Leaderboard

29 Februari 2012

masih tak berpuas hati

masih mencari kulit yang sesuai ... yang ini da ok da..... tapi masih blom agak berpuas hati.....

alamak cam ne nak draf muka surat baru... biasa ade jekkk....

28 Februari 2012

mengantuk baru pulang dari klinik

aleeya mengadu sakit leher.... ingat gatal2 mandikan lagi sekali...
kemudian lepas tukar baju dan menonton tv die mengadu lg sambil menangis....
"ibu, sakit bu....leher aleeya"
"meh sini tengok, aper la binatang da gigit anak ibu ni...

27 Februari 2012

kulit baru

wahhhh.... penat nak tukar kulit lerr... maklumlah tak berape pandai nak wat... godek nyer godek...... nahhh..... ok tak.......

jemu maa..... asik itu saja.....

ceritaku

hai... kat ofc ni sekarang tengah menunggu pelawat dari luar..... sementare tu berangan la kejab yekkk....

Teringat suatu mase dulu... ceh wahhh.... mase mr zemer tak de la kite terpikir, terkenang.... semua kisah2 lame.... hehehehe..... macam mane kami bertemu jodoh...... Agak kedolu-doluan jugak la.... tapi tak de la sangat.... kami bertemu jodoh atas dasar kawan dan orang tua lah yang jodohkan.....
Sebelum tu aku da ade la kawan boleh dikata kan istimewa lah.... boleh dikatakan dalam proses berkawan dan mengenali hati budi masing2.....

Suatu hari aku dapat caling2 dari member sekolah merangkap saudara mr zemer lah name die Zurah..... die tanye ade orang nak datang merisik, anak tok sidang.... skian... sekian... bla.. bla... bla..... (buat promotion la konon) hehehehe...... last kali die tanye.... ko nak terima tak?......
Nak tau aku jawab ape........... standart la " ermmm.. biar aku pikir kan dulu la...."
"ok la... ko pikir dulu ehhh..." perbualan stop kat situ off course la dengan salam tak kan bute2 macam tu.... tapi kalau orang2 tue yang sebaya dengan mak aku memang mcm tu, "mak ko ade tak".... "tak de la mak cik".... tetibe letak tepon jek..... terpinga2.... mcm2 la kan.....

Tapi mase tu aku bagi tau la mak aku tentang cerita ni... nak tau tak ape mak aku cakap.... "sape masuk dulu, itu la yang aku terima" hah tak seram kau dengar..... mati mcm mn ni..... kan tengah kawan dgn seseorang ni.... so aku pun memberi green light pada kawan ni la kalau sayang dan suke datang la bawak femily...... korang nak tau ape tindakan die selepas itu.......

Hallamak...... tunggu jab la.... ade keje kene setelll...... kerja di dahulukan..... pencapaian diutamakan...

26 Februari 2012

calling 2

tadi mr zemer telefon.... tak terfikir pulak die nak cal malam ni.... agaknye hari ni aku penat sangat dan mengantuk.... sampai mr zemer daku lupakan... sorry ye bang tak sengaje..... penat sangat hari ni.... seharian di luar.... pagi sampai petang di offc mengerja bilik dan update data bilik fail.... kemudian terus ke RHB bukit baru urusan kereta mu... kemudian window shooping dengan aleeya di Giant.... saje2 nak servey iron dan vakum.... da dpt da ape brand nak bli..... cume nak servey kat tempat lain saje......

aku ceritakan la selama beberape hari pemergian mr zemer, tentang maisarah buah hati kami.....
"abang nak tau, aleeya da berani tau... biase nye kalau die datang kat ofc die nak berdokong saje, tapi hari ni siap berlari, berjalan, melompat, menyanyi..... seronok tengok"
"ye ke....ok latu... lagi cerite ape lagi"
"abang nak tau, setiap kali nak balik rumah lepas amik die kat permate, die mesti tanye ... ayah mane"
"ayah keje la sayang...... ayah aleeya mane"
"ayah keje lah bu" aku pun sebak jugak la menceritekan pada mr zemer....
huhuhu..... sedih mr zemer sampai tak leh cakap....


p/s to mr zemer : ayah kami ok kat sini jangan risau, ayah jage diri bebaik tau..... we love you so much...
..

25 Februari 2012

hari yang bizi

Hai.... jumaat sudah..... fuuhhhh baru hari  yang ke4.... gileeee (ni semue penyakit da faizal merangkap bos aku... suke beno die menyebut perkataan tu)..... byk lagi hari nak kire sementara nak tunggu mr zemer balik.... bile die tak de rase semangat nak jalan, keluar bersiar2 keliling kampung kuala linggi, keliling kuala Sungai Baru, Keliling masjid tanah, keliling pantai pengkalan balak telah lumpuh...... urrrmmmm.....

Hari ni jumaat, so kebizian melanda... pm kite nak dtg melaka hari ni.... pepagi lagi pejabat ni da jadi hijau, pade sesape yang ade la baju ni.... baju maulidur rasul yang diadakan peringkat negeri melaka...... tapi hari ni peringkat daerah.... nasib memo aku bace semalam kalo tak tak de la aku join..... 
teringat lak ayah yang akan balik hari ni (keluar daripada hospital).... operate mata kanan.... letakkan kanta...
operate semalam khamis.... surat pengesahan tak buat lagi..... so dengan pantasnya aku menekan2 butang telefon atas meje ..... telefon aku ni gile... rosak memanjang.... pegi meje member telefon kak rosni ...
"hello, assalamualaikum kak?"
"waalaikumsalam"
"kak, ayu ni, kak nak mintak tolong buat surat pengesahan"
"tak boleh, akak nak keluar ni" kenyataan terus terang kak rosni
"ala... nape....? akak da nak kuar ke?"
"ha`a la.....berarak eh"
"yelah..."
"abis tu mcm mane kak"
"kalo ayu nak manual isi borang ade... datang la sekarang bos tengah ade ni"
"bole ke, ok saye datang sekarang"

ape lagi mula lah sesi jalan pantas aku.... menuju ke pentadbiran.... dalam perjalanan tu terserempak pulak dengan kak lin...
"ayu ko gi dengan siape ni"
"tak tau lagi kak"
"pergi dengan dak su ke"
"tak tau lagi kak" memang tak tau pun sebab tak janji pun dengan kak su.  silap-silap pergi sendiri.
"kat masjid sini kan, alrasyidin kan?" tanye aku dengan kondifennye...
"wei pulau sebang la, nasib kau tanye klo tak ko sorang je la kat sane"
"hehehehe.... nasib" nasib baik aku tak pergi sane. kalu tak sure kene gelak lagi.

bla bla bla .... isi borang mintak bos sign lepas tu siap..... balik kat meje balik  kemudian tepon kak su.  masalah kete die rosak lagi..... (mengantuk pulak tengah2 perah aidie nak update blog ni)
isi borang keluar pulak standby kang nak amik ayah keluar dari hospital trendak. 

kemudian duduk kat meje sendiri ... tengok jam baru kul 9.30 pagi.... telefon kak su, katenye kete die ade masalh balik... pasal kluj die.... kelmarin tukar pam kecik kat bawah, semalam tukar tong satu set.... hari tak ok lagi.....

bile da sampai masjid pulau sebang tunggu punya tunggu last2 ayah pun telefon ckp urusan kat hospital hampir habis .... so bergegas la daripada gadek ke terendak kem.... bile sampai rumah terus makan kemudian tukar baju da terus ke masjid tnh untuk bayar segala hutang yang ade.. hutang aku dan hutang mr zemer... tinggal kete tak setel sebab jauh sgt bank nyer.... selesai bab hutang... tengok jam baru kul 1.30 ptg.... terus ke femlystore beli barang dapur.... shooping....

hampir kul 3 sampai office... tengok kerja kat bilik fail pulak..... melambak..... kawan-kawan ku memerlukan bantuan..... baju pun da siap tukar tu... semangat....

ok la esok sambung..... mengemas bilik fail untuk memastikan semua berjalan lancar sebelum hari isnin ni....  harap semua nya selesai.....

# to mak kecik.... bersabar lah inilah dugaan... orang penting kat pejabat kalau tak tak gambar tak kan melekat kat dinding pekerja paling cemerlang.....

23 Februari 2012

Ye Saye Sokong


ambil daripada post Benasahaari.com......

suke dan setuju post ni


Suami ku sayang ..


Hurm .. Pengalaman mengajar aku untuk menjadi lebih matang terutama dalam aspek kewangan. Aku pernah jatuh satu tika dulu sehinggakan aku berhutang dengan bank akibat boros ! Nasib baik tak banyak tapi , aku menganggur ketika itu ! Sebelum itu , mmg mewah laaa hidup aku. Bila dah terjatuh , baru aku tau erti nilai RM1

Bila dah berumahtangga ni , sedikit sebanyak pengalaman hidup aku tu membantu aku. Berkongsi apa saja. Tiada istilah hak aku dan hak kau walaupun aku tau apa hak sebenar seorang isteri . Atas sikap toleransi seorang isteri , maka segalanya menjadi ringan. Bayangkan jika si isteri mengamalkan sikap penting diri sendiri ? Huh !

Namun begitu , si suami tak boleh lepas tangan 100% atau 50% sekali pun ! Kena kerja keras senantiasa . Pastikan segalanya TIP TOP . Bukan mewah tapi jangan sampai anak bini tak makan !
Aku pasti mereka yang bergelar suami tau apa tanggungjawab mereka lebih lagi dah g kursus agama kan ? Tapi ada yg terlupa la kot … Terlupa sbb dah terlalu ‘rileks’ dan goyang kaki. Maka apa jadi ? Hurm..

Dan satu lagi la .. pesan aku ni .. Jangan la amik kesempatan pada isteri kita tu lebih lagi bila mereka mencintai kita sepenuh hati mereka .. Jangan la suruh si isteri tu berhutang untuk kita walaupun kita janji akan nak cover balik . Nanti janji tinggal janji. Jangan aniaya mereka .
Aku harap , para suami termasuk aku , kembali melihat tanggungjawab sebenar sbg suami .. Sebagai SUAMI yg menjadi PEMIMPIN dalam rumahtangganya ..
InsyaAllah ..

21 Februari 2012

rindu kamu

1st time bukak blog hari ni, terase sedih dan rindu pulak.  Yela dengar lagu ni kene lak dengan aku.  Aku tak pernah menghayati pulak sebelum ni, aku pilih lagu ni pun sebab suka dengar muzik die jek.... aku rase dalam beberape bulan ni lagu ni da jadi carta 1st aku la.....

tadi mr zemer da terbang ke bintulu, aku yang hantar ke klia.  mule2 ingat nak cuti jek, da cakap dengan bos borang cuti ni untuk standby, kalau tak jadi antar mr zemer aku cancel cuti tapi memang aku kene hantar dan ikhlas untuk menghantar.  Mak mentua  tak berape sehat pagi ni da beratur jadual die.... so his brader tak dpt la nak antar.  Nak tengok muka mr zemer sebelum ni (4 bulan lepas) air mate die keluar sikit
tapi kali ni die lebih tabah kot. aku?...... keras hati sikit.... tk nanges pun, tapi dalam hati rase nak peluk cium jek.... oppp..... rase jek ok.... kene kontrol k..... sebab ramai,.... mak ai pun ade....

Pepagi tadi, lepas mandi mr zemer cakap ade call masuk, die tak angkat pun.... memang kami dua ni tak berape suke angkat telefon, maksud aku kalau aku tak angkat hphone die macam tu jugak die..... rupenye cc najira call ape yang aku lupe pulak ni

standart la aku ni dah tue kot, kadangd2 bende2 kecik pon aku boleh lupe, sampai mr zemer da tak boleh kate ape da tahap gaban punyer luper, geleng je la mr zemer..... kalo die tau la....

Aku siasat nyer siasat... mengguna kan sms..... malas nak call, pepagi ni.... rupenye hari nia ade audit
lupe........ dah 2 - 3 kali aku lupe pasal perjumpaan audit 5s ni.. hello bukan sengaja ok.....
Ade sekali tu aku pergi la ke pejabat sebelah.  Standart la, kene la jalan dalam 20 meter lepas tu kene naik tangga ke tingkat 3 ..... da penat ni aku terus masuk dan duduk dalam bilik meeting.... lepas tu semua orang dalam bilik meeting tu pandang aku..... member sebelah tanye... ko ade ape ni... "meeting la" dengan selamber dan tercungap2....maklum lah jarang naik tangga ni...  "ko meeting ape ni meh sini tengok" sambil merampas memo di tangan aku ni.... "ni meeting 5s mangkuk, mane ade..... da batal la... ape la.." da satu bilik mesyuarat gelak kan aku... gileeeee..... aku keluar dengan muke yang tebal tak tau berape hinci dah......

dah la aku da tak larat nak taip..... penat bawak kete macam F1 tadi tak hilang.... bayang kan lagi KLIA kul 10.00 pagi sampai uma 11.15 pg terus g ofc kul 12.00.... boleh la batal kan cuti.... kerana tak melebihi 4 jam....

ni sari kata lagu ni....
nak nyanyi laa.....

oh... cinta                                                
ingin diri mu ada di mana                          
ku sgt merindukan mu                              
ku sgt membutukan dirimu                        
ohhh.... cinta
ku harap engkau cepat kembali
jangan engkau pergi lagi
jangan kau meninggalkan diri ku

sering ku rasa rindu ini menyiksa
sungguh terasa rindu ku kini hampa
bila kau tak ada di sini

sayang ku ingin engkau tahu
sayang ku ingin kau mengerti
saat ini aku merindukan engkau
yang jauh... yang jauh.....

ingin rasanya ku berlari
untuk membawa engkau kembali
dipulukan....hanya dipelukan ku
ooooo........

aku sesungguhnya bersyukur....

aku bersyukur dengan apa yang aku miliki
walau pun semua hanya pinjaman
hidup di dunia hanya sementara
dunia hanya pinjaman
Allah meminjamkan kita
keluarga, ibu ayah,
suami, isteri, anak-anak
pekerjaan yang baik-baik
pabila sampai masa dan ketika
Allah mengambilnya kembali

Semoga kesempatan ini
aku dapat menjalankan
tanggungjawap sesempurna yang mungkin
aku akan cuba berusaha
berusaha untuk miliki
ketenangan di dunia
dan di akhirat selamanya

15 Februari 2012

arrrrrr.... naik ape ni......

kenapa berat badan saye ni da naik
aahhhhh.... bile tgok jarum tu berpusing...
jauh sangat la... geram....
kalau boleh nak pusing atau nak tarik jarum tu
supaya nombor tu tak besar sangat
jeles betol tengok body kawan2 yang kurus
cantik...
senang nak carik baju....
boleh pakai yang besar2...
boleh pakai yang kecik2
tak nampak seksi

tanya kat abang i (en suami)
"abang, saye da gemok kan"
"ye la... gemok... tengok ni lemak2"
"aloo.... "
senyum jek...
susah la nak turun kan
macam mn ni bang
"makn buah je la"
"boleh ke bang, boleh kurang ke"
"boleh..."
"ok nanti esok nak gi beli buah la"
tapi sampai hari ni tak beli pun
kuang.... kuang... kuang....

 

13 Februari 2012

kenapa

kenape sejak akhir-akhir ni emosi aku ni teruk sangat
kenape ek.....
aku pun tak paham.....
kenape ?????

sedang berpikir......
teruk la macam ni....

11 Februari 2012

who are you.....

ni dialong meeting PIBG PERMATA pagi tadi
daripada cikgu permata yang meluahkan
rasa tak puas hati kerana tidak dihormati
"who are you to call us that name"
yela... mane tak nye ade mak bapak
panggil cikgu-cikgu ni dengan name jek...
Bai... Bai.... (Cikgu Baizura)
Zhu.... Zhu... (Cikgu Zuraini)
"kami sebelum ni sebagai pensyarah, pegawai diplomatik,
ade degree, ade master.... who are you to call us that name?
aku rase cikgu ni memang bengang gile ni
mesti mak bapak tak hormat diorang
"kami tak pandang duit setakat RM 3.00, kami cuma harap ibu bapa hormat masa kami"
yang ini aku sokong, kalau amik anak kene ikut waktu la
antara kul 5.00-5.530 ptg
aku ade jugak terlewat paling terlewat sekali
pernah dulu jam 5.50 kot...
harap dimaafkan cikgu....
tak sengaja ade hal sikit...

errrr......
tapi kenape pilih kerja ni
walaupun sebelum ni da jadi pegawai
ke dah tersalah pilih
konon nak jadi cikgu sekolah kot....

entah la.....
aku rasa hati aku da terhiris sikit kot
ye la walau pun aku tak buat perkara2
yang membuatkan cikgu2 ni
memuntahkan rasa tak puas hati
pada meeting pibg pagi tadi
tapi selaku mahluk yang bernama manusia
terhiris jugak la walau pun tak nmpak darah

yelah ni aku fokus kan kepada aku la
aku tahu la aku ni tak pandai
ade diploma je....
tak layak nak dibandingkan dengan diorang semua
yang ade ijazah, master semua
yang sebelum ni jadi pegawai diplomatik
kenapa tak terus jadi PTD jekk

agaknya aku dah tue kot terlebih lak terasenye
kekadang aku perasan jugak mate2 cikgu
yg memandang sinis kat aku
aku perasan je kot
hai... tak tau la....

Note :   ini lah perasaan-perasaan yang patut aku musnahkan
           aku kene muhasabah dan munaserawak kan diri
           next week bukak cerita baru

selagi boleh bertahan aku bertahan.
kalau tak aku akan cau dari situ
harap Allah bersama aku

10 Februari 2012

I just want to say i'm sorry

awak....
saya nak mintak sebab buat awak marah..
saya tau awak marah....
entahlah....
kekadang tibe mase nye 
emosi saya tak bole kawal....
saya asik nak marah je....
pada hal tak la teruk sangat masalah tu...

dulu aku tak percaya....
bile da meningkat usia ni
bile da terjadi kat aku 
baru aku tau....
rupe nye aku ni angin jugak
baru perasan ke???

tibe time tu jek 
rase nak marah jek

lepas ni nak belajar urus kemarahan la
so...
tindakan selepas ni....
nak lebih mendekatkan dan meminta
supaya ditenangkan fikiran 
dapada Yang Satu
amin

Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...