Leaderboard

30 November 2011

Kalori ooo kalori


Aku search.... ni la yang aku dapt...
so pandai2 la aku nak wat ape kan.....


Kategori    :Kuih Muih


1. Kasui berkelapa parut (sekeping)        = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping)                         = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping)                        = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana)      = 180 kalori
5. Popia goreng (satu)                          = 130 kalori
6. Popia basah (satu)                            = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping)                   = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong)        = 87 kalori
9. Karipap (sebiji)                                = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping)              = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk)              = 100 kalori
Note  :  nampaknya sanwich sardin paling sikit la....


Kategori: Lauk Pauk


1. Ikan kembong kari berkuah (seekor)                     = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong)                    = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor)                             = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong)     = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis)           = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong)                             = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong)                                     = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong)                                    = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan)                           = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan)                         = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji)                                           = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping)                                   = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan)          = 40 kalori
Note  :  nampaknya sambal kalori die sikit la. bole makan ni tapi secara sederhana

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan)                 = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan)               = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan)                  = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan)                 = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan)                  = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan)                     = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan)                   = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk)                                = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan)                      = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping)                                 = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping)     = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping)                     = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji)                                     = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan)               =160 kalori
Note  :  nasik banyak nye kolestrol.... da tau da sekarang kene kurangkan makan nasi...


Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu)                         = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu)                                = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil)                   = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub)                   = 75 kalori
5. Burger keju (satu)                                  = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil)          = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk)                             = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong)                          = 240 kalori
Note  :  alamak, tadi baru makan burger mcd... banyak nye kalori ni.....


Kategori  : Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong)        = 20 kalori
2. Betik (sepotong)              = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji)         = 76 kalori
4. Durian (5 ulas)                = 64 kalori
5. Limau (sebiji)                  = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji)          = 110 kalori
7. Nenas (sepotong)            = 59 kalori
8. Epal (sebiji)                    = 63 kalori
9. Ciku (sebiji)                    = 44 kalori
10. Mangga (sebiji)              = 103 kalori


kategori  :  minuman

minuman berkabonat 1 tin 285g               - 120 kal
minuman kotak 250g                             - 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan     - 33 kal
susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan     - 25 kal
aiskrim 2 skop                                       - 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan              - 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan                 - 90 kal
mentega 2 sudu teh                               - 75 kal
keju chedar 1 keping                             -58 kal

1 tbsp minyak apa jenis pun         120 kalories
1 tbsp butter                              100 calories
1 tbsp santan low fat                   9- 15 calories
1 tbsp santan biasa                     30-50 calories

1/2 cup sayur                                      20-30 calories
1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal    100 calories
1 keping roti                                        less 100
1 potato n banana                                less 100

100g seafood             - 100 calories
100g fish                   - 120-150
100g chicken              - 130-150
100 g red meat           - 150

1tbsp sos2                                          - 20-40
french fries 1 small cup (90g)                - 290 Kcal
hot dog  - 1 whole (82g)                       - 225 Kcal
mashed potatoes  -1 cup regular (94g)   - 87Kcal
Big Mac - 1                                          - 570Kcal

Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal)
Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur)

Tinggi/High (401 -600 kcal)
Mi bandung / Kueh tiau bandung / Mi kari  / Nasi dagang / Mi hoon bandung / Nasi briyani (nasi sahaja) / Nasi minyak (nasi sahaja)

Sederhana / Medium (101 - 400 kcal)
Nasi lemak / Mi sup / Roti telur / Kueh tiau goring / Roti canai  / Capati / Mi hoon goring / Mi goring / Nasi ayam / Rawadosai / Putu bamboo / Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
Putu mayam


OTHER TRADITIONAL KUIH

Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
Mysore pak / Laddu / Papadam

Tinggi  / High (151 - 300 kcal)
Bingka ubi kayu / Vadai, kacang dal kuning / Lepat pisang / Cokodok pisang / Kuih kasturi / Kuih talam ubi kayu

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Kuih sagu / Pisang goring / Kuih kastard jagung / Popia / Puding jagung / Kuih kacang / Putu kacang / Cucur badak  / Emping

Rendah / Low (0-50 kcal)
Kerepek ubi kayu / Kuih telur labah / Kuih bangkit sagu / Kuih bangkit


TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)

SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)

Tinggi / High (151-300 kcal)
Tepung bungkus / Bidaran / Kuih bom / Kuih sri muka / Bingka tepung beras  / Pulut panggang / Kuih koci pulut putih / Kuih kasui / Kuih kasui / Kuih koci pulut hitam

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Tapai pulut / Kuih lapis / Kuih lompang / Rempeyek / Kuih bakul
Dodol / Wajik

Rendah / Low (0 - 50 kcal) 
Kuih karas / Kuih buah Melaka / Kuih buah rotan


TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)

Tinggi / High (151 - 300 kcal)
Yau-car-kue / Kuih apam balik / Ham-chi-peng / Kuih pau kacang merah  / Kuih pau ayam / Kesaril / Kuih apam gula hangus

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Halwa / Cucur udang / Kuih ketayap / Karipap / Kuih keria / Kuih lidah kucing /  Kuih apam

Rendah / Low(0 - 50 kcal)
Karipap mini / Baulu cermai / Kuih tat nenas / Kuih bawang / Kuih kapit
           
Murtabak/mutton - 1 piece                               - 722 kalori
Cheese Cake - 1 slice                                      - 400 kalori
Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup  - 414 kalori
Laksa Kari - 1 bowl                                          - 589 kalori
Nasi Lemak - 1 complete                                  - 644 kalori
Mee Goreng Mamak - 1 plate                            - 660 kalori
Lor Mee - 1 bowl                                             - 383 kalori
Mee Rebus - 1 plate                                        - 556 kalori
Mee/Bihun Goreng - 1 plate                              - 510 kalori
Kuey Goreng Kerang - 1 plate                           - 743 kalori
Mee Wantan - 1 plate                                      - 409 kalori
Laksa Penang - 1 bowl                                     - 436 kalori
Mee sup - 1 bowl                                            - 381 kalori
Lor Mai Fun - 1 plate                                       - 422 kalori
Nasi Briyani Kambing - 1 plate                          - 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate             - 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish - 1 plate                          - 620 kalori
Century Egg Porridge - 1 bowl                           - 423 kalori
Nasi Ayam - 1 plate                                         - 600 kalori
Nasi Goreng Biasa - 1 plate                               - 637 kalori
Nasi Claypot - 1 bowl                                       - 898 kalori
Bah Kut Teh - 1 bowl                                       - 348 kalori
Sotong goreng tepung - 1 small plate                 - 630 kalori
Sup Krim - 1 rice bowl                                     - 375 kalori
Cheese burger with extra beef - 1 whole             - 438 kalori
Fried fish cake with bun - 1 whole                      - 433 kalori
sundae chocolate - 1 cup                                 - 380 kalori
Apple Pie - 1 piece                                          - 260 kalori
Cheese & meat sauce - 1 small plate          - 444 kalori
Sandwich chicken salad - 1 whole                      - 481 kalori
Pasembur - 1 plate                                          - 752 kalori
Rojak Buah - 1 plate                                        - 443 kalori
Teh tarik - 1 glass                                           - 83 calori (Kalau ambil 4 
cawan sehari bersamaan 1 ½
                                                                        mangkuk)


               





                                                                                 

OOOHHH TIDAKKKKK

ohhh tidakkkkk.......
tadi aku beli penimbang....
saje je sebab nak simpan kat uma.....
balik je try la.... sgt terperanjat.....
banyak nye naik....
69 kg... last week 67 kg...
mcm mn ni..... tak sanggup.....
seronok nye makan sampai tak ingat dunia
tolong sayeeeee.....
tarik nafas....... hembussss........... fuhhhh.......
tenang.... tenang.....



nampak tak muka yang sangat bulat
lengan yang sangat besar
seluar pun da saiz2 jek....
tak boleh jadi ni
banyak nyer berat ni meningkat
kalau nak ikut kan paling koman pun
berat ideal dalam 55kg
boleh....... dalam seminggu sebelum si zemer balik
mati la aku kene kutuk.....
hehehe.. tak de la sekejam itu si zmer pun....
sebenarnye da beting dgn mr. azmir ni....
kalau berjaye die nak bg prise..... hadiah nye rasia...
kalau berjaya dan dapat leh le bg tau eh.....



MISION  : NAK KURANGKAN BERAT 15 KG....

boleh....  dalam mase sebulan...
mustahilkan.... dapat kurangkan 5 kg sebulan cukup la...

untuk langkah pertama sekarang ni aku kene berdiet......
perancangan aku sekarang aku nak amik sarapan pagi...
dari segi pembacaan aku la
sarapan ni penting untuk mengumpul tenaga
yang akan digunakan untuk bekerja seharian

langkah kedua kene buat senaman
tak kira lah pergi gym ke
buat sit up ke..... jogging ke....
aerobik ke....
yang penting dapat keluar kan peluh
menyapu, mengemop, mencuci kereta pun boleh keluarkan peluh
buat mase ni aku cube sit up dulu.....

Langkah tiga aku nak study tentang kalori makanan
boleh macam tu..... boleh....
nanti aku buat entry pasal kalori makanan jab lg
nak kene tau jugak makanan mane yang harus dikurang kan
atau jangan usik langsung buat mase ni
makanan mane yang harus aku ambil

ok la cukup itu dulu strategi aku dulu yang aku terpikir mase ni
nanti biler aku terpikir dan terbace aku update lagi.....
nanti aku update kan ape yang aku makan setiap hari...
dan ape aktiviti aku......
ok..... sape-sape nak joint... jom la ikut sekali....
boleh la share situasi korang semua....
ade ke orang bace blog ni.....
tak ade pun tak pe.... blog ni kan blog aku syok sendiri.....
ok daaaaa...............




29 November 2011

Bile Si Die Marah

Start dari khamis lepas.....
Bile die call jek aku mesti tak sempat nak angkat,
henset letak tempat lain aku kat tempat lain
khamis tu die call... mase tu my big brother baru sampai
dari shah alam...... die belikan makanan
aku makan je la bihun....
tu la mase makan macam terdengar bunyi hset
tapi bile dengar betul2 tak de pulak
3 kali die cal....
Jumaat die tak de call
Sabtu die call mase tu kat rumah dak su
dak su kahwin hari tu
tak sempat nak angkat
sebab cari2 dalam beg tak tercapai
banyak sangat barang
malam pulak die call lagi
siap call rumah lagi
aku kat pasar malam pulak
esok nye die cal lagi pagi pulak....
aku dengan anak2 buah gi keluar berenang
mesti die bengangkan
mesti die pikir bukan bukan kan

malam tadi die calll
suare die mcm tak de mood jek
marah la tu....
"hehehe.... sory bang.... tak sengaja..."
die ckp die da pikir lain....
aku da gelak2.... "ape la abang ni itu pun nak marah..."
"orang ade la, cuma tak sempat nak angkat jek...."
"orang marah die gelak, saye tgah serious ni"
"hehehhe... sory la... alaaa... nak tergelak nak wat cam ne"
Bla blabla..... ade la sikit amanat die nak suruh aku buat
"Ok la.... ape abang suruh buat, ulang balik"
perangai zmer suke tanye balik ape yang die da ckp
dan surh buat... macam cikgukan...
tapi die bukan cikgu tau
"Insyaallah sok sy telefon lagi.... bersedie dgn jawapan"
"alaa... kan da ckp tadi" saje jekan si zemer ni
nak kene kan aku, tak habis lagi pasal tak angkat fon...
sabar je lah....
ape pun .....
saye sayang abang....
sweet tak....

hisss.........

bile bercakap pasal nak kurus ni.... mengeluh pun ade...
bile nak kurus balik ni....
zmer asik perli jek...
bersemangat tu nak kurus kan badan
bab nak try makan2 produk kurus badan ni tak berani
ye la mcm2 aku dengar
ade member tu kurus hilang la 4 kilo...
ade member tu lagi gemok ade la....

sekarang ni aku servey premium beautiful
produk dari hi-O
aku sebenarnya da lam da dengar ni
sebab dulu aku ade duk serumah dengan member yang joint hi-O
tapi mase tu slim lagi tak de la amik tau sangat

harga die lebih kurang je.... Rm 2k....

tu di e tengok tu bile kite pakai 1 jam bersamaan 900 kalori telah terbakar
kalau kite berjoging selama 1/2 jam pun baru 350 kalori sahaje terbakar
macam menarik kan

lelaki perempuan pun boleh pakai.... 

Ok kalu full set Rm 2300 - 2600


macam menarik kan....
nak pujuk mr zmer....
Senyum kambing................................... good idea ni.....
lalalalalla.......

28 November 2011

Aktiviti Cuti Sempena Awal Muharam

Seronokkan cuti 3 hari.
walau pun tak banyak tapi seronok...
macam2 aktiviti yang kami sekeluarge buat...
walau pun mr. azmir tak de sekarang

Sabtu pergi rumah kawen Siti Suhaila di Air Hitam Tjg Bidara




terserlah kegegemukkannya
With Kak su dengan anaknya purplekan.....
Hari Sabtu pi uma kwen Siti Suhaila dengan suaminya Ridzuan.
Selamat Pengantin Baru Su, semoga berkekalan sehingga ke akhirnya.

ade penari lagi... klass kau su...

pink silver.... kegemaran dak su...

my sister and my mom with aleeya
Umairah with me

pagi ahad berenang sambil mencari gemis

bergaya lagi si aleeya ni. on the way to remah kwen daus pulak
Selamat pengantin baru daus dan aja


comelll

cube teke berape orang dalam kete ni

10 orqng.. percaye tak

da dpt permainan baru


20 November 2011

Ahad yang penuh aktiviti

Pagi lepas sarapan tengok tv.... cerita kartoon..... spongebok.... layan aleeya tengok.... last2 aku yang tengok aleeya main beskal... kul 11 pagi pegi uma kwen.... alamat minyak kereta lak abis da klip2.... terpakse la bawak wan, aleeya, mak lang ghamah dan wan meknah jalan2 gi kuala isi minuman utk viva kesayangan aku.
kemudian terus pusing balik ke kuala linggi tapi masuksimpang ke PD ke rumah bilal jalil.  anak die kawen da...
aleeya kemain sambut lagi tuan rumah hulurkan beg kertas... tak lepas die.... makan nasi minyak lauk banyak.... nasik bagi dua dgn aleeya... habis tau aleeya makan nasi.... ooo... lupe nak cerita jumpa bapak mertua kat sane.... bertanyakan pasal ayah yang baru lepas operation mata..... die ckp mak mertua pulak buat mata bulan 2 tahun depan... tapi lagi tiga bulan lagi.....
lepas makan lalu jalan baru jln belakang tembus rubah imam zaabah... baru 1st time aku lau sane selama ni aku lalu sampai kat depan rumah dak zai tu.... lepas ni boleh lalu sini la klo nak pi nelayan dengan en azmir kite kan... sebenornye nak antar wan mek nah..... katenye tak kene jemput dek tuan rumah yang kami nak pergi lepas ni....
lepas tu gi kampung tengah rumah mak mertue abang saad.... tak tau adik kak eda yang mana satu yang kawen... nampak kete dak su, tak nampak pulak orang nyer... makan lagi... aku rasa lauk kat sini lagi sedap lagi yang tadi....lauk lemak ikan masin... sedap..... aleeya tak makan aku je yang makan...
lepas tu pulak pergi ke taman kuala permai.... ade hari bertemu pelanggan kementerian dalam negeri.... ramia orang .... kabarnya malam tadi ade konsert jeffrey din datang..... malas la-klo mr azmir ade semangat la skit nak pi.... ingat nak pi sane rupenye ade rumah orang kwen kat dalm tu.... sebelah rumah abang man mak lang..... cantik nye rumah abang man.....tak sabar nak duk rumah sendiri... nak renovate rumah tu.... rupenye kak linda isteri kepada tukang rumah yang buat rumah kak sam dan kak cik ani belakang rumah kami ni...
lepas tu balik rumah kemas tempat mesin jahit... puas hati aku..... lepas kemas mandi pastu pergi rumah mak mertue, seronok tengok aleeya main dengan anak dak dila dengan nurin....


19 November 2011

Perkahwinan jarak jauh


aku copy daripada blog ni http://shafaza-zara.blogspot.com/.  walaubagaimana pun aku telah edit memandangkan aku dah berkahwin

abang
aku duduk termangu.
Matakua memerhatikan setiap orang yang lalu.
Hatinya sedingin salju.
Walaupun mentari memancar terik hingga menghanguskan bulu.

abang
Ada yang tersenyum sipu.
Ada yang muka merah malu.
Ada yang buat tidak tahu.
Ada yang perhatikan dia balik - seperti dia dungu.
Ada yang buat muka sayu.
Ada yang mencebik bagaikan dia mengganggu.
Tetapi dia hanya buat muka seperti tiada apa yang berlaku.

abang
Hubungan jarak jauh adakah satu halangan?
Hubungan jarak jauh adakah satu ujian?
Hubungan jarak jauh adakah satu cabaran?
Hubungan jarak jauh adakah satu rintangan?
Hubungan jarak jauh adakah satu beban?
Hubungan jarak jauh adakah satu kebolehan?
Hubungan jarak jauh adakah satu tapak menguji keyakinan?

abang
Kasih sayang itu penguat percintaan.
Percintaan bermula dengan persahabatan.

abang
Dalam percintaan, aku belajar apa itu keyakinan.
Yakin untuk terus menunggu abang 
Yakin untuk terus percaya yang diri ini tidak akan dipersiakan.
Yakin untuk terus berdoa agar kekal menjadi pasangan.
Yakin untuk terus berusaha menggapai impian.
Yakin untuk terus mengejar kejayaan.

abang
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kesetiaan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kerinduan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai keyakinan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai pertahanan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kesabaran.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kesakitan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kebahagiaan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kesedihan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai kegembiraan.
Dengan jarak yang jauh, aku tahu apa nilai setiap perasaan.

abang
aku anggap hubungan jarak jauh - sebagai cabaran.
aku anggap hubungan jarak jauh - ada kelebihan.
aku anggap hubungan jarak jauh - kurang bertemu sebagai satu keistimewaan.
aku anggap hubungan jarak jauh - satu usaha berterusan.
aku anggap hubungan jarak jauh - menjadikan kata-kata orang hanyalah dengungan.
aku anggap hubungan jarak jauh - percintaan yang perlu dikekalkan.
aku anggap hubungan jarak jauh - menjadikan aku lebih matang dalam membuat keputusan.

abang
aku berterima kasih pada teknologi.
Menghubungi yang jauh di mata, bukanlah benda yang rugi.
Berbual dengan abang semudah dia bangun pagi.
Bercakap dengan abang bagaikan kita berkongsi bantal dan mimpi.
Menatap satu sama lain hanya ditapis oleh paparan nipis lutsinar beberapa inci.
Menghantar ciuman terbang (baca : flying kisses) sentiasa hingga masing-masing senyum nampak gigi.
Dan banyak lagi.

abang
aku masih lagi bertahan.
aku masih lagi enggan mahu lihat orang kata kasihan.
aku masih lagi pandai berpura tahan kepahitan.
aku masih lagi tahu bagaimana mahu mengecapi kegembiraan.
aku masih lagi mahu ukir senyuman.

Awak.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu meluka.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu biarkan dia menderita.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu merosakkan segala.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu meninggalkan dia.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu putus cinta.
Dia mohon agar awak tidak pernah mahu lupakan rasa bahagia.

abang
aku berdoa agar kita serasi bersama.
Sentiasa.


LAWATAN KE ZOO MELAKA BERSAMA PAPN AG
















Large Scraper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...