Leaderboard

24 Julai 2014

best nyer kalau....

Best nyer kalau ape yang kita impikan yang kita idamkan akan termakbul kan.  Hai seronoknya.... (berangan kejap... la la la la....) tapi betul tu memang seronok.  Tapi kalau betul la kene mengambil langkah berjaga jaga jugak kan.  Apa pun terus berharap dan berdoa semoga apa yang kita impikan, apa yang sentiasa kita doakan akan termakbul oleh Allah. aminnnnnn....

berangan... la la la.....

panas

assalamualaikum semua....
salam ramadhan yang ke 26....
tinggal beberapa hari je kan
kita akan meninggalkan bulan ramadhan
bulan yang mulia dan penuh barakah

semalam punya cerita
sebab cuaca yang sangat panas
sampai pandang rambutan pun nampak macam nak makan
memang sedap je nampaknya
yumyumyum....
buat keje luar dengan kawan
cerita pasal puasa masa zaman budak budak
member cerita beli air coke sejuk
masa tu da pukul 4 cam tu
balik sekolah lepak kat sawah
teguh air coke sejuk... ahhh.... menyamankan
tapi seketika je... hahaha...
lepas tu sama je

itu la dugaan kan
masa zaman budak puasa
kita ni tak de yang menarik pun
sebab orang kate puasa kita puasa
baik budak ni anak sape ni
hehehehe....

ehhh... lupa nak crita
tengah sakit tekak
nak telan sakitnya
mungkin panas semalam
kurang minum air
bulan ramadhan nak teguk siang memang tak ade la
kadang kadang dek kerana da kenyang
da tak le sumbat lagi air suam
tapi ape pun kene cuba jugak kan

22 Julai 2014

Menjelang raya nanti

Assalamualaikum semua
kesibukan persiapan raya
ye ke....
sebenarnya persiapan raya tak ada la sangat
mood menghias rumah memang out
cat... langsir.. memang tak ada la nampaknya

persiapan hanya buat baju raya
bole... baju kengkawan
nak ikutkan... upah tak la pandang sangat..
ada baki lagi 4 hari lagi
tapi bagi masa dalam 3 bari nak cuba siapkan baju
3 baju melayu dan 1 baju kurung
harap dapat setel
tapi skill buat baju melayu semakin
menyakinkan.... hehehe... suka...
alhamdulillah lah.... lepas ni berani sikit nak amik tempahan
sebelum sebelum ni takut takut je
buat baju en suami je

setiap tahun ade je en suami komen
ade sekali tu seluar die terkecik
hihihihi,.... tampung tau...
en suami nak amik hati isteri die ni
pakai jugak la.... di pagi raya...
sekali je... hihihi...
hakikatnya seluar seluar lain pun sama
1 hari raya je pakai
lepas tu baju je yang di pakainya...

kuih raya...
ooo... harap dapat buat..
bahan da di belinya
nak buat jugak
nak nak  nak... hati menjerit....

hope semuanya tercapai
gembirakan semua orang
bersedekah....
aminnn....

SELAMAT HARI RAYA SEMUA

15 Julai 2014

terlelap sudah

kisah sahur pagi ni
hahahah.....
terlajak tidur sudah
aku lagi tak sedar....
malam tadi memang mengantuk gila
penat sangat kot
mula mula tidur kan si aleeya
lepas tu main main fonepad sarah
nak buang mana mana game yang tak bole main
last last tertidur...
lepas tu tak sedar bila pulak aku naik atas katil
macam mana aku merayap naik atas katil pun tak sedar
memang mengantuk tahap gaban ni

sedar sedar pukul 5.30 pagi
hahhhh... amik
terus panaskan air
nasi ade sikit malam tadi
panas kan lauk lemak ayam cili api
huhuuhuuu...

the moral of the story
kene masak malam selepas makan berbuka
baru bole tidur dengan tersenyum
hehehehe..... esoknya panaskan aje
ok......
puasa yang ke 17... fail bangun sahur...

12 Julai 2014

ramadhan ke 15 sudah

Assalamualaikum..,,,.
Ape khabar semua
Alhamdulillah sahur untuk hari Yang ke 15
Bermakna lagi 2 minggu lagi
Kita akan menamatkan bulan yang mulia lagi barakah
Pasti kita akan merindui bulan inikan
Bulan dimana semua umat Islam
Akan bangun seawal pagi untuk bersahur
Kemudian akan berpuasa dari terbit fajar
Sehingga terbenamnya matahari
Barulah kita semua akan berbuka
Untuk mengakhiri Puasa kita until 1 hari
Selama sebulan.....
menunaikan kewajipan kita sebagai umat Islam
Apa yang menariknya ....????
Pastinya bazaar ramadhankan
Meriah dengan pelbagai jenis juadah

Wahhhh me many best.....
masa ni lah kalo nak makan segala



11 Julai 2014

memory

Hari ni
13 ramadhan .... 17 ramadhan.........
22 julai............... 26 julai...................
Rasa rindu dengan hari hari sebelumnya
Rasa rindu dia ade di dalam
Rasa rindu dengan pergerakan die
Jauh sudut hati ini
Nak ingat tarikh ni
Nak bertemu dengan tarikh ni
Tak tau tak fikir
Kadang kadang tak nak fikir pun
Huhuhuhu.....
13 ramadhan.... nuzul al alquran
Ibu sayang kamu
Kami sayang kamu
Tunggu kami di sana

Memori Muhammad qayyim mikhail

10 Julai 2014

kenapa suka sangat hari ni

ade tak kawan kawan tanya
kenapa dak ayu ni suka sangat hari ni
hehehehe....... suka lagi...
sebab menang loteri..... opss... nononono... haram
sebab menang peraduab.......... nononono... tak pernah masuk peraduan
sebab ade orang bagi hadiah.... nononono... bukan besday lagi

sebab ape....

sebab en. suami nak balik
sukenya.....
rindu wei....
hihkhihkhikik...
anakmu da senaraikan mainan yang nak beli...
siap la en suami....

bila anak tuntut janji.....

MOOD INGIN MENYANYI

hhuhuuuu

mood menyayi da datang
best jugak dengar lagu ni

papinka masih mencintaimu

Lirik Lagu Papinka - Masih Mencintainya


Jika teringat tentang dirimu
Berlinang air mataku
Ku rindu saat-saat bersamamu
Kasih sayangmu padaku

Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya

Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya
wooo wooo

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya


Bila tiba - ungu

Jatuh cinta dengan lagu ni

lagu ni jugak mengingatkann kita 
bahawasanya mati itu pasti
mati itu bukan penghujung kehidupan
sesungguhnya ia masih panjang
dan selagi kita bernafas 
jom kita mengutip pahala
selagi kita mampu terutamanya di bulan yang mulia ini
insyaallah...
terharu sedih 
mengenangkan saat kita mati nanti
bagai mana keadaan kita nanti
bagaimana cara kematian kita
semoga Allah mengambil nyawa kita
dalam keadaan yang baik2
di kalangan orang yang beriman
amin.....

Lirik Lagu Ungu - Bila Tiba


 lirik lagu indonesia

Hmmmhmm aaaa
Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapakah kita menjawab semua
Pertanyaan

oooo.....
Bila nafas akhir berhenti sudah
Jantung hati pun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara
Ooo....

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
ooooo.....

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati.......

uuuu...  ooo...
Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
oooo....

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati.........

09 Julai 2014

mood raya

wah meriah rayakan
sedar tak sedar da 10 hari kita berpuasa kan
hari ni isyaallah puasa yang ke 11
maksudnya tak sampai 20 hari da kan
ade yang da start buat kuih raya da
adehhh aku ni baju masih tak setel lagi
baju melayu 3 pasang
baju kurung 3 1/2 pasang
yang 1/2 pasang tu dak maisarah punya la tu
insyaallah siap
minggu last puasa nak buat kuih
yehhh.... da berapa tahun tak buat biskut raya
tahun ni insyaallah
siap bli oven lagi
rugi tak pakai lagi
hihihih....
tunggu nanti ape yang jadi nanti

08 Julai 2014

moga cepat sembuh

assalamualaikum....
hari dapat perkhabaran
mengenai kesihatan rakan sekerja
sedang bertarung dengan penyakit barah
harap kak lin kuat kan semangat
melawan dugaan dari Allah
sesungguh akak kuat
kerana Allah menduga kepada hambaNya
yang bertakwa dan yang kuat
semoga kak lin tabah
dan kuatkan semangat kak
akak kuat tau....

07 Julai 2014

berat

Bulan yang mulia
Memang sesuai untuk membuang lemak
Bulan kesihatan
Dolu dolu zaman jahiliah
Bulan makan makan.....
Kini lebih bersederhana
Alhamdulillah. ..  ade berlaku perubahan disitu
Berat badan sebelum bulan puasa 63 ke 64 kg...
Arrghhh...  sejak keguguran...
Musim pengumpulan lemak2 tepu...
Huhuhu.... sekarang proses menyah lemak...
Yehhhh... da 9 hari berpuasa
Berat sekarang 58.5 kg
Yehhhhh.... suka....
Da bole pakai baju kesukaan balik
Kalau tak.... banyak bonjolan yang tak sesuai...

Nak maintain memang sukar
Sebab ape kawan kawan
Sebab en suami da nak balik da
Kene la jadi isteri solehah
Teman kan makan....
Kalo temankan makan sambil makan
Memang tak sah la kan
Hahahah.... harap berjaya mengawal nafsu makan ku ini
Harap raya ni bole la mencapai berat aideal
55 kg.... agak agak korang berjaya ke....
Insyaalllah....
Lagi 3 kilogram lagi kan...
Last berat yang paling minimum 3 bln lepas
58.5 kg jugak.... lepas tu naik balik...
Kali ni aku nak terus kan perjuangan
Loose my lemak lemak

Sambil mengumpul pahala
Sambil meningkatkan kesihatan
Dapat kecikkan lengan ni pun
Alhamdulillah da....
tang lengan lambat betul lemak nak haus....
Agaknya paling last lemak2 kat lengan ni
Baru bole kecik kot
Rasanya lemak bahagian yang masih berbaki
Dibahagian perut... punggung... kaki...dada... bahu...lengan
Sikit lagi yu ... 3kg....
Insyaalllah. ..

catatan hari ini

Pukul 2.00 pagi isnin
Sedang memantau si maisarah
Keaadaan suhu badan sekejap turun dan  naik
Dalam hati agak risau
Sebab masuk hari ni isnin
Da 4  hari tapi tak menunjukkan seperti biasa
Kadang kadang tengok sarah
Yang tak bermaya nampak pucat
Sedihnya menangis lagi.... huhuhu...

Hari ni juga hari isnin bersamaan 7 julai 2014
Aku ade interview gred sama sebenarnya
Tapi tukar bidang je
Dalam keadaan sarah macam ni
Tak tenang rasanya aku nak pergi
Persiapan alakadar sebenarnya
Tapi ok la berbekalkan pengalaman kerja
Aku rasa aku layak kot
Perasan bagus..... hahaha....
Aku sebenarnya berbelah bagi
Nak pergi ke tak nak
Dah jadi macam ni
Mungkin ini lah takdirnya
ALLAH nak aku berbakti bertugas dalam jawatan aku sekarang

Menyorot kisah 3 ke 4 hari lepas
Dapat SMS mengenai interview ni
Kawan office aka bos jugak lah
Kemain cemburu lagi die
Kebetulan sarah aku memang bawa ke office
Kalau aku rajin nak amik die time rehat
Bawak la die kat office
Member siap cakap
"Sarah... hari ahad kau lari dari rumah tau... malam tu ko balik rumah balik"
Hahaha.... bengong pejal....

Makanya... tercapai hasrat die tak nak aku ke interview tu
Tapi bukan lari rumah tapi sarah tak sihay

Pukul 7.30 pagi isnin
Selepas mandi... masih panas...
Mengadu pening... muntah...
Terus ke klinik kesihatan...
Masa sampai beratur nurse2....
ramai jugak nampaknya
Ade perhimpunan
Dalam 50 orang ade ni
Tak sangka sekecil ini klinik ni
Banyak kakitangannya
Tapi bagus jugak cepatkan perkhidmatan

Da letak mykid
Tak lama lepas tu dapat no 1006
Ingat hari ni ramai
Tapi nyatanya tak ramai sangat
Berat sarah 17.6kg suhu badan 37.5
Da jumpa doktor semua
Doktor arahkan amik darah
Sebab da 4 hari
Masa amik darah la
Sarah buat drama
Muntah la.... lepas tu menjerit...
Takut.... nasib petugas die baik da peramah
Siap 3 orang ade
Sorang pengang tangan kanan
Sorang kaki... sorang tukang amik darah
Aku pegang tangan kanan dengan muka
Menjerit die... tapi ok la agaknya tak sakit sangat kot
Sarah pun tak menjerit
Alhamdulillah. ... pandai pembantu perubatan tu ambik darah
Cucuk dapat je

Lepas pergi makmal
Than jumpa doktor tadi balik
Alhamdulillah -again... doktor cakap
Darah tak menunjukkan ade kuman
Atau apa apa yang mencurigakan
Doktor bagi ubat
Than balik
Sebagai upah sebab keberanian sarah
Ambik darah tadi ibu belanja mainan

Ni die mainannya

Cepat sembuh sayang





04 Julai 2014

kami di sini

Bawak sarah ke klinik kesihatan
Harap tak ada apa just demam biasa
Harap anak ibu cepat sihat
Go sayang...

sarah demam

Sian anak ibu

Pada awal malam memang ok
Then lepas pukul 9 malam
Aku da rasa tak sedap badan
Rasa panas mata
Macam nak demam
Ditambah dengan soksek2
Selsema

Tetiba si maisarah mengadu
Rasa panas mata macam nak demam
Terus suruh die makan ubat
Ye la.... budak2 kalo demam ni takut sikit
Terus suruh die tido
Tapi tak tido lagi
Bila atuk die balik dari terawih
Die terus suruh atuk die buat susu
Tak ada pulak suruh aku wat
Maybe die pun kesian tengok
Ibu dia da tak larat
Langsung 2 beranak ni pakai stoking waktu tidur

Pagi ni alhamdulillah. ..
Rasa badan sendiri ok
Sarah pulak demam....
Hari terpaksa bawak die pergi office
Sebab ade kerja tgh jln kat luar
Nak tak nak kene pergi jugak
So terpaksalah kerja
Bawak si kecik sekali...
Lepas setel... balik....
Sarah ni kang kalo panas sangat
Bawak gi klinik....

03 Julai 2014

tetiba

Tetiba apa....
Tetiba rindu datang
Rindu pada en suami
Huhuhu.... masih mengira hari
Hope he will ok2 saje kat sana
Hope this year ade sinar baru untuk kita
Pasti ade hikmah semuanya
Maafkan sekiranya itu kesilapan saya
But i alway luv u
Hehehee.....
Gedix.....

Jangan dilayan dak ayu ni
Hihihi....

Ape pun selamat berpuasa semua
Da  start puasa yang ke 5
Sekejap je da 5 hari....

Sekejap... baju sendiri dgn en suami tak siap lagi
Nak kemas rumah
Relex2... buat yang mana penting
Ok2... coollll......
Tapi baju penting...
Rumah pun penting....
Pening...
Puasa lagi pentingkan...
Let go with flow....

02 Julai 2014

semalam

Semalam ingat jem...
Maksudnya jem bila orang berpusu pusu pergi basar ramadhan
Nyatanya sangkaan akh ni meleset
Biasanya tahun tahun lalu
Jem dari office sampai la ke rumah
Kene tempuh 3 tempat bazar ramadhan

Semalam ok la balik
Kereta tak banyak sangat

Ade member office
Mengambil kesempatan
Untuk menambah pendapatan
Dengan berniaga di bazar ramadhan
Setelah hari ke2 berniaga
Dia agak risau sebab
Keuntungan mereka kira2 rm 35
Tu tak pasti untuk sehari atau 2 hari ni
Die berniaga air dengan lauk2
Macam sambal2 je

Bercerita pulak mengenai
Rakan niaga sebelah nya
Berniaga nasi ayam
Sehari buat 50 bungkus
Hanya ter jual 2 bungkus
Sedih kan kalo gitu
Kalau aku sedih jugak kot

Tahun ni macam suram pulak
Tak ramai macam tahun2 lalu
Mungkin baru lagi
Agak nya mentaliti sudah bertukar
Dari membeli kepada buat sendiri
Termasuk aku la
Tapi rasanya bagi keluarga besar berbaloi masak sendiri
Daripada membeli... banyak tu nak pakai duit
Nak nak semua barang da naik sekarang
Kalo setakat 2 orang tu baik beli kan
Tapi aku tahun ni ingat nak masak je
Walau pun simple
Bujet lari beb ....
Jom kejar......

Lastly selamat berpuasa semua
Maghrib kang selamat berbukaha

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...