Leaderboard

31 Oktober 2013

Ragam cik Aleeya

Salam khamis
Pepagi tadi sakit tekak katanya
Sampai depan sekolah muntah
Risau jugak
Beberapa hari ni asik muntah je
Jap lagi nak bawak pergi klinik
Lepas tu
Antar kat ayah die...
Hari ni duk dengan ayahnya ok sayang

Ceria pulak main kat ofice

30 Oktober 2013

diet....????? ke laut

hikhikhik.....
betul la diet sekarang memang ke laut
tak diet pun..... tapi...
untuk ambil langkah berjaga jaga jugak
tak da lah makan tak hengat dunia
yang manis dijauhkan
bulan lepas kemain rajin berpuasa

nak tau...
masa raya qurban kan ade beberapa hari
kita diharamkan berpuasa
den telah puasa pada hari itu
bila da tersedar bahawa hari itu tak boleh berpuasa
makan tak diambil kira
next time kene lebih alert lagi
da lepas tu baru perasan
tak pe niat tukar untuk kurangkan berat badan
hikhikhik
tapi dalam hati berkata kata
so... balance puasa yang perlu diganti
ade lagi 10 hari lagi......

bila dan berhenti nak mulakan punya la payah.....
insyaallah....
ayu boleh....
pasti boleh..

rabu sudah

pejam celik pejam celik
da 30 hari bulan kan
nak tukar bulan dah kan
bulan sebelas
tak lama lagi tukar tahun pulak kan

harap tahun tahun mendatang
akan lebih tenang dan aman kan
aminnn

29 Oktober 2013

da lama tak post

assalamualaikum
salam selasa yang indah
suasana pagi hari yang sejuk
bumi di timba hujan lagi
alhamdulillah
katak katak gembira bernyanyi
unggas unggas berkoir
hikhikhik.....

sebenarnya banyak bende nak cerita ni
beberapa hari ni
rasa macam suram
risau..... sebab
hari rabu lepas berlaku kemalangan kecil
pepagi hari nak pergi kerja
hujan pulak
den nye viva hitam telah mencium
kereta kacil
kueng kueng kueng......

nasib kete kancik tak ade ape ape masalah
tak calar tak kemik
maybe den sempat brek
hanya kereta den yang agak
teruk dan tak semenggah
bonet tak le tutup
huhuhhu...... berdyukur jugak la
tak teruk.....
than semalam
cari la bengkel kereta
cari punya cari
pusing punya pusing
kat bandar Masjid Tanah
than jumpa bengkel.... masuk je
apek tu kate besi dalam da bengkok
petang je da siap
yehhh..... bila amik...
si viva hitam I dan comel kembali

semangat da datang balik
sebab kereta je mood da lari
da kejar.......

bagi gambar suasana dalam kerete bole......

24 Oktober 2013

Macam macam

Dalam dua hari ni macam macam da jadi
Ade yang menyedihkan merisaukan
Badan tak berapa sihat
Anak pun kurang sihat

Tapi ade jugak memori kelakar
Untuk buat tersenyum

Alkisahnya tadi mesej dengan bos
Entah ape gila serius pulak hari ni
Panggil die encik tau
Selalu panggil name je
Kitorang friendly sikit
Tak de la bos besar
Kira ketua kitorang
Tapi bos .... tapi ade hadnya kan...
Lepas tu die balas msg balek
Ape panggil encik
Panggil le IR terus
(Bantai gelak sengsorang)
Tapi hakikatnya bos sedang memperli den
Sabo je la....
Hijhikhik....

Note》mood tengah berbunga bunga tunggu orang tersayang nak pulang.... yehhhh.....

22 Oktober 2013

aktiviti malam yang pendek

Masak - done
Basuh baju - done
Sidai baju - done
Aleeya - da makan and minum susu

Last nak rehat

Nak tido
Rasa sakit sakit bad an
Harap  bangun nanti
Semua penyakit hilang
Insyaallah......

Alhamdulillah

Dapat juga panggilan temuduga
Tengok kat laman web
Temuduga tu ada 12 hari
Hah.... den hari ke 11
Tenggelam sabut timbul
Yang penting pergi dulu
Lepas tak lepas belakang cerita

tak sedap badan lagi

rasa macam nak demam balik
teringat kat aleeya
harap die sihat je
biar la ibu die je yang demam

Untuk melegakan diri

Post pagi tadi

Tengok kat inbox ade lagi

Rupanya fail to publish

Nak makan ubat
Tak sedap badan
Takut melarat
Kalo ade orang jaga tak pe
Bole ngade2
Kehkehkeh.....

Da sampai

Da sampai da esp shakely saya
Berkurun dari mengandung
Sampai dan naik keje habis berpantang
Ada kesilapan teknikal
Tapi ye la kan....
Kadang kadang kesilapan yang tak dapat dielakkan
Nak buat mavam mana kan
Ape pun terima kasih
Harap kali ni habis makan

Hijhikhik... dulu tak habis makan
Terbuang sampai tamat tempoh
Harap tak membazir

jatuh cinta lagi

Jatuh cinta dengan lagu ini
Lagu kasih pada mu
Nyanyian daripada Hafiz Hamidun
Lirik daripa Ahmad Fitri Yahya



*Rasulallah dalam sirahmu
ku temu tulusnya cinta
demi umat mu
berkorban jiwa
sehingga hujung nyawa

kau di utusan atas nama kebenaran
dengan fasih lidah beri penjelasan
sabar dalam apa jua keadaan
tak goyah dengan ranjau tegangan

walau diri bisa menakluki takhta
tetap rendah hati penuh sederhana
segalanya demi lillahitaala
azimat yang berharga

**rasulallah dengan hikmahmu
terpancar syiar agama
mengubah gelap menjadi terang
menghapus jahiliyah

rasullah engkau tinggalkan
semangat juang tertinggi
membina satu akidah
membangun umah
tak henti lapangan mujahadah

rehat ##

dari hadis dan al quran
menjadi sumber cahaya pedoman
hanya itu yang kau wariskan
akan selamat di dunia dan akhirat

rasulallah terlalu rindu pada mu
junjungan jiwa di dalam sunah yang utama
menyambung kan kasih dengan mu

ulang * dan **

Ya Rasulallah
Ya Habiballah
pabila terkenang mu
mengalir air mataku

Alhamdulillah

Hari ni aleeya da sihat
Dia nak pergi sekolah
Ibu die nak pergi kerja

Tapi hari ni rasa cam berat2 sikit kepala
Penangan aleeya demam agaknya

Ape pun jom g kerja

6.40 da siap
Hahhh... gerak je la
Sampai awal
Senangkan

21 Oktober 2013

Hadiah untuk orang demam

Demam pun nak bagi hadiah ke
Kehkehkeh....
Sebenarnya hadiah
Sebab berani and kesian
Kene cucuk amik darah hari ni

Ape pun dia seorang yabg berani hari ni

Gunting baju lagi

Baju seorang kawan
Alkisahnya da lama den pegang kain ni
Tapi disebabkan malas nak jahit
Den pegang je
Kawan ni pon sabo je
Tak mintak2
Sorry la kawan....
Ni saya jahitkan yek....
Insyaallah siap nanti ye

Kene cucuk

So kene cucuk akhirnya
Amik sampel darah...
Masa mula mula memang la muka die
Macam tak nak
Da merengek rengek
Lepas da ikat semua
Lepas tu MA tu cari2 urat darah
Bila da cucuk baru die rasa sakit
Menangis le si kecik tu
Cian anak ibu
Tapi ape pun anak ibu berani tadi

Alhamdulillah. ....
Keputusan die ok
Tak de menunjukkan denggi
Takut jugak kan....

Doktor kata lepas ni pasti elok
Sebab da kene cucuk
Bagi motivasi untuk sihat....

Chaiyookk aleeya cepat sihat sayang...

Kat sini pun boleh lending

Pening sangat agaknya
Tadi da muntah kat luar klinik ni
Harap tak ade pape

Pergi klinik

Salam isnin
Hari ni terpaksa cuti terkerjut
Mula mula tadi pergi klinik
Klinik kesihatan kat kampung je
Hajatnya nak amik ubat je la
Mlalas nak pergi klinik kat pekan tu
Ramai orang
Bila da sampai and nurse kat sana cek
Suhu bandan aleeya 37.9c
Katenya batter pergi jumpa doktor
Lagi pun hari ni masuk hari yang ke 3
Nerse cakap better ambik darah
Tengok kandungan platlet dalam darah
Kalau kandungan die ok
Tak ade ape2 la....
Lagi puas hati and langkah berjaga

Nampaknya hari ni tak ramai orang
Alhamdulillah. .. nampaknya tak lama lah kat sini....
Ok... nanti ape2 hal cerita lagi....
Bye2...

EL

Hari ni terpaksa el jugak
Si aleeya masih panas lagi demam nya
So hari ni cadang nak pergi klinik kerajaan
Try ..... mana lah tahu
Dengan izin Allah
Demam die kebah

Ye la... lepas makan ubat...
Turun panas die
Pastu 3 ke 4 jam panas balik
Makan ubat lagi... 
Panas jugak balik....

Harap anak ibu cepat sembuh tau
.

20 Oktober 2013

Da siap

Alhamdulillah
Baju pengantin da siap
Tinggal span bahu je
Hari ni siang tido je
Sebab malam tadi aleeya demam
Risau punye pasal tak ke tido

Tadi siang pulak
Lepas kemas rumah
Basuh kereta
Lama jugak
Siap sapu dalam kereta lagi
Tak vakum
Malas nak angkat vakum yang gedabak tu
Ok la... puas hati....
0

Anakku sayang demam

Cepat sembuh sayang
Semalam tengahari da mula panas
Petang nampak agak lemah
Bawak pergi klinik
Alhamdulillah. ....
1st time aleeya makan ubat
Sebelum ni memang tak pernah makan ubat
Hanya makan vitamin je
Semalam cari vitamin da berubah warna
Da expired kot

Cepat sembuh sayang

19 Oktober 2013

17 Oktober 2013

Got a phone call

A bit happy today
Coz got fon call from him
Hanya 1 panggilan buat kita gembirakan
Kadang kadang sebaliknya
Miss him so much.....

Kesiannn....

Kesian patung ni.....
Aleeya main sampai tercabut kaki dan tangan die

16 Oktober 2013

Main colour

Main colour kertas
Sampai muka pun kene

Nampak tak

Nak tau tak

Dulukan tak muat tau pakai cincin ni
Da lama tak pakai
Gantung kat rantai je
Sekarang....
Tadaaaa.... da bole pakai....
Tinggal lagi 3 ke 4 kilo lagi
Yehhh....
Agaknya lemak tinggal kat lengan ni lagi
Masih besar lagi
Walau pun da berkurangan
Take time... excercise tak ade
Macam mana nak kecik...
Tak pe pelan pelan kayuh...
Nanti da sihat kita joging dengan aleeya...

tanya lagi

Kenapa rasa itu tiba tiba hilang
Kenapa.....????
Pelik.... cepat benar melupakannya....
Pada hal..xxxxxxx....
Memang pelik.....

Meroyan ke ape ni.....
Nauzubillah. ......
Semoga Yang Maha Kuasa Melindungi ku

Alololo.... sedih pulak layan cerita korea ni...
Huhuhuhu.....
Boy friend die da lupakan die...
Mesti tersiksa rasanya kan....
Betulkan rindu itu satu penyiksaan

Mode 》tengah layan korea... sampai terbawak bawak perasaan sendiri...
Sebenarnya nak ambik mood masak ni... fen nak masak daging black paper... yum yum sedapnya.... air liur nak meleh ni....

Mainan baru aleeya

Yes...
Mainan baru aleeya

Jam

Haiyakkkk...
Masjid tanah pun da jam
Tapi
Waktu pergi balik kerje...
Makin lama makin banyak kereta
Kat bandar masjid tanah ni
Huhuhuhu.....

15 Oktober 2013

time to bizikan diri

Ye  tajuk nye bizikan diri
Errmmm. ...
sebenarnya hari ni da potong kain tau
Nak siapkan baju pengantin
Nak kene siapkan sebelum hujung bulan ni
Hikhikhik.... suka sebabnya
Ade keje kat rumah
Sebab masa cuti yang terlampau lapang
Percaya tak.....
Ye la anak da besarkan
Perhatian xde  la sampai 100 peratus
Sekarang ni aleeya da jadi sahabat pulak
Gelak ketawa sama sama
Tengok cerita yang sama
Kalau tengok karton saya pun layan sama
Bila time ibu die layan korea die pun layan jugak....

Berbalik cerita baju tadi
Baju pengantin biasalah 2 layerkan
Kaim kosongb dengan lace
Cantikkk.... tapi tak amik gamba pulak
Nanti free2 saya uploadkan gambar ye
Ni pun da gelap nak tido
Harap dapat lelap

Note》berharap perasaan itu pergi jauh jauh. Tak mau terpengaruh tak mau fikir.... esok nak kerja and plan nak buat kerja luar esok.... harap diberkati perjalanan esok... insyaallah. ...

Mood》tengah layan korea drama sementara nak tunggu mata mengantuk. THE BIRTH OF THE FAMILY

seminggu ini

Salam aidiladha semua
Da puas makan da cuti 5 hari
So masa clearkan balik lemak dikumpul
Seminggu memang berkumpul
Gula dan lemak....
Nak pandang penimbang pun takut
Huhuhuhu.....

Layan jiwa kacau ni
Errrmmm
Kenapa lah hati ni macam tisu
Mudah koyak dan basah
Kuat kan semangat ayu.....
Kuatkan semangat....
Kuatkan semangat ku ya Allah

Cuba buat diri gembira
Cuba berpura pura tabah
Cuba berlakon ceria
Cuba menjadi orang yang gagah

Semoga pura pura ini mengubat hati
Semoga lakonan ini betul betul menjadi ceria
Seceria suatu ketika dulu

Mengarapkan tiada perubahan
Mengharapkan kekuatan
Mengharapkan ketabahan

Note》harap hati tisu ini berubah menjadi platik yang tebal.... insyaallah...

raya qurban

Salam raya qurban
Kepada semua sahabat sahabat maya ku
Semoga di hari raya ini
Kita sama sama mendapat
Kerdhaan daripada Nya
INSYAALLAH. ...

14 Oktober 2013

tukar hak milik kenderaa

Salam isnin
Hari ni hari mantaikna
Esok da raya qurban
Sekarang ni teman kan adik
Tukar nama hak milik kenderaan
Kat jpj melaka
Ramai betul orang berurusan kat sini
Harap cepat.....

makan makan dan makan lagi

Salam semua
Sebenarnya nak bercerita
Pasal cuti jumaat sabtu ahad isnin selasa
start semalam sabtu
Asik makan je
Semalam tengahari
Makan bihun
Petang makan nasi
Malam makan satey
Entah berapa batang den da telan
Masyaallah.... makan tak ingat dunia
Ahad makan lagi
Kek..... menggerunkan
Tapi den makan juga.....
Arrrgggg.... my diet was crassshhhhh....

Crashhhhhh
Crassshhhhhhh

Nak pujuk diri....
Tak pe sekali sekala
Sooo... hari isnin nak puasa 9 zulhijjah
Harap berjaya....
Da niat da... insyaalllah. ...
Kuakan semangatku...

13 Oktober 2013

Kembara permata

Assalamualaikum. ....
Ternyata sangat bercuti diri ini
Memang syok la.... tapi terseksa jugak...
Kenapalah susah benar nak lelap mata petang tadi...
Pada hal da baring
Mata pun macam da tak terangkat

Ok itu cerita petang tadi
Yang layu je....
So awal malam ni macam bersemangat pulak
Nak blogwalking dengan updet blog
Tapi ceritanya berkisar tentang
Majlis maisarah jugak
Program kembara permata
Semalam sampai kat sana pun da lewat
Dalam pukul 9 lebih
Sampai sampai je
Tengok motor da beratur
Tapi tak ramai yang hadir
Yang hadir hanya keluarga permata saja
Tapi memang meriah

Pentas yang simple dan comel
Hehehehe... gelak dulu...
 pokok bunga melor yang kami satu femly tanam pada hari father day

Cikgu cikgu tengah bagi arahan
Pada anak anak permata termasuk maisarah
Ade buat persempahan

Ada bacaan ikrar
Nyanyian lagu negaraku
Dengab lagu permata negara

Majlis penyampaian helmet
Daripada jabatan keselamatan jalan raya

Comel pulak helmet die 

Maisarah tengah nak ambil helmet die....
Nak suruh ayah die beli motor
Bole pakai helmet ni round2 kampung..

Nanti kita sambung cerita lagi ehhhh.....
Daaaaa......

12 Oktober 2013

kisah pagi ini

Nak cerita pasal pagi ni
Pepagi dengan semangatnya bangun
Sebenarnya  kat rumah ade buat kenduri
Tapi demi aleeya punya aktiviti
Aku korbankan....
Hehehehe..... eceh ceh ceh...

Alkisahnya semalam kan tukar tayar kereta sendiri
Dengab semangatnya tadi bawak kereta
Tengah sedap dlsedap bawak ni la
Tetiba dengan tap tup tap tup
Bunyi depan kereta tau
Berenti la....
Tengok depan tak ade pulak tayar lembik
Ke pecah ke
Than jalan lagi.....
Lepas tu ade bunyi lagi
Berenti lagi sekali
Tengok tayar spare tu
Tengok macam skru die da longgar
Bila pegang memang sah
Longgar. ......
Ketat kan pakai tangan
Tak teringat pemutar skru tu
Ingat tangan sendiri kuat ke

Lepas jalan slow slow
Berenti kat shell nak isi angin tayar spare
Macam kurang angin
Lepas tu ketat kan skru tayar lagi
Sebab longgar lagi
Kali ni pakai pemutar skru
Lepas keluar dari shel tu
Dengar bunyi lagi kuat
Berenti lagi...
kali ni pak cik motor tu pun perasan

Lepas tu cuba pergi kedai tayar kat pekan
Alamak tutup pulak
Berenti lagi sekali
Ketat kan tayar
Terpaksa pergi pekan lagi satu

At last bukak













Alhamdulillah. ..
Rasa selamat....

Sampai la ke destinasi dengan selamat.





11 Oktober 2013

hari ini dalam sejarah

Kawan kawan semua nak tau tak
Hari ni dalam sejarah betul la
Hari da nak gelap ni
Da risau takut tak sempat tau
Esok pepagi nak pegi alor gajah
kete sape pulak nak pinjam
Takkan nak bawak lori abang pulak
Abang pulak tak sampai sampai
Janji sebelum pukul 7 nak sampai
Tak jugak
Jawab nye terpaksa berusaha sendiribIni la nasib isteri yang duk berjauhan dengan suamikan
Semua nak kene buat sendiri
Ape nak buat redho je la

1st tadi Pasang jet
Ala bende yang nak naikkan body kereta tu
Seronok jugak.... pusing2 lepas tu makin lama body kete naik
Tayar da tak cecah lantai

Tapi
Tadi da silap terpaksa buat kerja 2 kali
Kita da naikkan body kereta
Lepas tu nak bukak skru da tak bole
Sebab tayar sekali ikut berputar
Terpaksa turunkan sikit

Soooo.....
Yang sebenarnya

1st sekali kene longgarkan skru
Empat empat batang tu

Nak longgarkan skru die ni
Memang kene guna tenaga jugak
So kene berdiri atas batang pemutar skru tu
Sebab tak kuat kalau guna tangan
Mula tadi pusing arah lawan
Patut la tak gerak jenuh berdiri atas besi tu
Henjut2kan badan pun tak jalan
Tapi hakikatnya memang kene henjutkan
badan masa nak bukak 4 skru ni
Kalo pakai baju kurung cam mane tuh
Da tak ayu la kalo macam ni
Ni pun den buat da gelap
Tak ade la orang kampung lalu lalang nak nampak

Sebiji skru berjaya di buka
Gembira bukan kepalang
Rasa nak melompat pun ade

Skru yang ke2  berjaya dibuka

2 pulak gambar ni

Skru yang ke3

Berjaya menaggalkan semuanya
Tayar spare da sedia dikeluarkan.
Nasib ade angin lagi

Tadaaaaaa....
Pasang 4 skru siap....
Lepas siap je tukar
Baru perasan peluh menyimbah keluar
Sang nyamuk pun beramai ramai
Nak serbu kenduri darah den

Ape pun alhamdulillah
Sebab berjaya buat sendiri
Allah kuatkan semangat den tukar tayar
So esok bole la pergi hari terbuka
PAPN sekolah maisarah

Esok kita update cerita aleeya eh....
Daaaaa.....

Kereta kemain kotor lagi
Tak semangat nak basuh selagi
Kasut sebelah yang warne putih
Tak pasang lagi....

Note 》 dalam hati bangga dan riaknya...
               astaghfirullah. ... tak de la...
               bangga dengan diri sendiri sebab
               berjaya....

Basuh kasut

Hehehehe... kerja senang
Nak basuh kasut
Masukkan dalam washing machine je
Hehehe... tak senonoh kan
Ghajin tahap gaban
Tapi sental jugak dengan berus
Same je....

Pancit

Tengah sapu punya sapu
Sampai kat ruang letak kereta
Kereta hitam yang comel itu
Telah sakit kakinya
Sape nak tulun

Errmmmm....
Nampaknya tak keluarlah hari ni
Tunggu abang kandung balik
Katenye petang ni nak balik
Suh die tukarkan tayar spare
Esok boleh tukar kat kedai je
Sendiri bole bawak

Hehehehe...
Terrrbaik perancangan
Malang abang dapat adik macam ni

Kenapa

Entah kenapa
Itu masih berlegar2
Teringat2....
Menghantui pikiran
Errrmmmmm
Harap masa dapat padamkannya
Tercarik sikit  sekali lagi hati ini

Kemas rumah

Jom kemas rumah

Jemput hadir semua

Esok hari terbuka PAPN
PAPN tu apa....
Ia adalah.....
Pusat Anak Permata Nagara Alor Gajah

Untuk makluman semua
PAPN akan mengadakan hari terbuka
So maknanya semua orang bole hadirkan diri
Nak tengok macam mana keadaan PAPN
Apa aktiviti2 kanak kanak di PAPN
Cara pengajaran disana

Antara acara yang akan berlaku pada hari sabtu ni
Adalah konvoi dengan motor besar
Kanak kanak permata bersama ayahnya
Berpeluang untuk membonceng
Motor besar dan sama sama berkonvoi
Ke jabatan bomba

Di jabatan bomba dan penyelamat
Ada aktiviti jugak la
Rasanya macam dalam cerita upin ipin tu
Tu yang seronoknya
Sebab nak bagi aleya pengalaman
Pasti seronok aleeya esok
Insyaallah. ......

Esok juga ade kenduri
Tapi tak dapt hadir sebab aleya punya kes ni la
Untuk aleeya.... tak pe nanti kami tolong kemas ye...

10 Oktober 2013

Mengantuk lagi

Saya mengantuk sangat ni
Nape tak le tido ni
Huhuhuuu.... ape nak buat ni....

Teman berbuka

Hari ni hari yang ke 9
Tak sangka da 9 hari kan
Juadah berbuka
Laksa ekspress...
Yum yum yum tak sabar nak berbuka
Lagi beberapa minit lagi

Note 》lagi 10 hari lagi.... kita sambung next week...

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...