Leaderboard

30 Jun 2014

mood pening

Da pukul 4...
Ape menu nak masak ye
Kalo ikut kan hati makan biskut je
Tapi atok aleeya ade
Masak kari ayam
Atau rendang
Yang simple2 jekan sekali lebur siap
Sambal ikan memang menu sahur
Pagi tadi tersedar pukul 3
Pukuk 3 masak ikan sardin goreng asam

Pencuci mulut
Ingat nak buat popia basah
Jadi ke... cari sengkuang tadi
Pergi pasar tadi
Ade sengkuang besar pulak tu
Tunggu punya tunggu nyonya tu
Asik mengira je
Aku die buat tak layan je

Last malas...
Ysaha diteruskan cari kat kedai lain
Tak ada
Nasib la jadi ke tak nanti
Hehehe...

Ape pun selamat berbuka semua

DIY visor sunshade

Betul ke ejaan tu
Ahh... pedulikan yang penting
Nak cerita pasal tempat pengahalang cahaya matahari
Bende ni memang bergunakan
Tapi ikut masa jugak 
Kadang ade pun macam tak ada
Sebab kududukan cahaya matahari
Nak cerita pasal tempat pengahalang cahaya matahari
Bende ni memang bergunakan
Tapi ikut masa jugak 
Kadang ade pun macam tak ada
Sebab kududukan cahaya matahari
Lebih rendah
Bila kita da turunkan Benda ni pun
Masih silau jugak
Ada orang lebih suka pakai kaca mata hitamkan
Tapi pada aku yang mata da bertambah ni
Memang tak sesuai
So terpaksa la guna kan benda ni

Antara sebab lain adalah
Sebab ini
Tu ha da nampak sepan da
Da nampak isi perut da
Da lama da benda ni jadi
Ta pi buat tak tahu je

Saya buat sendiri cover die
Just nice je.... suka... tadaaa...
Siap...



Lalalalala.... siap....
Sukanya....

To aqma... you punya baju da siap tau
Da lama  da siap ada dalam bonet kereta
Kejap masuk kelur kereta je...
Sory lambat


mood rajin da datang

Assalamualaikum
Salam ramadhan yang ke 2
Insya Allah semoga diberikan kekuatan
Sehingga ke petang hari ni
Mood rajin da datang
Really.... basuh kereta

Pada hal tak ada niat pun nak cuci kereta
Akibat penyakit M yang melampau
Hahahaha.... memang
Kalau tak tunggu en suami balik
Baru basuh hokey
Terukkan .... kalau 2 bulan en suami kerja
2 bulan la tak cuci
Kali ni da 1 bln setengah
Ok lagi la....
Kereta hitam kan sensetif sikit
Musuh utama habuk dan hujan
Kalau hujan lebat tak pe
Jangan hujan sesikit
Memang menyakitkan hati
Lagi satu kalau gi kerja
kat tempat yang ade tanah merah
Arrggghhh... nak nak baru cuci
Arrrgggghhhh...  dalam hati menjerit tau
Huhuhuuuu.... redha je la
Hahaha...
Ok nak polish sikit lagi...
lepas ni nak sambung kemas rumah
And nak alther baju member
Keyy... daa....

Lupa selamat berpuasa tau
Take care semua...

29 Jun 2014

1st day sarah puasa

Malam tadi cakap dengan sarah
Mengingatkan die supaya esok puasa
Pagi tadi tanya die
Sarah puasa kan
Dalam pukul 9 lebih
Pergi rumah wan die
Nak antar pasu
Untuk orang baru bersalin
Buat pilis
Dapat  pegang baby sekejap
Si sarah telah membuka puasa
Selepas dioffer makan keropok
Keropok kentang...
Dalam pukul 11 gitu...
Tak pe la esok cuba lagi sayang
Ni da sampai rumah
Suruh makan
Takut sakit perut
Die selalu jugak sakit perut
Macam masuk angin gitu
Harap tak ada apa yang berlaku
And sakit tu tak datg lg

28 Jun 2014

pasar malam

Tadi kononnya nak pi pasar malam
Bak bli ikan bilis
Kononnya nak buat sambal ikan bilis kering
Kalau terlajak ke lambat bangun sahur
Bole le buat stok kan
Kalau beli kat femly store keras pulak
Niat konon nak bli yang halus...
Hampehhh.... tak ade...
Huhuhuhu....
Yang ade ni ha
Mainan si sarah
Tiup2 ni ape tah
Bunyi macam bunyi burung tu
And beg duit
Bli air... lpas tu tak minum
Anak anak....

Ni da pengsan tdoa
Lepas lawat baby kat uma mak mertua
Main dengan sepupu..

sarapan gedix

Dua beranak gedik
Sarapan pakai chopstik
Omelet campur sosej ketam daging berger
Dengan sayur kobis
Mesti atuk die pening tengok 
Perangai anak dengan cucu die
Kalo en suami ade ni
Mesti geleng kepala
Malayan anak dengan ibu die
Hehehege
Jemput makan
Jom
.....


ambil udara pagi

Lepas berkebun
Kehkehkeh... berkebun la sangat
Wei betul wei aku berkebun
Hari apr ek... aku beli pokok limau
2 batang tau... pokok limau kasturi
Pokok limau perut
Sebab aku nak tanam pokok ni
Sebab aku selalu nak guna bila masak
Memang la masak takkan nak makan
Memang tak la
Tapi bila nak masak je contoh tonyam
Tak jadi sebab xde daun limau
Itu yang  pentingkan
Dulu selalu dera en suami suruh cari daun
Hahaha... sian die layan bini die ni
Tak pe untuk en suami makan jugak
Lepas ni nak tanam pokok lemon
Sebab nak tanam sebab
Hari tu masa beli pokok limau
Nampak pokok lemon...
Wahhhh.... ibu dan anak ni da teruja
Lain kali beli la....
Sejak akhir akhir ni nak menanam pulak
Da la musim panas
Atok sarah yang kadi mangsa tukang siram
Kadang2 bila balik kerja
Da penat..  heheheh
Wei... tapi selalu doa moga pokok2
Yang aku tanam hidup
Puhhhh.... amin...
Alor gambar tak amik sebab tengah cas tadi
Lain kali yek...
Tempat tanaman tak ade la cantik sangat
Orang kampung kan
Rumah tak ade pagar pulak tu
Tak pe lain kali bila senang
Aku amek picture pokok yang aku tanam






◆ melayan makcik ayu yang meroyan nak tanam pokok... sebab makcik ayu nak hilangkan boring. .. berjaya... layan room mate .. jommm....

rezeki dan orang baru

Assalamualaikum. ..
Alhamdulillah. ... biras dpat baby baru
Boy.... wah.... seronoknya....
Esok nak pergi melawat
Eh hari ni kan....
Dapat tahu dari en suami
Kalo jumpa baby
Selalu cakap dalam hati
Konon2 cakap dengan baby la
Doakan unty ni dapat baby mcm baby jugak
Ahakss.... gedikkan...
Huhuhu.... tapi dalam hati sedih jugak...
Bila lah diri ni nak ade baby sekali lagi
Sesungguhnya memang dugaan betulkan

Nak cerita pasal rezeki ni
Memang mahal untuk aku
Dulu masa dulu nak dapat kerja ni memang susah
Lepas keluar dari poli aku menganggur
Dalam setengah tahun
Ingat nak sambung belajar
Pernah pergi interview untuk sambung belajar
Ooo.... tak berjaya... konon nak jadi lecture..
Mungkin tak menonjol masa tu agaknya
Lepas tu mak da bising duduk je
Pergi lah cari kerja
Langkah pertama cari kerja apa saja
Than mintak jadi guru sandaran
Dapat la jadi guru ganti 2 ke 3 bulan
Nasib ade orang kg jadi cikgu kat sana
Merasalah tumpang nak kete die
Kalo tak naik moto cabuk la nampaknya
Moto yang kalo bagi signal berbunyi tu
All shcool betul moto masa tu

Lepas tu jadi kerani pulak
Naik moto tu jugak
Releks je.... peng3.... bunyi pun boke tahan
Bawak moto dalam 20 km
Gaji rm450 alhamdulillah
Gaji ni pun bole bagi mak
Bayar hutang ptptn
Belanja diri sendiri
Berkatnya gaji kecik
Masa tu keje dengan orang india
Memang mereka asal dari india
Dia cakap hisdustan tau
Kalo cakap pasal keje jangan cakap la
Mula2 ingat jadi casher je
Rupanya kuli yang hado....
Tak pe la janji ade gaji
Walau pun sikit... tapi pada aku besar la masa tu...
Orang kampung da lah rumah jauh
Keje tu la bole dapat
Lama jugak la keje masa tu
Jadi casher ... jadi juru jual...
Jadi kuli angkat barang
Jadi kuli angkat carpet
Ohhh yang angkat carpet tu tak tahan
Ade sekali sampai demam sebab banyak habuk
Carpetkan....
Lepas tu senyap2 cari lubang lain tau
Masa ade program untuk graduan yang masih tak ada kerja
a.k.a tanam anggur
Rm 400 ke 500 kot dapat duit poket
Selama 6 bulan belajar akaun
Masa tu pun macam macam jadi
Arwah mak pun masa tu
Sakit kene serangan strok minor

Lepas tu pulak berkat pertolongan member
Dapat keje kat tampin tau
Mula2 berulang naik moto
Masa tu da tau dapat keje
Bli la motor baru mbk5964 honda wave je
Warna oren
Berani dulu jadi minah rempit tau
Hampir 50km bawak motor
Nasib jalan yang digunakan tak banyak kereta
Alhamdulillah. ...  selamat perjalanan
Keje dengan campeny cina
Femly business... semua ahli keluarga je keje...
Masa tu ade 2 orang je melayu keje bahagian office
Alhamdulillah .. gaji alhamdulillah. ...
Tak ade la banyak rm 1000  lepas tolak kwsp
Menyewa rumah kat sana
Tu pun kawan office carikan
Ingat lagi si max.... nama tak tahan...
Lepas tu dak max ni berenti tau
Pergi kursus perronas
Lepas tu aku pulak bla
Tapi aku da carikan ganti
Nak tolong bos....
Sebab bla sebab da dapat keje sekarang

Mula2 tak suka dengan kerja sekarang
Sebab tak tau keje atau pun tak oernah keje site
Belajar pun sebab terpaksa
Tapi bila da keje
Aku pun tak tau bila aku da jatuh cinta dengan kerja ni
Seronoknya bole keluar
Tak ade la terperap kat office
Masuk kerja 3 bulan terus kawen
Hehehr... gedik kan...
Masuk keje terus kawen...
Alhamdulillh. .....

Melalut panjangkan
Tapi nak cerita sebenarnya
Susah dan mahal betul rezeki dalam perjalanan hidup aku kan
Tapi maybe ade yang lagi susah dari aku sekarang

Begitu jugak nak dapat kan baby ke2 ni
Aku harap tahun ni berjaya pregnent
Kalo bole kembar
Lepas tu sambung lagi pregnent lagi 2 ke 3 kali
'Saya nak anak ramai'
Semoga impian aku tercapai
Atlease sorang 2 lagi pun jadi la...







27 Jun 2014

pergi

Alamak terbalik pulak
Pemberian seorang kawan
Yang dapat berpindah ke tempat baru
Memang sesuatu yang dinantikannya
Ape pun all the best
Semoga lebih maju jaya di tempat baru
Keep in touch

25 Jun 2014

review krim memecahkan lemak



Baru try 2 ke 3 hari
Alamak memang panas da.. 
Sekali je.... die punya panasnya...
Yang ni dari korea
Konon nak jadi korea
Yang penting  die wangi tau
Hahahahha...

Yang ni saya pakai sebelum ni
Produk cosway
Ok bau pun tak macam minyak angin 
Yang penting made in malaysiaa
Setelah pakai kedua2 ni
Rasanya yang ini ok 

Yang ni produk cosway jugak
Mahal sikit
Belum pernah cuba

Kenapa buat review ni
Sebab berat sy da naik balik
Hwaaaa.....
Menci....
Harap bulan ramdhan dapat mengurangkan lemak yang ado..
Dus dus dus.... lompang lemak yang ado...

22 Jun 2014

nursing cover

Da siap....
Tadaaaa....


Tak tengok die try pulak
Jadi la 
Hehehe...

20 Jun 2014

DIY nursing cover

rehat tadi curi masa untuk
search tutorial untuk buat nersing cover
adik da suruh buat sebelum dia nak balik
tempoh berpantang pun da habis
lepas ni nak cari pengasuh pulak

DIY tu apa
den pun baru tahu
Do It Yourself rupanya
huhuhuhu... lampi betul
hihihihiii...

jumpa ni

DIY Nursing Cover

I used my nursing cover a lot when I was breastfeeding Ava.  I also used it when I was pumping... while driving and pumping... you get the picture.  I had a bebe au lait nursing cover.  I wanted to make a DIY nursing cover, but didn't have time while I was pregnant and I had even less time after Ava arrived.  She is 11 months now, so I have a bit more free time:)  I also have a *lot* of friends who are preggers, so I am making a few of these for them.  Hope I can finish them all before I go to Louisiana!!! ;)

What you need:

1 1/4 yards of really cute fabric
16" piece of dress form (corset boning)
2 - 10" x 10" pieces of terry cloth
2 D rings for adjusting the strap
  • Cut out the following size pieces from your cute fabric.
a) 9" x 5" - This is the short part that will hold the D rings to your cover.
b) 27" x 5" - Start tapering it off at around 16".  This is the longer strap on the nursing cover.
c) 3" x 38" - This is the piece of fabric you will use to sew the boning to the cover. 
d) 38" x 29" - This is your large piece of fabric for the body of the nursing cover.






  • Flip parts (a) and (b) in half right side facing.
  • Sew together long open edge with a 1/4" seam allowance.  Piece (b) should taper off at one end, so that end will have a finished edge when flipped right side out.
  • Flip them right side out and iron flat.
  • Sew a 1/4" seam around the edges to finish.
  • Fold strap (a) in half short way and place the D rings inside. 
  • Sew 1/4" hem at the top of the fold on strap (a) to sew the D rings in place.
  • Fold part (c) in half right side facing.
  • Sew together long open edge with a 1/4" seam allowance.
  • Flip right side out and iron flat.
  • Insert dress form inside piece (c).
  • Fold the terry cloth squares each in half and pin to the bottom corners of fabric piece (d) on the wrong side of the fabric.
  • Hem around the edges of fabric piece (d).  While doing this, sew the fabric triangles into the corners of the bottom two sides of fabric piece (d).
  • Now take fabric piece (c) with dress form in the middle and pin it to the top of fabric piece (d). 
  • Sandwich straps in place between piece (c) and piece (d).  They should each be at one end of the dress form, which is centered in the middle.
  • Fold the ends of piece (c) under and sew a 1/4" seam on top and bottom of piece (c) to connect it to piece (d) and to attach the straps to the nursing cover.

  • Sew a finish stitch on each side of the dress form to keep it in place.
  • On the terry cloth triangles, sew a U shape as shown in the drawing above to create a pocket and to better secure the terry cloth to the nursing cover.


tadaa... da siap 
malam ni nak cuba
kita tunggu malam nanti ye

alhamdulillah

Alhamdulillah. .. perut rasa tak sedap
Tgh tunggu miss P ni
Meragam pulak perut ni
Da 3 kali gi toilet
Kebetulan ade tok penghulu
Belanja kerepek
Tengah kering pun ye jugak...
Huhuhu
Terima kasih tok...

17 Jun 2014

rutin seharian

Hari ni bangun pagi macam biasa
Pukul 5 tu pun baby harraz nangis
Kejutkan ibu die

Tengok sarah tidur
Sian die malam tadi ibu die tido dulu
Berjaga dengan mak usu die
Ape la die buat

Budak kecik ni baru tido
Tadi die menangis 
Da bagi susu nangis
Tepuk2 atas pangku
Da tido
Alhamdulillah

Baju sarah untuk taska
Done 

Bekalan almost done
Tinggal nasi je
Tunggu nasi masak jap

Tadaaa....
Siap....
 Lepas ni nak mandi
Lepas tu baru kejutkan sarah

 Tengok baby and sarah

Ni baby adik
Bila la nak ade baby sendiri ni
Nak juga... hwaaa....


16 Jun 2014

hura hara di pagi hari

assalamualaikum

hari ni 1st day sekolah

daripa cuti yang sekolah yang panjang
hampir 3 minggu
si maisarah duduk di rumah
memangkan adik berpantang di rumah
so die duduk rumah
tolong jaga baby
tolong ambik2 kan barang
jadi la

kadang kadang buat sepah
memang selalu
memang selalu adik mengadu
huhuuuuu
nak buat cam mana
hobi aleeya buat sepah
daripada sepah2 tu lah
otak dan minda dia die berkembang

sooo... pagi tagi...
bersilat... jemur baju
kejut aleeya
mandikan pakai baju
buatkan bekalan untuk die
masak nasi dan gorengkan daging berger
makan tengah hari nanti
takut die lapar pulak

sepanjang cuti sekolah
tak ade pulak die mengadu sakit perut
maybe die makan je kot kat rumah
minum susu memang tak le cakap la
kemain banyak lagi
sehari 4 ke 5 botol
normal ke budak 5 tahun ye????
agaknya perut die lapr kot
tu la semangat pagi ni nak buat sarapan
untuk die
si ibu ni siap belikan bekas kecil
sebab sebelum ni ade belikan bekal
die yang pilih
besar pulak tu
sehari je bawak bekal
sebab malu
maybe besar sangat kot
lagi pun susah nak tutup

tentang hari ni bila da sampai sekolah
die menangis pulak
aleeya2... macam mana ibu nak buat ni
risau ibu ni
think positif
sebab da lama cuti
da lemau...
tapi hari tu
die ade tanya kenapa cuti lama sangat
die da booring agaknya
kata kata adik
bushu bagi cuti
memang la lama
hahahah...
macam macam la...

lagi 1
malam tadi baru nak siapkan keje sekolah
siap upah meggi lagi
sarah sarah... die malas nak tulis
huruf jawi yang banyak banyak tu
kene ulang ulang kan
kemain teruk lagi muka die
protes tak nak buat
paksa jugak buat...

13 Jun 2014

just share

search kat en google
ternampak ayat ni
likeeee...

bawak kakak kakak jalan tampin

Sebenarnya tak ade nak beli ape pun
Lagi da kekeringan
Sebab beli benda ni
Lagi dulu akhirnya bli jugak
Ni yang lari bajet ni
Nak cuba kejar
Sedang mengejar
Kalo lari jugak terpaksalah
Mintak bantuan en suami
Hehehe... pasti yang penting...

Alkisahnya. ..
Hari nikan waktu rehat panjang
Tak tau nak wat ape
Ingat nak lepak surau je
Atee... kakak2 ajak pi tampin
Jalan jalan....
For me makan angin je
Cuci mata


Ok.... sekian

forget the past

jom lakukan mana yang perlu

salam jumaat semua

12 Jun 2014

alhamdulillah

Syukur kepada Allah
Tq Nuffnang
Sikit-sikit lama-lama menjadi bukit
Huawei Ascend P7
baru bertapak semalam
Ini merupakan CPUV yang ke-19 untuk fahun 2014 ni.
Risau jugak kosong je
semua da credited
huhuhu.-.
hari ni gembira sikit
sebab ada yang melekat
harap melekat 1ama-lama tau
lalalala.--
hatii gumbiva


hari ni nak main panas lagi

tengok baby comel ni
alahai.... cutenya,...
bila la maisarah nak dapat adik ni

assalamualaikum semua...
selamat pagi
hari ni nak main panas lagi
ape...??? sauna...
memang sauna sangat semalam
sapa nak ikut
kak ayu nak main panas lagi
and hari ni nak cuba berpuasa sunat
semalam puasa tau
tapi malangnya
iman tak kuat
perrgghhh.... 
tewas jugak teguk air suam 2 botol
tak menahan panasnya
harap hari ini berjaya
hingga ke petang
chaiyookk...


Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...