Leaderboard

23 Ogos 2011

Popia Goreng


Popia goreng simple

Rasa mcm best jer... nak buat...
nantila dlm satu dua hari ni.... i'makan cuba....
nantikan jadi ke tak... hehehehe
kat bawah ni search resepi die.... 

Image010





Bahan-bahan ( 50 biji atau lebih )
  • 1 paket kulit popia
  • 10 biji cili kering(bg yg suka pedas boleh bykkan cili kering)
  • 300gm udang kering/lebih
  • 2 sudu gula/secukup rasa
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Cili kering & udang kering drendam dlm air suam utk seketika.Kemudian toskan
  2. Kemudian blend udang kering tanpa air.Ketepikan.
  3. Cili kering dblend bersama sedikit air dan gula.
  4. Udang kering yg dblend tadi goreng ats kuali tanpa minyak.
  5. Guna api kecil semasa menggoreng udang hingga kering.
  6. Bila udang sudah hampir kering,masukkan cili secukupnya.
  7. Tambahkan garam secukup rasa.
  8. Gaul sebati hingga masak.
  9. Bila udang tadi sejuk bolehla bentuk popia yg anda suka..Ni 1st sy sendiri buat popia ni mcm ni..Dah siap mengikat semua popia td,goreng la hingga masak.Bolehla makan...

kuih raya pertama

Malam tadi kuih raya pertama aku buat......
Kuih Tiram....
bagus tau.... tiga beranak tolong meniolong menyiapkan kuih tu.....
sebelum berbuka aku da uli da tepung tu....
masa nak bancuh aleeya da duk depan aku....
lepas tu bancuh la air garam...
tak dapat nak rasakan, oleh itu aku colek kan la sikit kat dalam mulut die....
lain je muka die maksudnya masin la tu....
sambil tu boleh la ajar die rasa masin tu kan.....
lepas da bancuh pulah seronok pulak die minum air garam pulak....
tak cukup sudu, minum pulak macam air...
eh eh budak ni.... kang kalo ayah die nampak kan menjerik ayah kang.....

sesi menguli pulak.....
aku menggunakan mesin roller...
ala yang ade 3 saiz tu ade saia mcm mee kuning, mee teow dan mesin rata....
senyum-senyum simpul die......
aku da tau da....
semangat die nak tolong tau.....
tang die nak pusingkan roller tu lagi la...
bersungguh die....

yang paling kelakar tu..... die suh ayah die diam......
"jangan takap-takap" heheheheh... terkedu ayah die....
last ayah die tolong.......
aku goreng ayah tolong lempengkan....
TQ abang......

22 Ogos 2011

Anniversery yang ke-3

Hari ni 22 Ogos 2011 adalah hari bersejarah buat aku dan suami.....  Our anniversery yang ke-3.... Sedar tak sedar da 3 tahun da kami hidup bersama.... sekejap nye mase berlalu....
Dialah insan yang aku cintai setelah bernikah..... Alhamdullillah, hari ini kami masih bersama, masih belajar dan menguatkan rasa kasih dan sayang kami..... Semoga Allah melindungi kebahagiaan kami....

Segala pahit manis, suka duka yang kami hadapi bersama sepanjang 3 tahun.  Seperti insan biasa yang lain, kadang-kadang ade berselisihan paham.... selalunya aku la yang buat hal.... huhuuhuu.. .... tapi pandai-pandai la pujuk semula.... rasanya tak ade ape pun perbuatan mahu pun perkataan yang menyakitkan dan mengguris hati ini.... cuma diri ini sahaja yang menyakitkan dan mengguriskan hati abang.... sesungguhnya ayu tak sengaja dan kadang-kadang, emosi yang tidak dapat di kawal oleh hati ni...... ayu mintak maaf abang...... ayu akan belajar memprbaiki nya dan akan cuba menjadi isteri solehah....

Setiap hari kami belajar benda-benda baru tentang diri masing-masing..... Kadang-kadang kita tak sedar itu adalah kesalahan.... So itu lah orang cakap "Marriage is a learning process".... 

Doakan saya, suami dan anak-anak insyaallah agar dipanjangkan umur agar dapat dapat bersama hidup bahagia hingga ke penghujungnya.... agar sempat sama-sama menikmati kebahagiaan hidup melihat anak -anak membesar dan menimang cucu-cucu.... insyaAllah...



 Untuk suami yang amat dicintai,


Alhamdulillah syukur kepada Allah,
kerana mengurniakan abang seorang suami yang sempurna di mata hatiku... 
abang adalah rakan dan peneman hidupku serta ayah kepada anak-anak kita....
senyuman, gelak dan tawa mu adalah kebahagian kita
keceriaan mu adalah damba dan kekuatan kami
Gelisah mu adalah kebimbangan ku
air mata mu adalah kesedihan ku
ikatan kasih sayang 
rindu antara kita 
moga dapat menguatkan
dan lebih cekal mengharung segala yang mendatang
(mintak dijauhkan lah)

Semoga Allah menjadikan kita tergolong antara orang yang soleh dan solehah....
dan semoga Allah memudahkan semua urusan kita sekeluarga di dunia dan di akhirat.. 

Amin..



Ya Allah , 
Tuhan yang menyatukan dua hati kami, 
Engkau campakkanlah ke dalam hati kami, perasaan kasih sayang antara satu sama lain,
sebagaimana Engkau satukan hati Nabi Muhammad saw bersama Saidatina Khadijah r.ha.

Syukur Ya Allah... 
Berikanlah kepada kami kebahagiaan di dunia dan di akhirat.
Kau kurniakan lah kami rezeki Ya Allah...
Kepada Mu hamba berharap.....

Amin...




17 Ogos 2011

Kad Raya untuk En. Suami ku

Semalam jalan-jalan kat Nagoyah Tampin....
Nak beli kain Pasang untuk buat baju melayu untuk my @bang, Baju Aleeya dan Baju aku....
aku nyer baju dah ade cume kain lining nyer tak de....
sebenarnya kain tu da lama da tersimpan dalam gobok....
ni pun nak kene carik balik..... bongkar itu almari....
memandang kan aku ade bayak baju pasang yang belum aku jait so aku pilih je la tema untuk tahun ni.... antaranya warna merah, hitam, pink.... pikir punya pikir, tenung punyer tenung aku pilih warna kuning....
tapi kene beli kain lining la sebab jarang sangat...
malas nak pakai baju lining alaaa macam t-shirt tu kan....
kalo da ade spair tayer nampak pulak kan....
berpikir untuk mase akan datang tau....
untuk keselamatan diri (dialog pak aziz satar dalam cerita Ali Baba Bujang lapok)

pilih warna kuning air... sweet sweet gitu..... aleeya pulak kain bunga oren....
comel.... saye suke.......

ternampak pulak kad raya.....
member nak bagi tunang die....
aku teringat pulak nak bagi kat my @bang....


KEPADA:

    ENCIK AZMIR BIN MOHAMAD
    KM 51, KAMPUNG NELAYAN KUALA   LINGGI,
    78200 KUALA SUNGAI BARU,
    MELAKA.



SUPPRISE!!!!!
HEHEHE…..  terkejut tak…..
Of course la tak coz org da bagi tau abang dlu….. hehehe….
Saje2 je coz jelous tengok member beli kad raya nak antar kad orang yang tersayang…..
Ingat abang, antar je la kan…. Saje saje je….
Ting tong ting tong….Tetibe je teringat….
Abang ingat  22 OGOS  tak…..
Hahhhh…. Anniversery kite yang ke-3….. ok la

Want to wish:
·         Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya

·         Nak mintak ampun dan maaf.  Agaknya memang org byk buat salah kan.  Mana yang kurang tu akan cuba berubah… Insyaallah…. Harap abang bersabar melayan kerenah ayu & Leeya….. Hehehehe…..
·         Happy Our Anniversery for the 3rd year, semoga kite sentiasa bahagie, senyum gelak ketawa sedih bersama.                      Ayu sayang abang ngan Our Nur Aleeya Maisarah selamanya (juta-juta lemon …. Hehehe…).
Love U so much….….
Bye



rupenye mcm ni la bile da siap untuk di poskan.....







Nota kaki: Abang ayu sentiasa sayang abang, semoga hidup kita lebih bahagia pada masa akan datang, harap abang bersabar melayan kerenah isteri abang ni.... ayu akan cuba berubah..... sentiasa ingat pesan abang... semoga rezeki kita akan bertambah dan bertambah lagi.....

02 Ogos 2011

tak pegi aleeya demam

Selamat tinggal utm
saya tak dapat hadirkan diri...
my Aleeya demam....
teruk.....
sampai memgigil....
huhuhu...
carik klinik....
masuk ubat ikut belakang
terus kurang...

Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...