Leaderboard

28 Jun 2014

rezeki dan orang baru

Assalamualaikum. ..
Alhamdulillah. ... biras dpat baby baru
Boy.... wah.... seronoknya....
Esok nak pergi melawat
Eh hari ni kan....
Dapat tahu dari en suami
Kalo jumpa baby
Selalu cakap dalam hati
Konon2 cakap dengan baby la
Doakan unty ni dapat baby mcm baby jugak
Ahakss.... gedikkan...
Huhuhu.... tapi dalam hati sedih jugak...
Bila lah diri ni nak ade baby sekali lagi
Sesungguhnya memang dugaan betulkan

Nak cerita pasal rezeki ni
Memang mahal untuk aku
Dulu masa dulu nak dapat kerja ni memang susah
Lepas keluar dari poli aku menganggur
Dalam setengah tahun
Ingat nak sambung belajar
Pernah pergi interview untuk sambung belajar
Ooo.... tak berjaya... konon nak jadi lecture..
Mungkin tak menonjol masa tu agaknya
Lepas tu mak da bising duduk je
Pergi lah cari kerja
Langkah pertama cari kerja apa saja
Than mintak jadi guru sandaran
Dapat la jadi guru ganti 2 ke 3 bulan
Nasib ade orang kg jadi cikgu kat sana
Merasalah tumpang nak kete die
Kalo tak naik moto cabuk la nampaknya
Moto yang kalo bagi signal berbunyi tu
All shcool betul moto masa tu

Lepas tu jadi kerani pulak
Naik moto tu jugak
Releks je.... peng3.... bunyi pun boke tahan
Bawak moto dalam 20 km
Gaji rm450 alhamdulillah
Gaji ni pun bole bagi mak
Bayar hutang ptptn
Belanja diri sendiri
Berkatnya gaji kecik
Masa tu keje dengan orang india
Memang mereka asal dari india
Dia cakap hisdustan tau
Kalo cakap pasal keje jangan cakap la
Mula2 ingat jadi casher je
Rupanya kuli yang hado....
Tak pe la janji ade gaji
Walau pun sikit... tapi pada aku besar la masa tu...
Orang kampung da lah rumah jauh
Keje tu la bole dapat
Lama jugak la keje masa tu
Jadi casher ... jadi juru jual...
Jadi kuli angkat barang
Jadi kuli angkat carpet
Ohhh yang angkat carpet tu tak tahan
Ade sekali sampai demam sebab banyak habuk
Carpetkan....
Lepas tu senyap2 cari lubang lain tau
Masa ade program untuk graduan yang masih tak ada kerja
a.k.a tanam anggur
Rm 400 ke 500 kot dapat duit poket
Selama 6 bulan belajar akaun
Masa tu pun macam macam jadi
Arwah mak pun masa tu
Sakit kene serangan strok minor

Lepas tu pulak berkat pertolongan member
Dapat keje kat tampin tau
Mula2 berulang naik moto
Masa tu da tau dapat keje
Bli la motor baru mbk5964 honda wave je
Warna oren
Berani dulu jadi minah rempit tau
Hampir 50km bawak motor
Nasib jalan yang digunakan tak banyak kereta
Alhamdulillah. ...  selamat perjalanan
Keje dengan campeny cina
Femly business... semua ahli keluarga je keje...
Masa tu ade 2 orang je melayu keje bahagian office
Alhamdulillah .. gaji alhamdulillah. ...
Tak ade la banyak rm 1000  lepas tolak kwsp
Menyewa rumah kat sana
Tu pun kawan office carikan
Ingat lagi si max.... nama tak tahan...
Lepas tu dak max ni berenti tau
Pergi kursus perronas
Lepas tu aku pulak bla
Tapi aku da carikan ganti
Nak tolong bos....
Sebab bla sebab da dapat keje sekarang

Mula2 tak suka dengan kerja sekarang
Sebab tak tau keje atau pun tak oernah keje site
Belajar pun sebab terpaksa
Tapi bila da keje
Aku pun tak tau bila aku da jatuh cinta dengan kerja ni
Seronoknya bole keluar
Tak ade la terperap kat office
Masuk kerja 3 bulan terus kawen
Hehehr... gedik kan...
Masuk keje terus kawen...
Alhamdulillh. .....

Melalut panjangkan
Tapi nak cerita sebenarnya
Susah dan mahal betul rezeki dalam perjalanan hidup aku kan
Tapi maybe ade yang lagi susah dari aku sekarang

Begitu jugak nak dapat kan baby ke2 ni
Aku harap tahun ni berjaya pregnent
Kalo bole kembar
Lepas tu sambung lagi pregnent lagi 2 ke 3 kali
'Saya nak anak ramai'
Semoga impian aku tercapai
Atlease sorang 2 lagi pun jadi la...







1 ulasan:

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...