Leaderboard

05 Ogos 2014

cara kira BMI

Cara nak kira BMI (body mass index atau indek jisim tubuh)

Ianya adalah untuk mengukur berat badan ideal berbanding dengan ketinggian

Melalui sistem kiraan ini
Kita akan tahu bahawa
Kita ketegeri
Berat badan ideal
Berat badan berlebihan dan obesiti
Kurang berat 

Tapi maybe semua da tahu kot
Bole download aplikasi jugak
Lagi senang
Tapi kalo nak lebih paham
Macam ni cara die....

Berat badan (kg) / tinggi (m) x tinggi (m) = kg/m2

Keputusan die
< 18.5           =  kurang berat badan
18.5 - 24.5   =  berat badan unggul
25 - 30          =  kegemukan
> 30              =  obesiti


Contoh:
Berat badan 58 kg dengan ketinggian 156 cm

58 / 2.44 = 23.77 kg/m2

Haaaa.... maksudnya 23.77 berada dalam kategori berat badan unggul

Kira da ok la ni
Contoh ni berat badan den
Senyum sampai telinga
Tak sangka da ideal rupanya
Ingat 55kg baru aideal
Tapi target memang 55kg...
Hope end of this year berjaya
InsyaAllah.... amin....

Ade lagi satu cara tau
Den search kat internet
Menggunakan perkiraan dengan jari sendiri

Buat ukur lilit pergelangan tangan sendiri
Dengan cara hujung ibu jari dengan hujung jari telunjuk bertemdu (cuba temukan)
Kalau berselisih kurus atau kurang berat badab
Kalau bertemu berat badan ideal
Kalau tak bertemu lebih berat badan

##alamak kalau pakai jari memang lebih berat badan... huhuhuuu... tidakkk...

1 ulasan:

  1. berat badan unggul..tapi awat dok rasa macam gemuk ja lagi..huhu..

    BalasPadam

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...