Leaderboard

31 Julai 2013

misi menjahit baju raya

Betul ke dalam pantang tak le jahit baju
Semalam tanya tukang urut
Nak tau ape die kate
"Gila kau" hehehe.. paham paham je la
Kalo ayat tu keluar
Hehehe.... cakap dengan suami
Senyum je

Tapi bukan buat ape pun
Pakai mesin karen
Bukan macam dulu
Kalo nak laji kene
Bersenam lari laju laju
Kayuh masin

Kesian en suami
Pada hal en suami tak kesah pun
Pakai ape yang ade
Lg pun last year lg da bli kain ni
Sebab last year kami tak dapat raya bersama
So tahun ni beraya
Berangan pakai baju preggy
Tapi semua ketentuan Allah
Pasti ade hikmah disebaliknya
Aku redha pemergian anakku

To mo sedih sedih
Sarah selalu cakap
Ibu jangan sedih sedih
Ibu kan kuat
Ibu kene kuat tau

Sayang anak ibu.....

Tengah buat pelan seluar en suami
Pakai surat khabar je
Bwesepah

Ni la pelan secara dekat

Perkakasnya... selalu berwbur tape ni dengan aleeya

Baju raya tahun ni warna biru
Terbekenan warna ni

Biru


aktiviti petang

Sementara menunggu berbuka
Aktiviti aleeya dengan nurin




Di rumah mak mertua
Ade juga kawan maisarah
Nak main sikit dengan kawan


30 Julai 2013

menu berpantang versus menu tak berpantang

Hari ni makan ikan bilis goreng

Masak lemak ikan cencaru dgn kacang panjang
Meggi sila abaikan
Menu maisarah tgh hari
Tak sempat nk buat

Esok pasti die tuntut
Ni da tdo lepas menangis akibat terhantuk di kepala
Tersedu sedu nangis
Tengok tv than tertido

Kesian an

29 Julai 2013

berpantang - malam

Lepas mandi petang tadi terus bertungku
Mandi pun pakai air panas
Nanti mak mertua saya bising
1st day da kene marah
Heheheh....
lepas bertungku pi masak untuk en suami
Berbuka puasa....
Sian die.... muke die pun nampak penat....
Masakkan lauk ayam masak kicap
Rebuskan kepah....
Masak sayur kailan...
Untuk menu orang berpantang
Goreng ikan bilis dengan halia bersama bawang putih dan bawang

Lepas makan sambung bertungku balik
Pakai bengkung jap
Mase nak tido kang bukak balik

Harap dapat kurangkan berat badan
Hari ni berat da turun 64kg
Mase bulan ke2 prengnent hari tu 69kg
Last month pregnent 71.5kg
Berat dak adik dalam 630g
Yang lain berat darah dengan air kot

Harap impian baru ini tercapai

Bilaa tengok muka en suami
Rasa bersalah pun ade
Abang ayu mintak maaf
Banyak da susahkan abang
Tak terucap akan simpan hari raya nanti...

Puasa lagi 10 hari lebih kurang
Sekejap je kan
Macam xde excited je nak raya
Ye la masih dalam pantang...
Sedih....

barpantang

Post kali ke dua untik hari ini
Masa yang teluang yang agak banyak
Jahit baju.....
Baring.... tapi mata tak nak lelap
Main dengan maisarah....
Laptop pulak rosak.... haioo....
Macam macam... da suruh kakak bawak
Untuk bagi abang ipar tolong tengokkan
Tapi banyak habiskan masa jahit
Baju jubah... ade orang tempah...
Insyaallah esok siap la sepenuhnya...

En suami hari ni pergi uruskan pasal maisarah
Nak inform kat cikgu
Dalam masa 2 bulan dari sekarang
Maisarah xdpt datang ke sekolah
Almaklum ibu berpantang anak pun terpaksa duk teman ibu
Bukannya apa jarak yg terlampau jauh
35 - 45 minit .....

Sambil tu misi utama en suami
Betulkan dan service kan kete ibu
Tayar da lempeng belah belakang kanan
Service minyak hitam
Minyak gear dengan coolent
Da lama
Kesian kereta ni...
Tinted depan sekali... sebab da lama tak tinted.... terlanjur duit ade..
Mane yang perlu kita buat....

Misi seterusnya
Buat sijil mati untuk permata ke2
Tapi en suami kate hari ni tak sempat
Banyak tak complete rupanya...
Esok je selesaikan....

Nak mandi la...
Da pukul 5 ni.... kang petang sangat en suami membebel... ape pun love you sayang

pantang hari ke 7

Salam ramadan
Hari hari yang ke tujuh kita berpantang
Hari ni jugak baru nak berurut
Tengah tunggu orang tukang urut sampai
En suami kate tak payah mandi duku
Lepas urut baru mandi
Sbb awal sangat
En suami siap pesan
Jangan lupa bangun awal
Tq sayang.....
Terima kasih untuk semua....
Saya kuat sebab kamu ade disisi saya tau...
Love you....

28 Julai 2013

besar sungguh dugaan Mu

Sesungguh dugaan Mu amat besar bagi ku
Walau pun hanya seketika dia berada dalam rahim ini
Tapi kuwujudannya amat memberi kesan kepada kami sekeluarga
Terasa rindu dengan semua itu
Terngiang ngiang tangisan mu sayang
Tak sangka perkara ini terjadi
Sungguh tak pernah terpikir
Walau ape pun tetap pasrah
Pada qadar mu Allah


Note: post hari ni terlalu mengikut rasa hati... maaf tapi itu yang sedang dirasai kini.... pantang tanpa baby memang besar dugaankan.... mohon kuatkan semangatku ya Allah... sesungguhnya Kau lagi Maha Mengetahui dan Menentukan semuanya...

27 Julai 2013

mungkin itu semua ada hikmahnya

Salam ramadhan
Di bulan yang mulia
Yang penuh dengan barakah
Bulan keinsafan
Bulan mengumpul pahala
Anakanda ku
Muhammad Qayyim Mikhail Bin Azmir
Telah selamat kembali
Kepada penciptanya
Kami redha atas permergianmu sayang
Walau pun hanya 4 hari
Kamu wujud di dunia ini
Walaupun belum puas kami
Memanjakan mu sayang
Walau pun kakak mu
Belum puas bermain dengan kamu
Kami redha
Mungkin ada hikmah semua ini
Ape pun ibu tenang bile syurga itu tempat mu
Senyuman kamu untuk kali terakhir itu
Cukup membahagiakan ibu
Seolah olah mengucapkan terima kasih kepada kami kerana melepaskan kamu sayang
Kami redha.....
Alfatihah.... buat MUHAMMAD QAYYIM MIKHAIL BIN AZMIR

25 Julai 2013

rezeki ramadhan

Assalamualaikum.....
Salam ramadhan
22 julai 2013 bersamaa hari isnin
Saya telah selamat melahirkan baby
Baby lelaki
Tetapi die keluar terlampau awal
Usia kandungan ku baru seawal 23 minggu
Mengharapkan doa sahabat sekalian
Agar anak ku kuat semangat
Hari ni hari yang ke 4 dia di dunia ini
Harap muhammad qayyim mikhail kuat
Ibu sayang kamu wahai anak ku
Kamu harus kuat macam ibu tau
Kamu kuat
Muhammad qayyim mikhail seorang yang kuat
Ibu tunggu qayyim tau

17 Julai 2013

sebab peristiwa semalam

salam ramadhan yang ke 8
disebabkan peristiwa sahur semalam
sebab tak sedar kul 5.30 pagi baru bangun
pagi ni en suami sambil tengok tv die mengejut
rupanya die da bangun pukul 4 lagi
4.30 baru bangun
liat betul isteri die ni nak bangun
heheheheee
bukannya ape
semua da siap da
tinggal panaskan nasi
dan masak sayur dan telur je
sebab lepas lepas berbuka semalam
terus masak sambal ikan untuk sahur pagi ni
hikhikhik
tapi sambal macam kureng rase pulak
adehhhhh......

16 Julai 2013

sahur dengan kurma

salam ramadhan
hari ni masuk hari yang ke7 kan
pagi tadi bersahur dengan air suam dan sebiji kurma
alhamdulillah
sekurang kurangnya Allah telah
menyempatkan untuk bersahur
sedar sedar je dengar kumandang
orang mengaji sah dah lambat ni
tengok jam da pukul 5.30
nak masak da tak sempat
minum je la air suam dan jamah
buah kurma yang memang sparekan
kat dalam bilik
harap ianya bertahan
InsyaAllah

15 Julai 2013

hari ni juadah simple


Masak asam pedas dengan sayur campur versi sendiri
Pukul 6 da siap
Rupanya salah tengok jam
Huhuhuhu
 (Ni post hari sabtu... baru nak keluar... hari tu tak sempat)


12 Julai 2013

juadah ape nak buat hari ni

salam ramadhan semua
hari ni da nak masuk hari yang ke 3
kita berpuasa kalau diizinkan Allah

tengah terpikir pikir juadah ape nak buat hari ni
tesco ayam dengan telor die bole tahan murah jgak la
bole ke sana karang

jom pi tescooo

10 Julai 2013

salam ramadhan

Salam ramadhan semua
Hari ni hari pertama kita berpuasa
Harap sama sama kita dapat menunaikan
Ibadah puasa dengan penuh sabar
Dan bersederhana

Pagi ni bangun pagi pagi
Seawal jam 4 pagi
Itu pun en suami yang kujutkan
Tenkiu sayang
Kalau tak memang kelaut la kita

Panaskan nasi
Semalam da masak sebelum tdo
Tapi adik I yang tolong masakkan semalam
Masak sambal udang
Sambal ikan bilis
Lepas tu goreng sayur kacang dengan sosej
Last sekali telur dadar
Than dalam pukul 5 selesai
Kejut suami, adik and ayah
Makan......
Semua habis kecuali sambal ikan bilis
Sebab buat banyak

Sekarang tengah melayan diriSEBELUM SOLAT SUBOHH

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...