Leaderboard

31 Ogos 2013

kulit muka oh kulit muka

Tengok kat cermin
Kulit muka da gelap
Dan liang pori pori da membesar
Macam mana nak buat ni
Pakai pencuci safi
Baru Je tukar
Try pakai safi

Sekarang ni servay juga
Esp daripada shakle
Da bli da dekat member
Sebulan lepas
Sebelum bersalin
Harap ia dapat membantu

Impian terbaru untuk diri sendiri

1. Nak kuruskan badan.. bukan nak kurus tapi nak kurangkan berat badan jadi yang ideal pun da ok... hujung hujung pun ok

2. Nak dapatkan kulit muka yang bersih

3. Nak kurangkan makan atau minum yang manis manis dan nak banyakkan minum air suam... maklumlah sebelum ni terlebih sudah..

Itu je kot....
Harap akan tercapai dalam masa sebulan
Bole ke.. insyaallah...
Doakan saya tau...

seronoknya mereka

Ya.. seronoknya mereka
Rakan office menyambut hari kemerdekaan
Bertempat di Dataran Pahlawan
Berbaris....
Rak pernah menyertai nya
1st bertugas majlis perkahwinan nak langsung
Terpaksa tolok
Tahun ke2 berpantang si aleeya
Tahun ke3 dan 4 bulan puasa
Tahun ke5 berpantang tanpa si kecil qayyim
Hope tahun ke6 ade rezeki baru... insyaallah
Jom tengok
Mereka
Bergembira di dararan pahlawan




Ambik gamba diorang kat facebook
Comel comel semuanya
Dapat kurus macam si zahiyah tu
Alangkah bahagianya hati ini
Unsyaallah....
Doakan saya ye...

Merdeka!

Salam kemerdekaan
MALAYSIA KU BERDAULAT, TANAH TUMPAHNYA DARAH U
semoga kemerdekaan ini
Akan berkekalan
Dan dihargai oleh setiap insan
Di bumi melayu islam ini
Aminnn

30 Ogos 2013

yesss

Semut sentap menang....
Yehhh......

Sumbangan sebanyak rm 5000 untuk keluarga besar
Nampaknya ketam konfius
Terpaksa mengundi rakan masing2
Untuk dikeluarkan

super spontan 2013


Hikhikhuk
Terbaik
Next week jumpa lagi

tunggu call dr en suami

Hikhikhik
Hakikatnya memang xde la
Sebab semalam baru en suami call
Pukul 3.00 petang
Masa tengah syok tido
Cakap pun merapik je
Bengang en suami
Sebab tak paham ape yang bini die cakap
Hikhihik....
Sory sayang
Sebelum ni susah btul nak tido petang
Kan abang yang suruh tido
Rehat
Ape lagi rehat sakan lah saya
Nak nak en abang outstation
Aktiviti lagi lapang
Errmmm tak tau la sampai bila bertahan
Tapi akan bertahan
Lepas ni nak susun jadual
Nak jahit baju....
Yok la kita.....

Sebenarnya rindu pada en suami
Ermm selalu tengok tv
Than gelak2 buat lawak
Rindu...
Baru seminggu
Tapi rasa macam sebulan dah...

Dulu masa mula2 kawen
Asik nangis je
Bejurai jurai air mata
Rasa rindu yang tak tertahan
Tapi kini bole dicover
Still bole dikawal... tak de la menangis..
Da kuat sikit

Sentiasa berdoa harap en suami
Berubah hati cari kerja kat sini je...
Tak halang pun selagi rezeki ade
Kudrat pun ade...
Harap kasih sayang kita berkekalan
Bahagia selamanya

rancang

Oooooo.....
Ingat next week nak puasa
Ganti puasa lagi
Sempat puasa dalam 10 hari
Than da bersalin... huhuhuu...
Allah Maha Mengetahui
Maybe ade hikmahnya pemergian baby ibu
Muhammad Qayyim Mikhail
Alfatihah.....

Tak mo sedih2
Harap sayang ibu tenang di sana
Harap juga cepat cepat pregnent semula
Insyaallah. ...
Tolong doakan sama2 dengan saya....


tido

Hari ni masa dipenuhi dengan tido
Lepas masak terus tido
Macam mane nak kurus ni
Tengok fesbook member2 upload
Macam2 perkara di bulan syawal
Gembiranya mereka

salam jumaat


29 Ogos 2013

aktiviti aleeya petang tadi

Bila masa die menconteng lantai
Ape die kate tadi
Main teka teki
Habis lantai
Nasib baik bole padam


Depan tv da bersepah
Dengan kertas yang digunting
Aleeya .. aleeya...

cinta jannah

Layan cinta jannah
Melihat mereka
Teringat en suami
Rindu.
Rindu..
Rindu... pada en suami...

air panas!!!!

Saje jerrr
Da petang nak mandi ni
Kene mandi air panas
Almaklum ... berpantang
Lagi pun rumah ni tak ade water heater
Insyaallah kalo ader rezeki lebih nnti
Akan diusahakan

sedang bertungku

Sedang bertungku ni...
Sebenarnya nak cerita
Pasal en suami
Tapi tak la menarik sAngat
Tapi sweet la bagi me

Sebelum meninggalkan kami
Untuk mencari rezeki
Die telah menyediakan
Bahan bahan untuk bertungku
Dengan banyak dan melebihi had
Hukhikhik...
Sayang kamu sebab sayang saya
 Lagi die ingatkan supaya berpantang dengan betul
Jangab ponteng
Heheheh.....

Cuka yang kecik tu da selamar habis... yang besar punya en suami beli...
Halba 2 peket... tak menahan...
Saje la tu

Daun mengkudu.....banyk gile..
Pd hal lagi 10 hari je lagi masa tu

berapa la ???

Last ahad timbang 61kg
Hari ni berapa la
Makan kemain
Jangan banyak sangat sudah
Nak cuba
Misi kurangkan berat badan
Sehingga 55kg

Korang rasa berjaya tak
Insyaallah
Kalo berjaya nak hadiah kan ape untuk diri sendiri
Nak bli gelang kaki emassss....
Ye da lama teringin nak pakai
Gelang kaki emas
Tapi tak nak la yang ade loceng bagai
Macam comel je kan
PERASAN......
Ke nak cari tv dalam bilik....

Pikirkan
Pikirkan

TAPI
berat pun tak turun
Adehhhh......
Berangan kemain jauh
Kalo ade en zmer pasti kene gelak
Hikhikhik

jom la kita

Jom sama sama kita tunaikan
Solat sunat dhuha
Jika ada kelapangan masa
Untuk mencari kerdhaan
Dan memperoleh rezeki yang halal

datang kembali

Hari ni da start rumah ni kosong balik
Isnin . Selasa masih penuh lagi rumah ni
Rabu adik dengan abang ade
So today tinggal bertiga
Me.. aleeya and her datuk
Sentiasa teringatkan mak
And sedekahkan alfatihah
And mohon ampunkan dosa mak
Dan kurangkan azab seksa kubur

Lepas suboh
Perasaan itu datang kembali
Rindu...... Ya rindu....
Rindu pada mr azmir
Arrhh baru seminggu
Ade lagi 7 minggu
Lamanya.... rindunya...
Nak gelak sama sama
Nak jalan sama sama
Nak pergi bawak aleeya berenang sama sama
Nak makan sama sama

Hahhhh besday die
Nak bli ape ekkk....

Jom start pikir.....

hati

Kenapa????
Sukar benar nak memaafkan
Kenapa...
Kadang diri ini cuba untuk memahami
Tapi sering kecundang
Terluka benarkan hati ini
Ahhh.. apa patut aku buat
Buat seperti ketiadaan
Ya memang selalu dilakukan
Duduk dlm dalam duniaku
Tanpa menghuraukan dia
Tapi aku rasa
Berbuat begitu lebih baik
Dari perkara buruk Dan lebih teruk


Errrmmm
Entah la.


Ya Allah
Kau pelihara lah hati ini
Dari hasad dengki dan tamak haloba
Kau tunjukkan yang benar
Ape yang perlu dan patut aku lakukan
Kau berikanlah petunjuk
Kau redakan lah amarah ini
Kau lenyapkan lah sifat ini
Kau buka lah pintu kemaafan
Supaya menjadi seorang lebih penyabar
Dan sederhana
Aminnnn

27 Ogos 2013

ngantuk

Hari ni penat sungguh
Walau pun tak buat kerja sangat
Petang tadi ade buat kenduri
Tahlil untuk hari yang ke 2
Tapi mengantuk
Sekarang menunjukkan jam 11.25 malam
Kadang kadang terpikir macam man lah
Keadaan mak kat sana
Nak cuba kurang kan siksa mak
Didalam kubur...
Cuba sedekahkan
Bacaan al quran
Surah yassin dan alfatihah

Aminnnn

hari ini

Hari ini bangun berdating dengan Allah
Tapi dia telah tiada
Mak tenang di sana
Sedekahkan bacaan yassin dan al fatihah
Harap bacaan akan dapat membantu mak.

26 Ogos 2013

Ya Allah ampunkan dosa dia

Mak telah pergi selama lamanya
Ya Allah ampunkan dosa mak
Semoga lebih tenang di sana
Dan tergolong dalam golongan
Orang orang yang beriman
Aminnnn....

ALFATIHAH BUAT EMAK....

25 Ogos 2013

doa untuk dia


keadaan mak membimbang kan

Mak mencungap2
Macam sukar bernafas...
Sapukan minyak angin
Urut2 dada die
Harap dapat membantu...

Doakn ibu saya

tadaaa...

Kain hitam da siap gunting
Lepas ni kain pink pulak
Da lama da bli
Sebelum mengandung lg
Huhuhu


aktiviti menggunting

Sementara tunggu mak balik 
Nak gunting baju
Nak buat baju fesyen macam xsesuai sebab
Punggung kecik dada besar
Baju ni paling suka pakai
Jom
Kain pertama digunting
Hitam putih

kemas rumah...... siap

Abang da bawa mak pergi rawatan
Bersama sama dengan ayah
Abang nak aku ikut sekali
Tapi mcm malas

Dalam hati diorang ni tak paham ke aku berpantang
Hisssds...... adat kan orang tak paham
Tak pa la
Xdapat jage baby jage mak pun aku redha
Sekurang kurangnya masa terluang

Jauh dalam sudut hati
Femly aku ni tak faham kan agaknya. Kita tengah berpantang.. da la masa baby aku pergi sorang pun tak balik... bagi semangat...
Sorang pun tak bagi peransang ke kata kata semangat ke... arrhhh.... nasib en suami dan keluarga en suami ade.... tolong uruskan majlis pengkebumian baby aku.... sedih .... nak harap femly sendiri... macam xde ape berlaku... menduka citakan... en suami kadang2 marah juga situasi ini - dia kesian tengok diri ni... entah la... aku cuba jadi yang terbaik untuk semua orang... 


Emosi melanda
Sebenarnya rindu pada en suami
Kalau die ada mesti die tolong buat kerja rumah


Abangggg
Ayu rindu dengan abang
Moga masa cepat berlalu
Supaya kita dapat jumpa semula



hari siap awal

Hari ni bersiap awal...
Bertungku.....
Mandi... sejuk... petang petang sikit..
Lepas ni nak lap and cucikan luka mak
Tapi nak kene pakai bengkung dulu
Senang nak proses nak mengalihkan mak
Ye la kira berat jugak
Untuk jage kesihatan diri
Yang sedang berpantang

Hari ni nak antar mak
Ke pusat rawatan
Sebenarnya nak cuci luka mak
Pada yang pakar
Tapi lupa nama pusat rawatan tu
Sebenarnya da hampir 9 kali
Bawak mak ke sana
Alhamdulillah
Daging mak da nampak bertambah
Nanah pun da berkurangan
Harap luka mak cepat baik
Doakan emak saya ye.....


24 Ogos 2013

day-33

Rasanya da 33 hari kot
Kira kira pun lupa jugak

So aktiviti hari ni
Macam biasa aktivi berpantang
Bertungku
Berbarut
Mandi bila hari da panas

Berpantang
Berpantang kali ni cukup jaga sikit
Nak nak bab yang sejuk2 tu
Dulu masa aleeya tak berapa pantang
Rasa sejuk2 kaki tak hilang
Ambik masa 3 tahun juga la
Nak hilang simtom sejuk2 kaki tu
Kali ni pakai stokin tak tinggal
Kecuali nak gi toilet

Bab kak mak yang terlantar
Tukar  pempers
Cuci luka memang rutin
Sian mak luka tu agak besar
Mesti sakit sangat
Harap Allah mengurangkan sakit mak

So.. hari ni Kawan kawan mak
Dari tempat mengaji
Dan kumpulan marhaban kampung ni
Datang melawat
Dan membacakan doa beramai ramai

Aleeya pembantu merangkap nurse
Masa cuci luka wannya
Zq.Bagus la die tak takut
Senang sikit nak mintak tolong
Hehehehe.....
Ape pun tq sayang.....

Mode 》 rindu sama kamu.... da berjuta2 kali rindu... huhuhuhu


23 Ogos 2013

call dr en suami

Eleh.. itu pun nak bagi tau
Tak pe la... this is my diary
It my own bussiness

1st call sejak die bekerja
Berjimat.. and bercatu
Janji abang ingat kami
Suara ceria je
Maknanya kerja nya ok
Kadang kadang kalo adw masalah kerja
Kemain suara xgiramg langsung

En suami ingatkan berpantang
Jangan lakukan kerja berat
Than die kate
Sepatutnya tak le keluar rumah

Dalam hati
Tak pe la bang baby xde
Duk rumah pun teringat

Ape pun tq sebab ingatkan

Sayang abang

Mode》rindu sama kamu

22 Ogos 2013

aniversery ke 5

Salam syawal
Malam ini baru sebentar tadi
Baru saya teringat
Tadi belek kelender kat dalam henset
Than tengok date hari ni
Diboldkan ... tapi masih lupa
Beberapa hari ni asik kira date
Bila pantang nak abis
En suami dah naik kerja

Biasanya 2 perkara akan sentiasa teringat
Setiap tahun pada bulan ogos
Besday aleeya dengan anyvrsery kami

Tengah tengah tekan butang henset
Tertekan kat date hari ni

Terkejut!!!!!
Sebelum ni tak pernah lupa akan hari ni
Tapi hari ni saya hampir lupa tingal sejam lagi
Terus post kat FB wish kat en suami sekali

Ye la... bulan lepas 22/7 lahir baby kami yang kedua
Tapi tak cukup bulan baru 23 minggu
Kami beri nama MUHAMMAD QAYYIM MIKHAIL
Permata yang berharga yang memberi rezeki

Ya memang berharga
Berharga buat kami
Hampir 4 tahun kami menantinya

Tapi Allah lebih menyanyanginya
Setelah bertarung nyawa
Selama 4 hari die sempat hidup di dunia
Kami terpaksa meredhakan pemergiaanmu sayang

Saat dia menghembuskan nafas terakhir
Dia sempat memandang wajah ayah ibunya
Sedih sungguh ketika itu
Dan setelah itu
Kamu pergi dengan sebuah senyuman
Seolah olah berterima kasih
kerana merelakan pemergian mu

Kuat sungguh dugaan kami tahun ini
Kuatnya saya hari ini kerna adanya kamu abang
Senyuman saya hari ini kerna adanya sokongan kamu sayang sayang
Mintak ampun maaf sebab tak jage baby kita betul betul
Saya tau abang terkilan atas kehilangan baby kita
Maafkan saya membuatkan abang merasa begini

Harap dengan apa yang terjadi
Akan menguatkan lagi
Ikatan kasih sayang dan kebahagiaan kita

Saya nak abang tau
Saya akan menyanyangi abang selamanya


Love you mr azmir mohamad
And tak lupa kakak nur aleeya maisarah
Pengarang jantung kami


aleeya masih tido lagi


Da pukul 9.30 pagi
Dia masih tido lagi

Untuk tatapan en suami yang jauh dimata
Anak mu tak bangun lagi ni
Malam tadi tidur lewat
Lepas tu tak pakai baju

Gelap pulak... xde flas pulak

Baru betul....

untuk renungan dan ingatan bersama





"BACA SAMPAI HABIS TAK RUGI"

. Kiamat menurut Agama Islam di tandai dgn: - Kemunculan Imam Mahdi

- Kemunculan Dajjal

- Turunnya Nabi Isa (AS)

- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj

- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- Pintu pengampunan akan ditutup

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya

- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan

- Pemusnahan/runtuhnya Kabah

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda: "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"

Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.

Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"

Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu:ertinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat. Kerugian meninggalkn solat: Subuh: Cahaya wajah akan pudar. Zuhur: Berkat pendapatan akan hilang. Asar: Kesihatan mulai terganggu. Maghrib: Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti. Isya': Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan. Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)

Nasihat Kubur:

1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM. ..

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR'AN.

4). Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,

5). Aku yg menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dgn PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"

Kirim ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walau hanya pada 1 org.. Karena, saat kamu membawa Al-Qur'an, setan biasa2 saja. Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga. Saat kamu membacanya, ia gelisah. Saat kamu mmahaminya, ia kejang2. Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan shari-hari, ia stroke. Trus n trus baca & amalkan agar syaitan stroke semuanya juga jantungnya dan mati. Ketika anda ingin menyebarkan .. ini, lagi2 syaitan pun mencegahnya.

Syaitan berbisik; "SUdahlaaaaaah tak payah di SEBARKAN, tak penting pown, BUANG MASA saja, tak mungkin akan di baca "...

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda ..

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali : 1. Waktu 2. Kata-kata 3. Kesempatan

Ø Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg : 1. Kemarahan 2. Keangkuhan 3. Dendam

Ø Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang : 1. Harapan 2. Keikhlasan 3. Kejujuran

Ø Ada 3 Hal yg paling berharga : 1. Kasih Sayang 2. Cinta 3. Kebaikan

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti : 1. Kekayaan 2. Kejayaan 3. Mimpi

Ø Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg : 1. Komitmen 2. Ketulusan 3. Kerja keras

Ø Ada 3 Hal yg membuat kita sukses : 1. Tekad 2. Kemahuan 3. Fokus

Ø Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu : 1. Rezeki 2. Umur 3. Jodoh

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI : 1. Tua 2. Sakit 3. Kematian.

Ya اﻟﻠّﻪ , sahabatku yg membaca ini adalah sahabat yg soleh, kuat, sabar, pengasih & penyayang -maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya.  
ALLAHUAKBAR

21 Ogos 2013

masakan simple untuk lunch

Ikan goreng untuk buat sambal
Dan untuk maisarah

Ini lauk saya

Yang sudah digoreng

Tinggal goreng sayur saja

Zazzzzz......

nona roguy oh nona roguy

Aktiviti pagi**
Bangun je terus bagi mak makan gamat
Than buatkan bubur untuk mak
Lpas tu cek gula mak
Pagi ni 11... kne cucuk insulin ni

Wink! Wink!
Teringat 》en suami selalu  dan beratkan untuk cek kandungan gula mak

Lepas tu sidai baju
Wink! Wink!
Teringat lagi 》en suami selalu tolong cuci baju, sidai and lipat baju.... rindunya.... ke nak buli en suami ni... ehhh... takkkk....
Baru halfday en suami pergi kerja
Huhuhuhu

Bersihkan mak
Bersihkan luka
Tukar pampers
Lapkan badan mak apa yang patut

Than siap...

Lepas tu cuci baju sendiri
En suami dan aleeya
Rupanya banyak lg baju yang tak basuh
2 trip nampaknya...

Lepas tu bertungku
Lega sikit dapat bertungku
Dapat panaskan perut
Harap dapat berpantang dengan cara yang betul

Pukul 10 baru teringat tak makan ubat lagi
Bancuh milo
Makan ubat
Selesai makan ubat

Rindu pada muhammad Qayyim mikhail
Alfatihah sayang....


day 30

Salam rabu
Hari pertama setelah en suami kerja
Errmmm .. rase kosong.. tapi nasib ade maisarah
Menceria dan mengisi masa yang terluang
Hari ni en suami da mula masuk kerja
Tapi belum on duty lagi

Semalam》en suami pasti sedih nak tinggal kan kami... walau pun dia tak cakap tapi reaksi dan wajah dia itu berkata kata.. saya faham itu...

Hari ini 》abang and saya... KITA... kene kuatkan semangat tau... ayu akan jaga anak kita.... banyakkan bersabar.... abang pulak kje hati2 jangan sampai injurt pulak... luv u..

20 Ogos 2013

hari ke 29...

En suami da fly away
Miss u alway abang from now on
Huhu h u.....
Abang jage diri baik baik tau
Semoga abang selamat pergi
Selamat kembali

Duhai masa cepat lah berlalu
Cepatlah bergerak


19 Ogos 2013

sedang bertungku

Bertungku adalah salah satu cara berpantang
Yang mesti dilakukan oleh wanita melayu
Dari dahulu hingga kini
Bertungku berjujuan untuk
Mengecutkan rahim dan membantu
Mencairkan darah di dalam rahim
Supaya keluar secara semula jadi

Masa mengandung anak pertama dahulu
Adelah skip skip kan
Tapi dalam tempoh 2 ke 3 minggu sahaja
Yang ini insyaallah
Akan berusaha walau pun ade skip
Tapi akan diteruskan sehingga ke hujung tempoh berpantang
En suami pun da siapkan stok
Daun mengkudu, halba dan cuka
Sebelum die kembali bekerja esok
Tq en suami

Moga rahim cepat kuat
Sebab tak sabar nak dapat baby
Baru
Doakan saya kawan kawan
Rindu pada mikhail....

rutin hari ini

Pagi pagi bersihkan diri
Tak mandi pun sejuk maaa..
Basuh muka, gosok gigi and apa apa yang patut
Than ambik bacaan paras gula mak
Pagi ni 5.2.... ooo untuk mak yang pesakit diabetis ianya agak rendah
So pagi ni rasanya tak payah inject insulin
Bagi makan gamat healin
Bagi makan gamogen
2 jenis bagi sekali
Lepas tu buat nasi goreng jap
Lepas tu baru bersihkan mak
Cuci luka mak
Kesiannya.... harap ubat luka tambah daging ni
Dapat membantu supaya dagung penuh
Insyaallah
Lepas tu baru tutup
Than pakaikan pampers...
Sian mak
Harap mak bertahan tau
Harap mak tabah dan sabar
Harap mak cecepat sembuh

YA ALLAH KAU KURANGKAN LAH KESAKITAN IBUKKAU SEMBUHKAN LAH SAKITNYA
KAU KUATKAN LAH SEMANGATNYA YA ALLAH
PADA KAU KAMI MEMINTA PERTOLONGAN
DAN HIDAYAH MU
AMINNNN

hari yang ke 27

Menghitung hari lagi
Esok en hubby nak on kje balik
Pasti rindu lagi

Kadang kadang bila kita rasa
kita tak kuat
Kita tak mampu lakukan
Kita tak berdaya
Tapi sebenarnya
Kita kuat
Kita mampu lakukan
Kita berdaya
Kerana kita dipilih oleh Dia
Kerana Dia menyanyangi kita
Kerana Dia ingin menguji kita

Moga Kekuatan ini
Moga semangat ini
Akan sentiasa subur dalam diri ini
Mendoakan yang tersayang
Semoga selamat pergi dan kembali

I alway love you so much

18 Ogos 2013

pantang hari yang ke 26

Mak baru pulang
2 hari duk rumah adik
Sebab nak cuci luka dibelakang
Luka sebesar tapak tangan

So mulai hari ini
Saya akan cuba menjadi nurse yang terbaik
Cuci luka mak
Harap luka mak cepat cepat naik dagingnya
Cepat sembuh mak....

sarapan ape hari ni

Salam sabtu
Sarapan ape hari ni
Hari ni buat jejemput
Dalam tu taruk bawang dengan ikan bilis
Cicah sambal sotong....
Errmmmm
Tambahan nasi lemak
Dengan air ko


Note:: post ni sepatutnya lama da diposkan...

16 Ogos 2013

menghitung hari

Sedang menghitung hari
Bila la nak habis pantang
Huhuhu..... tersiksa....
Pantang tanpa sikecil....

Sedang menghitung hari juga
En suami nak kerja balik
Huhuhu pasti episod rindu rinduan
Akan bermula
Dan blog ini penuh dengan post post
Cinta dan rindu rindu kennn

Sory la tak ade tempat nak diluahkan
Di sini je la tempatnya
Kalau en suami ada
Dia mangsa hehehe
Menjadi pendengar setia
Menjadi suami terbaik
Menjadi rakan terbaik
Menjadi peneman terbaik
Menjadi penawar duka terbaik

Semoga selamat pergi dan kembali
Luv u so much

batuk

Arrrhhhhh.....
Batukk menyeranggg....
Bencinya... sampai terkencing2...
Opppss sory jangan sentap

Nak kata minum ais
Memang tak ade la
Kan tengah pantang
Memang takut nak minum ais

Yang sejuk sejuk
Ni memang takut la nak telan
Bila berpantang ni memang terasa sejuk je

Tadi pergi klinik untuk tetapkan tarikh
Untuk next check up berikutnya
Sekali check up aleeya sekali
Dapat sekali ubat cacing
Si aleeya ni penakut makan ubat
Cakap kat die vitamin vanila

Berat terkinu aleeya 15.3 kg
Tinggi pulak 103 cm

Nurse tu suruh aleeya lukis orang lidi
Die lukis tau
Siap dapat bintang lagi
Tapi lupa nak snap gambar...

14 Ogos 2013

menu tengah hari ape ye

Ohhhh..... nak makan ape ye
Tengah hari ni
Errrrmmm jengok kat peti sejuk
Ade ikan parang
Yang en suami blikan
Masih ade 2 keping lagi
Kukus je la....

Layan korea pulak
Seronok nya hidup ini
Kalo tak kerja kan

Perrhhh peluh menyimbah nyimbah
Baru lepas minum air panas

Mari cabar diri sendiri
Minum air suam 8 gelas sehari
 Jommmmm

rumah lelong

Ooooo.... rupanya banyak benda kene pikir
Kalo nak bli rumah lelong ni
Keadaan rumah juga kene pastikan jugak
Sama ada kerosakan teruk ke
Ade lubang besar ke
Kadang kadang kita bole
Jatuh muflis kako salah beli
Hohoooo......
Macam cancel je la bli rumah tu
Huhu Hu

Da berebut ngan aleeya nak main game
Katak die da lapar ( pau )
Xdpt nak hupdet panjang2
Cauuuuuu....

pagi

Bangun danak masuk pkul 8
Sejak berpantang ni
Ni la kerja den
Bangun lambat
Xde rezeki
Tak macam ibu berpantang lain
Bangun sesuboh adam
Susukan baby
Allah lebih sayangkan die
Orang kate saham akhirat
Insyaallah.... amin
Takut terlekat lak tabiat ni
Jauhkan kan lah

Bertungku....
Da minum tadi...
Tengah baring2 bertungku...
Teringat lupa makan ubat....
Arhhhh.....
Lepas ni nak makan ubat
Untuk kesihatan dalaman

13 Ogos 2013

sempat kah

Assalamualaikum
Sekarang ni da syawal yang ke 6
Betulkan.. mlm tadi berbincang
Berbincang ke ... berbahas
Dengan en suami
Tv2 da siarkan syawal yang ke
Walau pun jam baru menunjukkan
Baru pukul 10.30 malam

Sebenarnya malam semalam
Tak dapat tido
Pukul 3 pagi
Servay la rumah
Jumpa la satu rumah
Tapi da lelong
Macam berminat jugak la
Ape prosidur lelong tu ye....
Lelong bank kot.....
Macam berminat......

Sape ade pengalaman..... share bole....

12 Ogos 2013

misss

Aku rindu detik itu
Ya Allah mengapa sebentara
Nikmat itu kau beri
Mengapa

Ya aku amat merinduinya
Harap di beri kesempatan

Aminnnn

11 Ogos 2013

jalan jalan

Sesi jalan jalan
Ambil angin
Da lama tak keluar
Huhuhu....

Tq en suami bawak saya keluar

10 Ogos 2013

tahniah harimau malaya

Perlawanan persahatan
Antara harimau malaya
Dengan pasukan dari barcelona
1 - 3 jaringan tunggal dari Amry Yahya
Memang cantik jaringan itu
Tahniah... tapi kita melawan dan mempertahan

layan hindustani

Kuch kuch hota hai....

09 Ogos 2013

sakit kepala

Aduhhhhh
Alhamdulillah dugaan Allah
Pening lagi 3 hari lepas
Di belakang kepala kanan
Pergi klinik... semua cuti...
Balik rumah cuba telan penadol
Mata ni susah betul nak lelap
Kenapa eh....
Kemarin... baru dapat tido siang....
Sebelum2 tu tak ade
Walau pun mata da tak terangkat

Doakan saya sihat


08 Ogos 2013

takbir raya

Takbir raya berkumandang
Di surau di masjid di tv
Selamat hari raya kawan kawan
Semoga 1 syawal memberi 1000 rahmat
Untuk kita semua...

Aminnnn

SELAMAT HARI RAYA
DARI KAMI
AZMIR
MARHAYU
NUR ALEEYA MAISARAH

hope some miricle coming for us.....

07 Ogos 2013

setia ke hujing nyawa

Terbuai sekejap jiwa
Twngok drama setia ke hujung nyawa raya
Hilang perasaan itu sebentar
Teringat en suami
Sekarang tengok tv sengsorang
Dalam bilik
En suami pergi rumah emaknya
Rasa hati memang nak ikut
Tapi tak boleh

To my luvly hubby sayang
I luv you very much
Insyaallah kamulah
Orang yang paling saya sayang
Kasih sayang kamu itu amat dihargai
Semoga ikatan kita ini
Kekal sehingga ke syurga
Da dikurniakan insan insan comel
Dari kita berdua
Aminnnnn
Selamat hari raya sayang

ramadhan akan berakhir

Selamat menyambut ramadhan
Hari yang mulia dan diberkati
Semua orang sedang bergembira
Terutama sekali anak anak
Kat rumah ni da jadi tongkang peca
Termasuk si aleeya seronok die
Tapi asik menangis je
Kene bully dengan si hafiz

For me
Aku harap ramadhan cepat berlalau
Peristiwa pahit masih terasa
Ya peristiwa itu
Sungguh tak sangka
Orang lain tak simpati
Kalau simpati hanya seketika
Memang benar
Kalau tak kene pada sendiri
Orang yang tak mengalami
Tak akan merasai
Arrrrkkk.....
Sedihhh.... sayang ibu pergi tinggalkan ibu
Saat kamu di tangan ibu
Kamu buka mata
Seolah olah memandang ibu
Maafkan ibu sayang
Maafkan ibu....
Al fatihah sayang
Insyaallah ibu akan sentiasa
Kirim itu kepada kamu
Supaya menjadi peneman kamu
Sementara menunggu ibu sayang

Orang kata going with the flow
Yang pahit berlalu
Mengikut masa
Biar masa yang menentukan

Aku harap dan berdoa
Supaya cepat cepat prengnent kembali
Nak rasa kamu kembali dalam rahim ibu

Berat rasa hati ini
Banyak perkara melayang layang

Tak lama lagi en suami da pergi
Outstation... mencari rezeki
Penguat samangat ku
Dinding dan tiang kehidupan ku
Harap masa cepat berlalu
Sampai en suami kembali ke sisi

"Tuhan jagakan dia... dia kekasih ku dan juga milik mu... aku sungguh mencintai... sungguh menyanyangi sepenuh hatiku"________ tujukan khas untuk en suami Azmir Mohamad , kakak Nur Aleeya Maisarah dan allahyarham adik Muhammad Qayyim Mikhail

06 Ogos 2013

besday girl...

Selamat hari ulang tahun
Selamat haei ulang tahun
Selamat hari ulang tahun aleeya maisarah
Selamat hari ulang tahun

Selamat hari lahir sayang ku
Semoga anak ibu
Dapat membesar dengan baik
Jadi anak yang baik
Dan berguna pada ibu ayah
Negara bangsa dan agama
Semoga jadi anak yang solehah

Menjadi kebanggaan ibu dan ayah...

Aminnnn


ta daaa

Da siap basuh
Tapi blum iron lg
Jab lagi nak iron


Tunggu kami jadi modelnya di pagi syawal
Insyaallah
Model lelaki
Model wanita berpantang 
Model kanak kanak perempuan

So
Nantikan saja

Adiosssss....

baju da siap

Our baju raya da siap
Berjaya juga sampaikan hajat
Buat baju Sendiri untuk femly
Tadi pergi rumah mak mertua
Pinjam mesin kak ipar
Jait lubang butang baju melayu
Dengan seluar sekali
Baju sendiri pun siap hari ni
Tinggal kain je yang tak siap lago
Isnsyaallah esok siap la...
Lpas tu bole la basuh

Mood= no feeling to sambut kegembiraan ramadhan. Nak ceriakan aleeya..

Kami sayang kamu sayang
Ingat tau kalau ibu ayah marah
Maksudnya ibu ayanh sayang kamu
Love ..
Ibu

05 Ogos 2013

moment

Lagi berapa hari nak raya
2 hari kot
Perasaan xcited untuk samvur
Raya still zirro
Dalam pantang lagi
Arrrhhhh.....
Dalam hari Allah saja yang tau
Dalam keadaan mak yang terlantar sakit
Harap Allah memberikan sinar
Untuk aku dan suami
Memberi kekuatan semangat
Untuk terus berdoa

Terasa macam nak mengandung cepat cepat
Ya... betul.... iitu la doa akku sebenarnya
Selagi aku tak pregnant
Perasaan bersalah itu selalu
Ada dalam diri ini
Bersalah pada yang telah tiada
MUHAMMAD QAYYIM MIKHAIL
En suami... kesian die...
Tak boleh ingat situasi
Kelahiran itu...
Kecemasan suami
Nasib kakak maisarah memahami
kuasa Allah

aku redha ketentuan Mu
Aku redha
Aku redha.....
Aminnnn..


01 Ogos 2013

sambung JAHIT baju

Hari ni sambung aktiviti jahit baju
Hari ni habiskan gunting baju
Dengan jahit tepi
Sanbung beberapa bahagiab baju
Baju en suami dulu
Benang plak tak de
So esok kene cari benang.

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...