Leaderboard

03 Mei 2014

Pengalaman keguguran

Assalamualaikum. ...
Saat menaip ni
Sedih jugak la perasaan ni
Maklum la
Sy dgn en suami memang nak sangat baby
Sekurang kurangnya lagi sorang pun jadi la
Sejak pemergian baby mikhail
Rasa meronta2 nak  dapat  pengganti
Tapi Allah masih menguji kami
Sebak jugak la... 
kadang kadang rasa nak menjerit
Si aleeya jugak macam tu
Bila die tahu ade adik dalam perut ibu
Selalu die pegang dan gosok gosok perut
Errmmm sedih bila ingat perkara itu
Actually. .. bermula cerita macam ni...
Da masuk sebulan
Ade datang period tau
Tapi seurat 2 je darah
Ade la 2 hari
Tapi masa tu ter detik juga dalam hati
Mengandung ke.... so pada hari kedua
Beli lah alat upt tu
Beli yang murah je... rm 5 hengget
So test la tengah hari tau
Masa tu kat office
Lepas test tu... negative tau...
Hampa jugak la hati ni
Than simpan dalam beg
Balik office cerita kat suami
Keesokkan harinya masa tu 
Kat luar and on the way nak balik office
Dalam kereta tetiba teringat nak tengok balik
Raba2 dalam poket beg
Nampak line pink yang ke 2
Semalam cepat sangat kot
Tak tunggu la sepatut nya kene tunggu 5 minit
Menitis air mata and excited
Nampak tak 
Memberi harapan betul la
Balik rumah menyampaikan la  berita gembira ni
Memang gembira la en suami
Than tak puas hati ni
Esoknya beli lagi 1 tau 
Kali ni yang up sikit
Rm 10 kat klinik keluarga
Kali ni buat lepas bangun pagi
Alhamdulillah. .. terang sikit
Than 2 ke 3 hari lepas tu 
Tak puas hati ni
Nak pergi klinik jugak
Sebab nak tengok dan nak pastikan
Betul ke ade baby dalam perut ni
So janji la dengan  suami
Masa tu time rehat tau 
Janji dengan suami jumpa kat klinik
Hasil dari itu memang betul
And doktor telah sahkan
Ade kantung dalam rahim ku
Sebab masih awal lagi
Doktor bagi asid folic je
And after a month perlu datang balik

Dugaan bermula setelah selang sehari kemudian
Ade 2 tompok coklet 
Biar kan saja sebab masa si sarah dulu macam tu jugak
Esoknya hari ke 2 bleeding lagi kali ni banyak
Masuk hari ke 3 lagi banyak macam darah period
And masa hari ke 4 tu da sakit2 da perut
Macam biasa la waktu period tapi tambah lagi 2 persent  tahap sakit dari biasa
Lain dari biasa
Sebab dulu ade jugak jadi macam ni
Kali ni rasa macam keluar laju
And rasa banyak sangat
Sampat penuh pad and perlu ditukar 
Kebetulan masa tu 
Jalan jalan keluar dengan femly
Gi teman suami setelkan kerja
And kemudian nak makan
Singgah je la kat maiden
Makan kat dalam tu je
Dalam nak masuk maiden tu
Rasa darah keluar dengan banyak sekali
Kelam kabut cari  pad.... cari dalam farmasi...
Tak de.. jadi terpaksa masuk dalam shooping maiden...
Bila nak tukar tu nampak seketul daging tau
Warna pink dengan darah
Masa tu perut da lega da tak sakit lagi
Than test upt lagi sekali
Kali ni nampak 2 tapi blur da
Macam yang 1st test dulu...

Esok nya pulak keluar lagi seketul lagi daging
Seakan akan akan la
Masa tu kandungan nak masuk 5 minggu
Pergi klinik lain tapi kali ni
Nak cari doktor perempuan
Telefon segala klinik yang ada
Ade so lepas kerja pergi la
Ikut dalam kotak scan tu
Doktor cakap da tak ada
Tapi dia masih bagi harapan
Katanya tunggu lagi seminggu
Sebab buat masa sekarang 
Tak nampak ape lagi
Maybe  lagi seminggu 2 ade nampak jantung
Alamak masa tu doktor masih bagi harapan
Masa tu ade jugak tanya ketul pink tu apa
Die jawap tak tau
Jawapan die agak menyakitkan hati
Pada ketika itu
Sebab die cakap tak tau
Bagi la tau kemungkinan itu ke ini
Bagi harapan lagi....

Lepas dari tu bleeding da berkurangan
Bila da nak masuk 4 hari
Hati ni memang da tak sabar
Beli lagi 1 test upt
Subuh esoknya try la
And..... 
Macam nak nangis
Huhuhu... sedih.... 
En suami pun sama hampa....
Ia negative... 1 line je...
Mengharapkan 2 line...
Tapi .... hurrmmm...
Maybe ade hikmahnya

Petang tu jugak pergi klinik yang mula mula sekali
Nak pastikan sama ada
Ada saki baki ke
Perlu cuci ke
Doktor scan sekali lagi
Memang ternyata ia kosong
Doktor sahkan memang da tak ada
And ade ceritakan pasal bleeding
And pasal ketul pink
Doktor kate kemungkinan
Ade jugak bentuk macam insang ikan
Ada jis gumpalan darah
Kadang kadang kita tak perasan

Hampa
Hampa....

Terus gi shooping. ...
Beli baju.... untuk sendiri dengan si aleeya..
Kebetulan ade sale 50 percent
Memang terapi betul la....

Tapi apa pun
Harap ade rezeki lagi
Untuk mengandung lagi

Nak pikir pulak macam mana bole jadi cam gini
Pada hal tak adalah lasak sangat
Sepanjang tempoh mengandung ni
Seminggu dua tu
En suami yang buat kerja semua
Tugas sy hanya masak
Lain basuh baju lipat aleeya
Semua die....

Ape pun terima kasih sayang
And im sory sebab semua ni terjadi
Maybe salah saya...




4 ulasan:

  1. takde rezeki lagi tu,.... sabar lah yek... mudah - mudahan de rezeki lain kali.cuma jgn terlalu stress dan jangan blame diri sendiri. tu Allah punya kerja. rahsia milik DIA............ ^_^

    BalasPadam
  2. Sabar k.. maybe bukan rezeki lagi...Insyaallah doa byk pasti ada rezeki nanti..

    BalasPadam
  3. aku tak tau ayu...saba yer...kiter mude lagi la...ade rezeki tu nnt...sabo yer...kuatkan semangat k...

    BalasPadam
  4. Saya pun ada pengalaman keguguran. Saya gugur 23 Ogos lepas. Usia kandungan 14 minggu lebih. It's a boy. I named him as Muhammad.

    Masya Allah, perasaan sedih tu smp sekarang ada lagi. Itu adalah kandungan kedua saya. Anak pertama dah 2 tahun.

    Saya ada kongsikan pengalaman keguguran sy dalam blog saya www.caramudahhamil.com ( Search : Pengalaman keguguran )

    Saya sedekah kan alfatihah untuk anak puan dan Muhammad.

    BalasPadam

Terima Kasih Terhadap Ulasan dan Pandangan Anda....
Doakan Aleeya Dapat Adik Ye.......

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...