak kaki kanan = Tidak mudah mengeluh   Telapak kaki kiri = Baik budi pekertinya  

Siku tangan kanan = Kuat ingin memiliki kejayaan   Siku tangan kiri = Baik hati, suka menolong

Jari tangan kanan = Serba beroleh keuntungan  
Jari tangan kiri = Serba baik bekerja  
Jari telapak tangan kanan = Banyak rezeki tetapi boros  
Jari telapak tangan kiri = Banyak rezeki dan cermat
Pergelangan tangan kanan = Boros, suka bersukaria Pergelangan tangan kiri = Dapat berpangkat

BAHAGIAN BAHU DAN ATAS PUNGGUNG
Bahu kanan = Cermat dlm mbuat keputusan, banyak tanggungan  
Bahu kiri = Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
   
Buah dada kanan = Baik hati, pendiam, simpan rahsia  
Buah dada kiri = Ramai kawan, setia pada pasangan

Pusat = Cerdas, tangkas, tekun  
Pusat bahagian kanan = Sejahtera dalam hidup   Pusat bahagian kiri = Beroleh kemuliaan  
Pinggang kanan = Sayang pada pasangan hidup   Pinggang kiri = Disayang pasangan hidup  

Dada kanan = Dapat mengatasi masalah  
Dada kiri = Berani, jujur dan sabar  

Perut bawah kanan = Banyak rezeki, suka memberi maaf  
Perut bawah kiri = Baik hati, tenang hidupnya  



Sekadar hiburan, usahlah percaya sangat...!!!   SUMBER : situasisanasini.blogspot

14 November 2014

kawan

asslamamualaikum


betul kan
bukan senang kan

kadang kadang aku rasa aku bukan seorang kawan yang baik
jadi lebih baik MUHASABAH DIRI

sekadar ingin meluahkan
bila dalam kesusahan datang menghampiri
minta bantuan
bila kita ada masalah
sekadar ingin mendapatkan pendapat
entah jawapannya
ok fine....
sentap sekejap
baru tau itu warnanya
baru tau itu perangainya
sekadar di depan kita kot
agaknya di belakang ape la pulak ye

ingat bole membina persahabatan
tapi hurrmmm...

kadang kadang terpaksa membina jurang
untuk mempertahan kan diri
terkadang kita hanya berniat untuk membantu
ya itu yang penting
niat murni itu
jika serong niat mereka untuk membina ikatan orang-orang
maka hanya Allah yang akan membalasnya
Allah lebih mengetahui
apa yang umatnya pikirkan

apa yang penting
kita meminta pada Nya
semoga dipermudahkan kehidupan di dunia 
dan di akhirat
selagi dan sebanyak bole kita membuat amal
memohon ampun
dan sentiasa mengadu padaNya
insyaallah pasti Allah akan membantu kita
KEPERCAYAAN kepada Allah itu penting

*aku yang sekadar ingin berkongsi
bukan kita perlu bergantung kepada kawan semata mata
tapi YANG MAHA ESA...

sekian

10 November 2014

musim menuai ke

Sedang menunggu
Ternampak orang dengan mesinnya
Sedang menuai padi









Nak cerita kesengalan diri
Dulu tak reti nak bezakan
Perkataan menuai
Aku ingat menuai tu macam proses baru nak tanam pokok
Aku rasa lah masa tu
Otak aku mase tu
Tapi lama2 da tau da...

Zaman sekolah

09 November 2014

tulip.. tulip... all tulip









kerabu taugeh

Nampak suram sebab
tak ade cili merak

drama : ariana rose

Sedap pulak layan cerita ariana rose ni
Tak pernah tengok
Sengalkan

H

cabaran meringankan diri dalam 1 bulan

Memandangkan 3 4 hari lepas
Keje i makan
Makan and makan
Sampai da dapat rasa kehadiran musuh ku ini
Masa untuk menyahkan mereka
Masa untuk mencairkan mereka
Please my anemy
Go go away

Cuti yang berbaloi
Sebab ade baby harrazzaman balik kampung



 



biskut kenangan

Terjebak dengan biskut si sarah
Sentimental value tau
Biskut ni
Masa kecik2 dulu
Mak aku keje kilang biskut
Mak aku selalu bawak 5 ke 6 batang
Untuk anak anak die makan
Bila mak sampai uma
Mesti berebut2
Tak ade la jakun sangat
Makan dengan nikmatnya
Nak beli tak mampu kot
Beli makanan yang penting je
So this is so noltalgia

henna

Kia pyar na ho
Kuch kuch ho ta he...
Achaaa.....
Hahahaha....
Sengal aku kan...

Nak cerita sebenarnya
Kami memalam tadi
Berhenna












Arahan die
Pakai 15 minit da memadai
Aku pakai sampai kering

Tadi pergi butik
Gerobok kita
Tu yang aku rembat inai ni
Homemade tau
Tak  bau inai pun
Tapi bau sabun
Tak pasti macam mana die buat
Nanti i review kan ye...

Tolong kengkawan

08 November 2014

tensi


All ur false
Pagi2 buto da mencekek bende ni
Pengaruh maisarah
Ibunya terjebak
Habis diet i...

comelnya

Nampak menarik je...
Apo bondo dalam tu ye
Gigih memerhati
Hope dapat ber diy





07 November 2014

i need vacation

Dear en suami
Dengar lah jeritan hati isterimu tersayang ni
Bole bawa sayang awak bercuti tak
Dulu nak gi cemron... nonono... banjir tanah runtuh
Langkawi... yesss
Boleh bawak ayang tak

## setia menunggu jawapan... and tunggu bila orang tu nak balik...

saya tak reti... jangan salah kan saya

Assalamualaikum. ..

Tadi berlangsungnya perlawanan bola jaring
Sukan dalaman office
Macam macam game ade
Bola jaring salah satunya

Korang tau main tak bola jaring
Ya ampun
Aku memang buta main bola ni
Aku memang tak pernah main bola jaring
Dari sekolah rendah sampai zaman belajar
Nampak tak kebutaan aku dalam permainan ni
Untuk pengetahuan korang jugak
Masa zaman sekolah rendah aku main bola baling je
Than sekolah menengah seingat aku
Macam tak ade main pulak
Ye ke teruk jugak aku ni ye
Tak ade game

Ni tup tup masa zaman keje
Nak main... lepas tu nak suruh aku kejar2...
Ape tak ade keje lain nak keje 1 bola
Susahnya.... memang menyusahkan
Da berapa tahun main kat office ni
Tak tau tau juga
Lembab aku ni
2 tahun sekali
Sukan dalaman office ni tu la
2 tahun sekali baru nak main
Mana ade berlatih pun

Berbalik sukan dalaman office tadi
Tadi ade game bola jaring
Penglibatan aku ni niatnya
Sekadar memenuhkan kuota
Nak penuhkan korum
Aku ingat nak suka suka je
Hurrmmm terima seadanya

Tadi perlawanan pertama sekali
Team lain main dulu
Nampak diorang main
Masyaallah....
macam mana aku nak main ni
Nak kejar bola pun malas
Adehhh.... tetiba aku rasa macam suasana baru pulak
Bunyi wisel da la kuat
Memang la kuat ye tak
Kang tak dengar dek pemain pulak
Sekejap prit....
Ooohhh... tak paham

Bila perlawanan pertama
Team B lawan C
Team B memang teror
Team C main dalam keadaan kurang seorang
Separuh masa pertama
Injurt sorang
Separuh masa ke 2 team c mengalah
Ye la da la kurang orang
Injurt lagi... patah semangat kawan...

Soo... main la tadi...
Masa dapat baju tu
Dapat WA... ape tu...
Kat mana...
Huhuhu...
Aku main ke ni
Dalam hati cuba terima kenyataan
Ye ayu ko bole main
Hari ni nak lawan
Hari ni baru nak sentuh bola

Insiden tak suka

1. Jatuh lak tadi tu
Angkara kasut licin
Tak ada break.... jatuh i

2. Ade sorang team ni jerit2
Rasa nak je jawab
Aku tak geti main
Nak je rasa cabut baju tu

Cammon kawan... it just a game...
Dont stress...
Jangan sakit kan hati orang

The lesson for to day
I dont like it
I dont like this game
I think this is last game i play
Hehehe... merajuk ke

Tak la... saya tak reti main
Kalo nak suruh saya main
Dont break my heart
Sedih weiii....
Tak pernah pulak orang jerit kat aku macam tu
Ingat aku ni ape... van... alb...s

# lepas ni malas nak main lagi
Kalo nak suruh main pun
Jangan nak marah marah
Anggap aku tau main
Aku kene cakap terus terang
Aku tak reti main
Jangan nak marah2 ok

Bila aku cakap tak tau main
It true... aku tak tau main..
Jangan anggap lebih pulak...

Tinggal 1 game lagi futsal
Patutkah aku main....
Boleh cakap tak nak main
Sebab macam tak nak sakit kan hati sesiapa
Tak nak sakitkan hati sendiri
Tapi kalo tak main pun orang sakit hati jugak
Macam mana...

Aku nak kerja
Aku nak cari rezeki halal
Tak nak sakit kan hati orang lain
Nak buat keje sendiri
Dalam hati "jadi macam syafiq pun bagus.. tak payah masuk ape2... hahahaha"

Korang dengarlah rintihan aku ni
Meroyan tak puas hati sebab mereka salahkan aku
Aku tak reti main bola
So jangan salahkan aku
Korang tak tau ke aku tak reti main
And malas nak main
Kehadiran hari ni nak tolong kawan je
Tp tengok team lain main ok je
Tak reti main jalan je la
Tak ade nak emosi2
Terima hakikat ketentuan Allah
Pasti ade hikmahnya
Huhuhu tetiba
Ustazah pulak...

Hahaha... daaaa.....

Nak tutup buku pasal sakit hati hari ni
Harap ia terbang jauh2...
Hilang dari ingatan

04 November 2014

batu seremban

Assalamualaikum
Yang ni semalam punya cerita
Main game batu seremban

Batu seremban ni lain sikit main die
Tak dinafikan memang sama
Tapi
Ade langkah langkah tertentu
Lain geraknya

Dulu kita masa zaman budak budak 
Kita pakai batu
No no no
Sekarang pakai ni tau
Cuba teke dalam die ade ape
Pasir...
Nonononommm
It kacang hijau tau
Aku tak pernah main bende ni

Ade la berlatih 2 ke 3 kali 
Sekadar nak ingat langkah
2 tahun lepas pernah belajar
Tapi fedup sebab langkah die susah nak ingat
Tahun ni
Alhamdulillah
Minda ni terbuka pulak untuk ingat langkah
Memang terbaik

Tu die masa pertandingan
Sempat aku snap
Dak kema dengan kak ram
Pemain utama kitorang kak ramlah
Yang baju purple ke biru tu
Kema baju oren
Yang membelakangkan kita tu
Pengadil
Susunan die selang seli
Membentuk bulatan
Ade 5 pemain setiap kumpulan
Maksudnya dalam satu perlawanan
Mesti ade 10 orang semunya
And seorang pengadil
Di tengah tengah
Semalam main 5 pusingan maksudnya 
5 kali pegang batu tu la

Batu seremban ni ade 10 langkah
1. Buah satu macam biasa kutip satu macam kita main masa kekecik dulu.  Tapi ade satu langkah last yang dolu2 masa kekecik kita tak buat. Lambung batu last tu and pindahkan 4 batu lain sebelah tangan yg kita lambung td and last sambut balik batu yang kita lambung..

2. Macam biasa ambik 2 biji 2 biji lepas tu langkah last sama macam buah 1.

3. Macam biasa jugak ambik 1 biji lepas tu 3 biji.. and langkah last sama jugak macam buah 1 dan 2.

4. Ambik 4 biji... simple je buah 4

5. Langkah ni lain sikit serakkan. Kene amik 2 and 3 biji serentak. Maksudnya sebelah tangan ambik 2 biji sebelah lagi amik 3 biji.
Kemudian tangan yang ade 3 biji tu lambung 1 dari padanya. Dan pada masa yang sama letak 2 biji kiri dan kanan tangan ke lantai dan sambut batu tu balik. Lepas tu lambung sekali lagi batu yang kita sambut tu dan amik kembali 2 biji kiri dan kanan. Langkah penutup sama macam buah 1 hingga 3.

6. Buah sentuh sama macam dedulu.. aku panggil buah cuit...

7. Buah pungut... sama jugak... aku pulak panggil buah bakul. Ye la macam nak petik buah masuk dalam bakul.

8. Buah tukar.

9. Buah tatang.

10. Timang... yang ni yang membawa mata...

Pusingan pertama aku semalam mati buah 2
Pusingan ke2 aku mati .. lupa
Pusingan ke3 mati buah tukar sebab masa serakkan ade buah rapat pulak
Tergerak
Pusingan 4 buah tatang... last sekali melantul keluar
Pusingan last yang best sebab berjaya mendapat mata
Timang

Yang ini pemain termuda
Anak aku
Tak reti main pun
Terpaksa amik awal
Sebab takut lambat habis
Memang habis lambat pun
Kang taska tutup
Panjang muncung cikgu taska kang

That all...
Akhir kata majulah sukan untuk negara


Hahahah

03 November 2014

tak boleh tido

Akibat tidur tengah hari tadi
Dari pukul 10 kot
Aku pun tak ingat
Sampai kul 1 lebih
Lama tu...
Si aleeya ikut atuk die
Ke rtc ade program
Siap masuk pertandingan mewarna
Masuk la sayang...
Tapi nasib tak ade
Tak menang pun
Skil mengala tak ada

Rumah pun da siap sapu
Siap mop
Baju semua siap lipat
Tak epas ni nak gosok baju sarah pulak

Kat luar tu lak
Sibuk bising
Sikucing berkejar kejaran
Suki hati la... janji jangan masuk dalam rumah ku ini

Sambil layan
Puak byung man iktiar hidup dalam hutan

02 November 2014

Af separuh akhir

Layan akademi fantasia
Bestnya black n rj nyanyi
MasyaAllah

alhamdulillah. .. 9 muharram

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah 9 muharram
Berpuasa sunat hari ini
Telah selamat dilaksanakan
Semoga Allah menerima ibadatku ini
Amin..
InsyaAllah esok akan menyambung lagi
Puasa 10 muharram
Hari asyura

Jom kita refresh kembali
Menguatkan kembali ingatan kita

Aku search kat google je...

Muharram adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu bulan di mana Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah.Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (QS Al-Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah SAW telah menamakan bulan Muharram sebagai ‘Bulan Allah’ (Shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda SAW kepada Allah SWT lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah SWT tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khawas (khusus) di kalangan makhluk-makhlukNya.

Berkata Al-Hassan Al-Basri rahimahullah: “Sesungguhnya Allah SWT telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah SWT itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.”

Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan 1 Muharram adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).

Kelebihan Hari Asyura & Amalan Pada 30 Zulhijjah & 1 Muharram

Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r.a berkata: “Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura (yakni 10 Muharram), maka Allah SWT akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa pada hari Asyura, maka akan diberikan pahala 10,000 orang Haji dan Umrah, dan 10,000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Asyura, maka Allah SWT akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Asyura, maka seolah-olah memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW dan mengenyangkan perut mereka.”

Sahabat bertanya: “Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Asyura dari lain-lain hari.” Jawab Rasulullah SAW: “Benar!

• Allah SWT telah menjadikan langit dan bumi pada hari Asyura,

• dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Asyura;

• dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Asyura;

• dan Allah SWT menyelamatkan dari api neraka pada hari Asyura;

• dan menenggelamkan Fir’aun pada hari Asyura;

• dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Asyura;

• dan Allah SWT memberi taubat kepada Adam pada hari Asyura;

• dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Asyura;

• dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Asyura;

• dan akan terjadi Kiamat pada hari Asyura.

PERISTIWA 10 MUHARRAM

10 Muharram – Dinamakan juga ‘Hari Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran. Bertanya para sahabat: “Wahai Rasulullah! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dengan hari-hari yang lain?” Jawab Baginda SAW:

1.Allah SWT menciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya

2.Allah SWT menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram

3.Diciptakan lautan pada 10 Muharram

4.Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram

5.Diciptakan Arasy, Luh Mahfuz pada 10 Muharram

6.Diciptakan Nabi Adam AS pada 10 Muharram

7.Dimasukkan Nabi Adam AS ke dalam syurga pada 10 Muharram

8.Dilahirkan Nabi Ibrahim AS pada 10 Muharram

9.Diselamatkan Nabi Ibrahim AS dari api Namrud pada 10 Muharram

10.Diselamatkan anaknya Nabi Ismail AS dari sembelihan pada 10 Muharram

11.Ditenggelamkan Fir’aun pada 10 Muharram

12.Diampunkan kesilapan Nabi Daud AS pada 10 Muharram

13.Dilahirkan Nabi Isa AS pada 10 Muharram

14.Dikeluarkan Nabi Yunus AS daripada perut ikan Nun setelah berada didalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharram

15.Disembuhkan penyakit Nabi Ayub AS pada 10 Muharram

16.Diangkat Nabi Isa AS ke langit pada 10 Muharram

17.Diterima taubat Nabi Adam AS pada 10 Muharram

18.Dianugerahkan takhta kerajaan kepada Nabi Sulaiman AS

19.Diciptakan Arasy pada 10 Muharram

20.Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram

21.Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram

22.Diselamatkan bahtera Nuh AS daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan pada 10 Muharram

Peristiwa lain

1.Allah SWT menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

2.Diangkat Nabi Idris AS ke langit pada 10 Muharram

3.Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

4.Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan oleh Allah.

5.Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

6.Allah SWT menjadikan ‘Arasy.

7.Allah SWT menjadikan alam.

8.Allah SWT menjadikan Malaikat Jibril.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah RA berkata: “Hari Asyura ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir’aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa AS dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat, engkau berpuasalah pada hari Asyura.”

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata: “Barangsiapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Asyura, maka Allah SWT akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.” Sufyan berkata: “Telah kami cuba, maka rasakan kebenarannya.”

Said bin Jubair dari Ibn Abbas RA berkata: “Ketika Nabi SAW baru berhijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Asyura, maka ditanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka: “Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa AS dari Bani Israil terhadap Fir’aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini”. Maka sabda Nabi SAW: “Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu“, maka Nabi SAW menyuruh sahabat supaya berpuasa.

Abul Laits berkata: “Dinamakan Asyura kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram.” Ada lain pendapat yang mengatakan hari Asyura kerana Allah SWT telah memuliakan pada Nabi-nabi dengan sepuluh kehormatan:

1.Allah SWT telah menerima taubat Nabi Adam AS

2.Allah SWT menaikkan darjat Nabi Idris AS

3.Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh AS

4.Nabi Ibrahim AS dilahirkan pada hari Asyura dan diangkatkan sebagai ‘Khalilullah’ (Kekasih Allah) juga diselamatkan dari api.

5.Allah SWT menerima taubat Nabi Daud AS

6.Allah SWT mengangkat Nabi Isa AS ke langit

7.Allah SWT menyelamatkan Nabi Musa AS

8.Allah SWT menenggelamkan Fir’aun

9.Allah SWT mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan

10.Allah SWT mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman AS

Semua ini terjadi pada hari Asyura. Sebahagian lain berpendapat, dinamakan hari Asyura kerana ia kesepuluh dari kemuliaan-kemuliaan yang diberikan Allah SWT pada umat ini:

1.Bulan Rejab – Allah SWT menjadikannya sebagai kemuliaan bagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat ini ke atas umat yang lain.

2.Bulan Sya’ban – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW ke atas semua Nabi.

3.Bulan Ramadhan – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah SWT terhadap semua makhluk.

4.Lailatul Qadar yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain.

5.Hari Aidil Fitri sebagai hari pembalasan (penerimaan upah)

6.Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah SWT.

7.Hari Arafah yang dapat menebus dosa dua tahun.

8.Hari Aidil Adha iaitu hari berkorban.

9.Hari Jumaat yang termulia dari semua hari.

10.Hari Asyura yang puasanya dapat menebus dosa satu tahun.

Dan masing-masing waktu yang tersebut itu ada kemuliaan dari Allah SWT diberikan kepada umat ini untuk membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka. Di bawah ini ada beberapa terjemahan hadith untuk panduan kita bersama:

Dari Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardhu ialah solat malam.” (HR Muslim)

Abu Musa Al-Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar RA: “Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun.” (HR Albazzar)

Dari Abu Qatadah Al-Anshari RA katanya Rasulullah SAW ditanya orang tentang puasa hari Arafah. Jawab Baginda, “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang.” Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari Asyura. Jawab Baginda: “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu.” (HR Muslim)

Dari Aisyah RA katanya: “Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari Asyura dan Nabi SAW pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga.” (HR Muslim)

Dari Ibnu Abbas RA katanya: “Ketika Nabi SAW tiba di Madinah, Baginda melihat orang yahudi berpuasa pada hari Asyura. Nabi pun bertanya: “Hari apa ini?” Jawab mereka: “Hari ini ialah hari yang baik. Pada hari ini Allah SWT melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya”. Sabda Nabi: “Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa”. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari Asyura.” (HR Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: “Berpuasalah kamu pada hari ke-sembilan dan ke-sepuluh Muharram dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.” (HR Al-Baihaqi)

Semoga Allah SWT melimpahkan rezeki dan limpah kurniaNya untuk kita agar dapat mengamalkan dan memuliakan kedatangan awal Muharram dengan cara sambutan yang dilaksanakan oleh para Rasul, Anbiya, Siddiqin, Aulia Allah dan orang- orang soleh. Insya Allah.

Wallahua’lam.


# kawan kawan ku jom la kita puasa sama....

gambar lama

Kemas kemas bilik jumpa gambar lama
Gambar majlis tunang
Hehehehee...
Teringat dolu2
En azmir kemain pemalu lagi
Kita tak nampak pun muka die
Sombong....

Itu dulu...
Bole tahan tembam jugak pipi aku eh...
Kemain bulat lagi...

me macgiver

Tengah layan running man
Tadi da nak tido da
Siap ter layang da
Maksudnya terlena le tu

Awal malam tadi
Aku jadi macgiver kejap
Ye la charger aku buat hal
Da banyak hal da die buat hal sebenarnya
Banyak hal pun aku suka charger ni
Cepat.....
1st sekali dulu
Die punye pemegang hub yang nak sambung ke hset tu tercabut
Aku pasang balik tanpa guna apa apa
Maksudnya gam atau soletep

Lepas tercabut lagi sekali sebab water dalam da putus
Ape lagi menggunakan kemahiran
Semasa belajar kemahiran hidup dulu
Amik pematri
Nasib abang aku tinggalkan kat uma ni
Hahahaa... nasib he semua tu yu
Kalo tak ke tong sampah

Wei.. tapi memang betul aku sedih tau
Charger ni rosak
Walau pun ade charger lain
Sanggup aku pakai ni jugak
Sayang wei
Sebab ape ... kelajuan die charge
Memang menepati citarasa ku ini
hehehehe...
Inilah hasilnya
Last sekali soletepkan die
Nampak teruk
Tapi it ok now
Lupa nak amik gambar
Cara2 baiki nya
Rugi...
Kalo tak bole buat segment diy

Rugi222.....

01 November 2014

jom mengemas

Assalamualaikum
nak mengemas..
nak buang mana mana yang tak guna
nak ambik mana yang bole pakai

nak bersihkan mana yang patut
Setahun lebih da berlalu
nak buka buku baru
nak buaka sejarah baru

Nak pindah....
jom la kita

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...