Leaderboard

27 Disember 2011

zaman tadika



adik kemain rajin
menguploadkan gambar zaman dolu-dolu
macam2 kenangan
seronok mase ni
mengamok cikgu tadika
nak kawal kami semua
sampai demam
ye la da ramai2 macam2 la warne dpt
yang best nyer time makan
bile balik sekolah je
mak mesti tanye makan ape hari ni
ye la dlu diorang selalu gelar
sekolah tadika ni
sekolah makan.....

akhirnya.....

baju yang aku buat untuk kak ipar ku da dipakai sudah
sabtu 24 Disember 2011
tapi tak dapt amik byk sangat
dapat satu jek
sebab bizi sangat
ye la majlis kenduri kawen

selamat pengantin baru kak
semoga berkekalan sehingga ke akhirnya

Sedang mendengar


Sedang membuat kerja 

Buat Iventory jalan
sambil mendengar musik
pagi tadi da round 3 kampung
ajak la sorang member lelaki
bukan nya ape untuk keselamatan
kang ade orang gile kang
bole lah buat pertahanan diri

teringat kate2 bos EnSaiful
hahahaha... bos paling spoting and paling best
walau pun lebih muda 4 tahun
"Kalau tak siap iventory sebelum 30 hb ni, korang technition pilih markah SKT korang
nak 69 atau 69.9999. pilih atau bundarkan"
"Saye buat bos, siap.. hehehehe /gelak/" (dalam hati gile pening pale nak wat dptkan maklumat untuk 2 DUN)
ape pun kerana tugas sedang dalam perlaksanaan
sebelum 30/12/2011 akan disiapkan....
Insyaallah....



Sesungguhnya

Artist: Akil Hayy, Mawi, Ustaz Asri Rabbani
Song Category: Nasyid
Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Ku cuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri

Ku cuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kauthar

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahu
Syukur ku hanyalah milik Mu

26 Disember 2011

blog cumel

hari ni booring boring saje saje jalan jalan melawat blog
saye jumpe blog ni.....
http://apeacerahmah.blogspot.com
sweet sgt.... bdk ni comel...
baru tujuhbelas tahun....
da kawen tau..... suke bace entry die
sungguh saya katakan disini
tenang je....
sebab die bagi tau lagu nasyid yang best2
yesss....
saye tenang apabila mendengar alunan nasyid
bile die berceriter
berkata-kata
tersedar sendiri
banyak sungguh dosa
secara sengaja dan tak sengaja
terutamanya pada suami

yess aku da tahu dah ape azam aku tahun 2012
selain menjadi hamba Allah yang taat
aku nak menjadi isteri solehah
seorang ibu mithali
dan pekerja yang cemerlang

tak dapat pingar pekerja cemerlang pun tak pe
janji segala kerja yang aku lakukan
hanyalah ibadat......

kenapa

kenapa aku rasa sedih
kenapa aku rasa hampa
kenapa aku rasa sendiri
kenapa aku rasa resah
aku tahu kenapa
sebab aku manusia biasa
sebab aku hamba Allah
ya ya ya
sebab aku manusia

24 Disember 2011

ooohhh... esok baju pengantin....

tak sabar nak tgok kak ipar bernikah....
sebab aku yang jahitkan baju ini
amat berbesar hati jugak la
tapi takut tak selese die pakai
esok aku uploadkan gambar
bile die pakai ok
cauuu....

saye sayang awak












awak.....
saya sayang awak....

awak.....
awak tau tak....
awak tau tak saya sayang awak....
awak tau tak.....
saya tengah rindu kat awak....
saya tau.....
saya tau awak tau.....
saya tau awak tahu saya sayangkan awak....
saya tau awak tahu saya rindukan awak....
saya tau semua itu....
tapi kenapa....
tapi kenapa awak....
tapi kenapa awak tinggalkan saya....
tapi kenapa awak tepikan saya.....
tapi kenapa awak kejam.....
awak
awak....
adakah saya salah
adakah awak salah
adakah kita salah
adakah mereka salah
adakah kita semua bersalah
awak....
saya percaya
saya percaya pada awak
saya percaya pada kita

note: saya rasa dah gile malam ni. berpuisi madah bagai......

kenapa mata tak nak tido

sebab saya tengah sedih
sedih.... ye saya tengah sedih.....
kenapa saya sedih......
saya sedih sebab die tinggalkan saya
kenape die tinggalkan saya
sebab die ade kerja yang lebih penting
kenapa die lebih pentingkan kerja yang lebih penting
sebab itu adalah keluarga nya
kenapa keluarga die penting
sebab mak die sakit
kenapa??? saya bukan keluarga ke???
keluarge kesayangan die...
kenapa????
syurga itu dibawah tapak kaki ibu.....

Note: sejukkan hatiku ini

23 Disember 2011

aku tak perlukan semua itu























aku tak perlu semua itu
aku tak perlukan kereta semewah HONDA
aku tak perlukan rumah sebesar istana
aku tak perlukan tanah seluas dunia
aku tak perlukan pakaian yang cantik
aku tak perlukan makanan yang sedap
aku tak perlukan semua itu
aku tak mahukan semua itu
aku tak mahukan itu, ini, situ, sini

kenapa mesti takut
kenapa mesti malu
kenapa mesti itu
kenapa mesti ini
kenapa mesti begitu
kenapa mesti begini

aku mahukan sokongan kamu
aku mahukan kata-kata semangat mu
aku mahukan dorongan mu
aku mahukan kasih mu
aku mahukan cinta mu
aku mahukan sayang mu
aku mahukan kamu
aku hanya perlukan kamu
sentiasa di sisi

wahai orang yang ku sayang
ternyata kau masih tak kenal siapa aku



rentetan cerita .... selesai sudah.....

Salam....
entah la.... aku pu tak tau macam mana nak cerita
ingat lagikan pasal PTPTN yang telah aku langsaikan tu...
maksud aku pasal hutang pinjaman pelajaran

aku memang da apply ujrah ni
da lama dah
da sign dan postkan borang die...
ok,...
die amik penyata kira2 dari tahun April 2008
bermakna pada bulan April 2008 hutang aku RM 3,769.25
aku carik balik doc perjanjian lame tu....
pinjaman diberi masa 10 tahun untuk melangsaikan hutang sebanyak RM 5,000.00 (ikut aliran la)
start tahun 2004 hingga 2014
sebulan kene bayar RM 50.62
bermakna 10 tahun jumlah wang yang perlu dibayar balik adalah RM 6,074.40
 nanti aku cube nak kaji la macam mane die nak kira
sekarang ni pale tengah pening
tengok penyata

setelah semak penyata ni tadi terus antar email pada PTPTN untuk dptkan penjelassan














promosi daripada PTPTN
JUMLAH PINJAMAN: RM 64,000
TARIKH MULA BAYAR BALIK: JAN 2005
TEMPOH BAYARAN BALIK     : 240 BULAN ( 20 TAHUN)
ANGGARAN KOS PENTADBIRAN SELAMA 240 BULAN: 24,469.79
TOTAL BAYARAN BALIK ANSURAN SEHINGGA KINI : RM 22,507.92
Baki Sehingga 31/12/2011 Dengan Kos Pentadbiran 3%Bayaran Langsai Hutang Dengan Kos Pentadbiran 1%Penjimatan
RM 54,946.00RM 50,770.95RM 4,175.05
Peminjam akan mendapat penjimatan Kos Pentadbiran sebanyak RM4,175.05sekiranya membuat penyelesaian penuh pinjaman selewat - lewatnya pada 
 31 Disember 2011

21 Disember 2011

Inginkan mutiara, selamilah lautan...
Inginkan bahagia tempuhilah penderitaan..
Inginkan kejayaan relailah pengorbanan..
Ketahuilah bahawa setiap kepahitan itu sebenarnya terkandung 1001 kemanisan.. InsyaAllah..

19 Disember 2011

oh ye ke....?????

SHARING IS CARING
Dalam rancangan Tanyalah Ustaz TV9, Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama² berikut merupakan antara nama² anak Jin.. walaupun maknanya bagus.. kerana nama² ini boleh mendatangkan penyakit misteri..

1. Balqis
2. Qistina/Kistina
3. Najwa
4. Zakuan/Zaquan
5. Batrisya
6. Erisya

Jadi janganlah sesekali mengambil nama² diatas untuk nama anak² kita.

PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka² yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain.. sbgi contoh klu SITI NAJWA.. dari dipanggil Najwa ditukarkan kepada SITI..

16 Disember 2011

Telah Selesai Sudah...

Hutang Pinjaman Belajo aku da selamat
aku langsaikan
alhamdullillah......
semua nya selesai....
siap bayar lebih lagi...
0.99 sen
saje jek nak bayar lebih
nak test adakah PTPTN
pulangkan balik tak.....
sebenarnya hari tu aku bayar xxxx.50
amount sebenar die ade xxxx.51
bile aku tengok penyata ade lagi 0.01 sen
aku malas nak pusing2 pikir
aku bank in kan rm 1.00
tu yang tinggal 0.99 sen tu


We wait and see.....

BEBERAPA OPSYEN SBPA DI BANTAH

CUEPACS minta 1.4 juta kakitangan awam tidak tandatangan surat tawaran JPA

KANGAR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) semalam membantah pelaksanaan beberapa opsyen Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang didakwanya kurang jelas, selain tempoh terlalu singkat diberikan kepada penjawat awam untuk menerima tawaran itu. Serentak itu, kongres berkenaan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatangani surat tawaran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi SBPA sehingga mereka berpuas hati dan memahami sepenuhnya skim berkenaan. Keputusan itu dibuat hasil undian sebulat suara 125 perwakilan CUEPACS seluruh negara yang berhimpun selama dua hari bermula kelmarin membincangkan isu pelaksanaan SBPA pada Mesyuarat Kongres Khas yang berlangsung di Hotel Putra Brasmana, di sini.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata keputusan membantah opsyen SBPA dibuat pada mesyuarat itu berdasarkan kepada pertimbangan wajar 125 perwakilan, sebagai mewakili isi hati 1.4 juta penjawat awam seluruh negara.

Katanya, lima inti pati digariskan melalui bantahan untuk dimajukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dijangka ditemui pada 19 Disember ini, antara lain meliputi desakan pembatalan Exit Policy selain penjelasan kedudukan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus seperti diumumkan melalui SBPA baru-baru ini.

“Buat masa sekarang, kita membantah pelaksanaan beberapa opsyen SBPA dan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatanganinya terlebih dulu sebelum rundingan antara CUEPACS dan Perdana Menteri diadakan. 
“Kita akan tetapkan temu janji pada 19 Disember ini, yang mana semua 125 perwakilan kongres seluruh

negara dijangka menemui Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya bagi membincangkan secara terperinci permintaan serta desakan CUEPACS dalam SBPA,” katanya.

SBPA diumumkan Perdana Menteri pada 7 Oktober lalu dijangka membawa pelbagai faedah dan insentif kepada kakitangan awam yang dilaksanakan mulai tahun depan dengan beberapa perubahan seperti skim pencen, gaji dan elaun serta prospek perjawatan dengan tempoh perkhidmatan yang dilanjutkan sehingga usia 60 tahun.

Ditanya mengenai lima tuntutan terbabit, Omar berkata selain pembatalan Exit Policy dan penjelasan mengenai kedudukan pelarasan gaji, CUEPACS turut mendakwa tiada sebarang rundingan bersama diadakan antara kongres itu dan JPA yang dilihat memungkinkan wujudnya unsur berat sebelah.

“Kita juga nasihatkan pihak lain yang tiada kaitan dengan CUEPACS supaya tidak campur tangan dalam soal perjuangan kongres kerana ini hak kami untuk pertahankan kepentingan semua penjawat awam,” katanya.

15 Disember 2011

Aleeya my cute one

suke tengok gambar2 ni... nak2 gambar aleeya dengan en. azmir.... daddy sangat....kannnn.... hehehe perasan...

Muka2 aleya.... comel ibu ni....

aktiviti bila boring melanda


Tengok cerita Korea
kawan yang bagi.....
ni da eposid 7 da aku tengok....
ambil mase jugak....
da 2 minggu tapi tak habis2 lagi episodnya...
sekarang pun tengah tayangkan
kat tv8 kot..
tetibe jek ternampak iklan cerita ni kat tv tadi
bosan tahap gile gaban punye pasal
aku meneruskan lah hobi yang ikut mood ni

tengah2 layan cerite ni
terindu pulak en azmir kite ni....
tengah wat pe la yek....
tengah keje ke.....
da malam ni.....
eerrmmm.....
maybe dalam bilik kot....
try nak tdo.... die susah sikit nak tdo...
hehehe.... mesti die xdpt tdo kot....
sebab aku tgh rindu kat die...
ye ke.... aku pernah dengar orang cakap....
kalau kite rindu gile kat seseorang tu
orang yg kite rindu tu mesti terase punye....
betul ke....

ade satu lagi...
ni yang paling best aku pernah dengar....
jarang aku buat... da lame kot tak buat....
kalau kite rindu kat seseorang tu
kite bole hantar singnal tau
kite bayangkan lah 
sama ada kita hantar atau pancarkan
cahaya lurus atau getaran elektrik
konon2 perasaan rindu la tu
hantarkan terus ke orang yang kite sayang
tapi aku tak tau la ape implikasi nye
tapi setiap kali aku buat cam tu 
ia akan mereda kan jugak la 
rindu......
member aku kate ni dpd Dato Padilah Kamsah tau

ape pun....
saya sayang kamu.....
nite n sweet dream

14 Disember 2011

Lapar!!!

Kenapa kita rase lapar yek....
perut da berbunyi
macam2 lagu ni
mane kawan ni.....
lambat benorrr............
lapar...
lapar.....
lapar.......

13 Disember 2011

Bangun lambat lagi

haiii....
hari ni da dua hari bertururt bangun lambat
haiii.... mak aku pun tak kejut aku....
kul 7 baru gerak....
semalam pun same
alarm telefon aku rosak ke....
aku cek jap
ok aku dak double cek
memang ok alarm tu hidup lagi
cume aku yang tak sedar

sebab ape bangun lewat
sebab jahit baju adik dan mak aku
sebab tak mengantuk lagi
tu yang syok aku duk jahit jekk
alther seluar yang terpendek

nasib malam tadi dak iron seluar
cepat2 mandi dan mandikan dak leeya
bawak kete.. kejab2 macam orang gile
kejeb2 cool.... nasib baik orang depan slow...
klo tak mesti aku bawak laju

last sampai tempat kerja dengan selamat tanpa melewatkan diri
yooohooo... tahniah.....

perancangan untuk hari esok...
nak tidur kat bilik sendiri malam ni.....
nak tidur awal....
nak tidur dengan selesa dengan selimut dan katil yang empuk...
dengan aleeya sekali.......

12 Disember 2011

Hampir siap

Baju pengantin yang saya tengah buat ni da nak hampir siap
yohooooo
semalam pi uma mak mertua
nak tengok mak mertua dan nak suruh kak ipar
acu pakai baju nikah die
nampak cantik
cume die nak lengan baju die dilabuhkan
dan tambah span saje
kain semua ok
so sekarang aku tinggal nak cari butang yang menarik
nak jahit lubang butang bukan malas
takut tak cantik
nanti mencacatkan baju yang sedi acantik
hehehehe,.... perasan
lepas tu pakai butang ketip
ok tak
tinggal nak cari lubang butang saje.... hope kak ipar berpuas hati dengan kerja tangan aku.... terima kasih sebab mempercayai kebolehan aku.....
kak ipar  nak labuh kan sikit lengan tu... so sekarang da siap.... lipat sikit jek kat lengan tu....

08 Disember 2011

Hampir siap

Baju da hampir siap tinggal tangan jek....
nak bagi pengantin cube
lepastu baru siap kan tangan
than buat lubang butang
lagi 20%.....





07 Disember 2011

Fasa ke 3

Untuk pengetahuan,
aku sedang dalam usaha menyiapkan sepasang baju pengantin
tapi jangan la angan meninggi pulak
aku tak seteror mane pun
setakat baju kurung dan baju senang2 tu
boleh la bagi kat aku
aku boleh tolong jahit kan
tapi ade upah la kawan
takkan nak antar free jeekkkk

ok berbalik pada baju tadi
aku wat baju kurung pahang je
alaa yang kembang2 bagai tu
leher die cekak musang
tang leher tu yang susah skit

tapi baru saje tadi aku telah berjaya
ye.. berjaya...... baju yang aku jahit 
untuk dak zmer (en suami) pun tak sekemas ini tau
puji la tu..... angkat bakul la tu....
ye la.... memang betul pun..

korang nak tau tak baju raya dak zmer
baru-baru ni.... yang paling kelakar aku buat
hehehehe.... aku gelak dulu..
kaki die terkecik, da macam budak sekola
terpaksa lah aku tampung
kalo ikut kan hati nak saje
aku beli baju siap kat kedai yang melambak tu
sebab da suntuk lagi 2 hari nak raya

terharu juga aku sebab dak zmer 
sudi pakai maybe nak amik ati aku kot
sebab bersengkang mate nak siapkan
tapi ok je sebab aku da alther
cume kalo ade orang yang terlampau
teliti dan pemerhati yang baik perasan la kot

ape pun seluar itu telah ku bungkus siap2
dan simpan ditempat yang sesuai
dak zmer pakai baju jek
judu dengan kain plekat ok
bukan baju saje.....

ok la... yang baju pengantin tadi tinggal
lengan yang perlu di kemas dan dicantikkan 
pasti malam ni aku nak mimpi pi butik2 pengantin
nak cari ilham mcm mne nak cantik kan baju tu
lagi satu tinggal lipat kaki baju bhg bawah
almost dont....

chaiyookkk.....


06 Disember 2011

Fasa ke 2

Hari ni masuk hari yang ke 3 aku dalam proses menyiapkan baju raja sehari ni
Fasa pertama da siap yang senang2 je dulu
kain fully siap
tinggal cangkuk je blum pasang
 ni die tak nampak sangat
kain kipas belakang
biase jek....
Tangan pesak sedia untuk
disambung dengan  badan
cuma tunggu leher je belum buat...








Fasa ke tiga yang paing susah
bagi aku la
bile nak jahir leher die
takut terbesar
hope esok aku de mood nak siapkan semua nya

ape pun chaiyokkkk...
ngantukkk..... zzzzzzzzzzzzz

05 Disember 2011

Rinduu...

situasi sekarang : dalam hati sedang menyanyi lagu ini

Sedetik Lebiy By Anuar Zain


setiap nafas yang dihembus
setiap degupan jantung
aku selalu memikirkan mu

dalam sedar
dibuai angan dalam
tidur dan hayalan
aku selalu
memikirkan mu

ternyata ku perlukan cinta
dari diri mu sayang
baru lah aku terasa
ku bernyawa

kasih ku
ku amat meyintai kamu
kerna kau beri erti hidup
ku kan terus mencinta
sedetik lebih
sampai selamanya

di kala penuh ketakutan
dengan badai kehidupan
ku bersyukur
ada nya kan kamu
biarlah kehilangan
semua yang dimiliki
di dunia
asal masih adanya kan mu
ternyata ku perlukan cinta
dari diri mu sayang
baru lah terasa ku bernyawa

**kasih ku
ku amat mencintai kamu
kerna kau beri erti hidup
ku kan terus mencinta sdetik lebih
sampai selamanya
ooooo

ulang ** 3x

04 Disember 2011

Projek Baru

Ade projek baru
buat baju pengantin
bukan sape pun my kakak ipar....
tapi semangat tu....
aku nak buat
baru ptg td kakak aku hantar
da siap potong dan jahit tepi
dan kain baru 20 percent
gambar lupe nak amik
tapi potongan biase jek
nanti i uploadkan ekkk.....
tapi sok kene bertugas kat offc...
so tak dpt buat ...
tak pe ade mase lagi
chaiyokkk......

02 Disember 2011

Lagu gajah


Gajah berkaki empat,
Gelek, gelek,
Gajah belalai panjang,
Gelek, gelek,
Gading dia panjang,
Tapi tidak makan orang.
Kalau adik ingin tahu,
Apa makanan gajah,
La, la, la, la...
Gajah makan tebu

01 Disember 2011

gym

petang tadi g gym.... ade la dalam sejam
ok la dapat keluarkan peluh......
kat sane RM 15/90 jam
kalau sebulan RM 40.00
kalau ahli setahun RM 50.00
bulanan RM 30.00 (untuk yang menjadi ahli sahaja)
kul 6 balik sebab ramai da bdk lelaki masuk
tak mo la
tak selesa.....

hari ni pagi makan  
sebungkus nasi lemak       400 kal
seketul ayam goreng         255 kal
sekeping karipap              130 kal
vadey                              150 kal
air teh o                           100 kal
air milo ais                       100 kal
air soda longcan               120 kal

keseluruhan kalori           1255 kal


Kategori Umur Keperluan Kalori Dalam Sehari

Kanak-kanak Lelaki             07 - 09 tahun 1780 kal
                                          10 -12 tahun 2180 kal
Kanak-kanak Perempuan     07 - 09 tahun 1590
                                          10 - 12 tahun 1990
Remaja Lelaki                     13 - 15 tahun 2690
                                          16 - 18 tahun 2840
Remaja Perempuan              13 - 15 tahun 2180
                                           16 -18 tahun 2050
Lelaki Dewasa                     19 - 29 tahun 2440
                                          30 - 59 Tahun 2460
                                      Lebih  60 Tahun 2010
Perempuan Dewasa             19 - 29 tahun 2000 
                                          30 - 59 Tahun 2180
                                        Lebih 60 Tahun 1780
I

Jatuh Longkang

1 st desember yang malang
huhuhuhu........
sedang semangat nak ukur longkang
tiba-tiba kaki ku tersangkut dengan kawat pagar
tersungkur aku
nasib jatuh baik nyer...
2 orang bos lelaki da tergelak...
hampeh.....
malu sehhh.......
tapi bukan macam longkang ni
longkang yang aku ukur tu
masih bersih , suci lagi
baru siap ok
dan yang penting tak ade air lagi....
jangan pikir lebih2 ok....
dapat la segaris dua calar balar
kat lutut, jari tangan dan kaki

Note; ape la malang punye nasib hari ni...... mungkin esok lebih baik kot.....



















30 November 2011

Kalori ooo kalori


Aku search.... ni la yang aku dapt...
so pandai2 la aku nak wat ape kan.....


Kategori    :Kuih Muih


1. Kasui berkelapa parut (sekeping)        = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping)                         = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping)                        = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana)      = 180 kalori
5. Popia goreng (satu)                          = 130 kalori
6. Popia basah (satu)                            = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping)                   = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong)        = 87 kalori
9. Karipap (sebiji)                                = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping)              = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk)              = 100 kalori
Note  :  nampaknya sanwich sardin paling sikit la....


Kategori: Lauk Pauk


1. Ikan kembong kari berkuah (seekor)                     = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong)                    = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor)                             = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong)     = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis)           = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong)                             = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong)                                     = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong)                                    = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan)                           = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan)                         = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji)                                           = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping)                                   = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan)          = 40 kalori
Note  :  nampaknya sambal kalori die sikit la. bole makan ni tapi secara sederhana

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan)                 = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan)               = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan)                  = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan)                 = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan)                  = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan)                     = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan)                   = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk)                                = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan)                      = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping)                                 = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping)     = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping)                     = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji)                                     = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan)               =160 kalori
Note  :  nasik banyak nye kolestrol.... da tau da sekarang kene kurangkan makan nasi...


Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu)                         = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu)                                = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil)                   = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub)                   = 75 kalori
5. Burger keju (satu)                                  = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil)          = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk)                             = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong)                          = 240 kalori
Note  :  alamak, tadi baru makan burger mcd... banyak nye kalori ni.....


Kategori  : Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong)        = 20 kalori
2. Betik (sepotong)              = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji)         = 76 kalori
4. Durian (5 ulas)                = 64 kalori
5. Limau (sebiji)                  = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji)          = 110 kalori
7. Nenas (sepotong)            = 59 kalori
8. Epal (sebiji)                    = 63 kalori
9. Ciku (sebiji)                    = 44 kalori
10. Mangga (sebiji)              = 103 kalori


kategori  :  minuman

minuman berkabonat 1 tin 285g               - 120 kal
minuman kotak 250g                             - 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan     - 33 kal
susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan     - 25 kal
aiskrim 2 skop                                       - 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan              - 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan                 - 90 kal
mentega 2 sudu teh                               - 75 kal
keju chedar 1 keping                             -58 kal

1 tbsp minyak apa jenis pun         120 kalories
1 tbsp butter                              100 calories
1 tbsp santan low fat                   9- 15 calories
1 tbsp santan biasa                     30-50 calories

1/2 cup sayur                                      20-30 calories
1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal    100 calories
1 keping roti                                        less 100
1 potato n banana                                less 100

100g seafood             - 100 calories
100g fish                   - 120-150
100g chicken              - 130-150
100 g red meat           - 150

1tbsp sos2                                          - 20-40
french fries 1 small cup (90g)                - 290 Kcal
hot dog  - 1 whole (82g)                       - 225 Kcal
mashed potatoes  -1 cup regular (94g)   - 87Kcal
Big Mac - 1                                          - 570Kcal

Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal)
Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur)

Tinggi/High (401 -600 kcal)
Mi bandung / Kueh tiau bandung / Mi kari  / Nasi dagang / Mi hoon bandung / Nasi briyani (nasi sahaja) / Nasi minyak (nasi sahaja)

Sederhana / Medium (101 - 400 kcal)
Nasi lemak / Mi sup / Roti telur / Kueh tiau goring / Roti canai  / Capati / Mi hoon goring / Mi goring / Nasi ayam / Rawadosai / Putu bamboo / Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
Putu mayam


OTHER TRADITIONAL KUIH

Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
Mysore pak / Laddu / Papadam

Tinggi  / High (151 - 300 kcal)
Bingka ubi kayu / Vadai, kacang dal kuning / Lepat pisang / Cokodok pisang / Kuih kasturi / Kuih talam ubi kayu

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Kuih sagu / Pisang goring / Kuih kastard jagung / Popia / Puding jagung / Kuih kacang / Putu kacang / Cucur badak  / Emping

Rendah / Low (0-50 kcal)
Kerepek ubi kayu / Kuih telur labah / Kuih bangkit sagu / Kuih bangkit


TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)

SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)

Tinggi / High (151-300 kcal)
Tepung bungkus / Bidaran / Kuih bom / Kuih sri muka / Bingka tepung beras  / Pulut panggang / Kuih koci pulut putih / Kuih kasui / Kuih kasui / Kuih koci pulut hitam

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Tapai pulut / Kuih lapis / Kuih lompang / Rempeyek / Kuih bakul
Dodol / Wajik

Rendah / Low (0 - 50 kcal) 
Kuih karas / Kuih buah Melaka / Kuih buah rotan


TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)

Tinggi / High (151 - 300 kcal)
Yau-car-kue / Kuih apam balik / Ham-chi-peng / Kuih pau kacang merah  / Kuih pau ayam / Kesaril / Kuih apam gula hangus

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
Halwa / Cucur udang / Kuih ketayap / Karipap / Kuih keria / Kuih lidah kucing /  Kuih apam

Rendah / Low(0 - 50 kcal)
Karipap mini / Baulu cermai / Kuih tat nenas / Kuih bawang / Kuih kapit
           
Murtabak/mutton - 1 piece                               - 722 kalori
Cheese Cake - 1 slice                                      - 400 kalori
Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup  - 414 kalori
Laksa Kari - 1 bowl                                          - 589 kalori
Nasi Lemak - 1 complete                                  - 644 kalori
Mee Goreng Mamak - 1 plate                            - 660 kalori
Lor Mee - 1 bowl                                             - 383 kalori
Mee Rebus - 1 plate                                        - 556 kalori
Mee/Bihun Goreng - 1 plate                              - 510 kalori
Kuey Goreng Kerang - 1 plate                           - 743 kalori
Mee Wantan - 1 plate                                      - 409 kalori
Laksa Penang - 1 bowl                                     - 436 kalori
Mee sup - 1 bowl                                            - 381 kalori
Lor Mai Fun - 1 plate                                       - 422 kalori
Nasi Briyani Kambing - 1 plate                          - 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate             - 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish - 1 plate                          - 620 kalori
Century Egg Porridge - 1 bowl                           - 423 kalori
Nasi Ayam - 1 plate                                         - 600 kalori
Nasi Goreng Biasa - 1 plate                               - 637 kalori
Nasi Claypot - 1 bowl                                       - 898 kalori
Bah Kut Teh - 1 bowl                                       - 348 kalori
Sotong goreng tepung - 1 small plate                 - 630 kalori
Sup Krim - 1 rice bowl                                     - 375 kalori
Cheese burger with extra beef - 1 whole             - 438 kalori
Fried fish cake with bun - 1 whole                      - 433 kalori
sundae chocolate - 1 cup                                 - 380 kalori
Apple Pie - 1 piece                                          - 260 kalori
Cheese & meat sauce - 1 small plate          - 444 kalori
Sandwich chicken salad - 1 whole                      - 481 kalori
Pasembur - 1 plate                                          - 752 kalori
Rojak Buah - 1 plate                                        - 443 kalori
Teh tarik - 1 glass                                           - 83 calori (Kalau ambil 4 
cawan sehari bersamaan 1 ½
                                                                        mangkuk)


               





                                                                                 

OOOHHH TIDAKKKKK

ohhh tidakkkkk.......
tadi aku beli penimbang....
saje je sebab nak simpan kat uma.....
balik je try la.... sgt terperanjat.....
banyak nye naik....
69 kg... last week 67 kg...
mcm mn ni..... tak sanggup.....
seronok nye makan sampai tak ingat dunia
tolong sayeeeee.....
tarik nafas....... hembussss........... fuhhhh.......
tenang.... tenang.....



nampak tak muka yang sangat bulat
lengan yang sangat besar
seluar pun da saiz2 jek....
tak boleh jadi ni
banyak nyer berat ni meningkat
kalau nak ikut kan paling koman pun
berat ideal dalam 55kg
boleh....... dalam seminggu sebelum si zemer balik
mati la aku kene kutuk.....
hehehe.. tak de la sekejam itu si zmer pun....
sebenarnye da beting dgn mr. azmir ni....
kalau berjaye die nak bg prise..... hadiah nye rasia...
kalau berjaya dan dapat leh le bg tau eh.....



MISION  : NAK KURANGKAN BERAT 15 KG....

boleh....  dalam mase sebulan...
mustahilkan.... dapat kurangkan 5 kg sebulan cukup la...

untuk langkah pertama sekarang ni aku kene berdiet......
perancangan aku sekarang aku nak amik sarapan pagi...
dari segi pembacaan aku la
sarapan ni penting untuk mengumpul tenaga
yang akan digunakan untuk bekerja seharian

langkah kedua kene buat senaman
tak kira lah pergi gym ke
buat sit up ke..... jogging ke....
aerobik ke....
yang penting dapat keluar kan peluh
menyapu, mengemop, mencuci kereta pun boleh keluarkan peluh
buat mase ni aku cube sit up dulu.....

Langkah tiga aku nak study tentang kalori makanan
boleh macam tu..... boleh....
nanti aku buat entry pasal kalori makanan jab lg
nak kene tau jugak makanan mane yang harus dikurang kan
atau jangan usik langsung buat mase ni
makanan mane yang harus aku ambil

ok la cukup itu dulu strategi aku dulu yang aku terpikir mase ni
nanti biler aku terpikir dan terbace aku update lagi.....
nanti aku update kan ape yang aku makan setiap hari...
dan ape aktiviti aku......
ok..... sape-sape nak joint... jom la ikut sekali....
boleh la share situasi korang semua....
ade ke orang bace blog ni.....
tak ade pun tak pe.... blog ni kan blog aku syok sendiri.....
ok daaaaa...............




29 November 2011

Bile Si Die Marah

Start dari khamis lepas.....
Bile die call jek aku mesti tak sempat nak angkat,
henset letak tempat lain aku kat tempat lain
khamis tu die call... mase tu my big brother baru sampai
dari shah alam...... die belikan makanan
aku makan je la bihun....
tu la mase makan macam terdengar bunyi hset
tapi bile dengar betul2 tak de pulak
3 kali die cal....
Jumaat die tak de call
Sabtu die call mase tu kat rumah dak su
dak su kahwin hari tu
tak sempat nak angkat
sebab cari2 dalam beg tak tercapai
banyak sangat barang
malam pulak die call lagi
siap call rumah lagi
aku kat pasar malam pulak
esok nye die cal lagi pagi pulak....
aku dengan anak2 buah gi keluar berenang
mesti die bengangkan
mesti die pikir bukan bukan kan

malam tadi die calll
suare die mcm tak de mood jek
marah la tu....
"hehehe.... sory bang.... tak sengaja..."
die ckp die da pikir lain....
aku da gelak2.... "ape la abang ni itu pun nak marah..."
"orang ade la, cuma tak sempat nak angkat jek...."
"orang marah die gelak, saye tgah serious ni"
"hehehhe... sory la... alaaa... nak tergelak nak wat cam ne"
Bla blabla..... ade la sikit amanat die nak suruh aku buat
"Ok la.... ape abang suruh buat, ulang balik"
perangai zmer suke tanye balik ape yang die da ckp
dan surh buat... macam cikgukan...
tapi die bukan cikgu tau
"Insyaallah sok sy telefon lagi.... bersedie dgn jawapan"
"alaa... kan da ckp tadi" saje jekan si zemer ni
nak kene kan aku, tak habis lagi pasal tak angkat fon...
sabar je lah....
ape pun .....
saye sayang abang....
sweet tak....

hisss.........

bile bercakap pasal nak kurus ni.... mengeluh pun ade...
bile nak kurus balik ni....
zmer asik perli jek...
bersemangat tu nak kurus kan badan
bab nak try makan2 produk kurus badan ni tak berani
ye la mcm2 aku dengar
ade member tu kurus hilang la 4 kilo...
ade member tu lagi gemok ade la....

sekarang ni aku servey premium beautiful
produk dari hi-O
aku sebenarnya da lam da dengar ni
sebab dulu aku ade duk serumah dengan member yang joint hi-O
tapi mase tu slim lagi tak de la amik tau sangat

harga die lebih kurang je.... Rm 2k....

tu di e tengok tu bile kite pakai 1 jam bersamaan 900 kalori telah terbakar
kalau kite berjoging selama 1/2 jam pun baru 350 kalori sahaje terbakar
macam menarik kan

lelaki perempuan pun boleh pakai.... 

Ok kalu full set Rm 2300 - 2600


macam menarik kan....
nak pujuk mr zmer....
Senyum kambing................................... good idea ni.....
lalalalalla.......

28 November 2011

Aktiviti Cuti Sempena Awal Muharam

Seronokkan cuti 3 hari.
walau pun tak banyak tapi seronok...
macam2 aktiviti yang kami sekeluarge buat...
walau pun mr. azmir tak de sekarang

Sabtu pergi rumah kawen Siti Suhaila di Air Hitam Tjg Bidara




terserlah kegegemukkannya
With Kak su dengan anaknya purplekan.....
Hari Sabtu pi uma kwen Siti Suhaila dengan suaminya Ridzuan.
Selamat Pengantin Baru Su, semoga berkekalan sehingga ke akhirnya.

ade penari lagi... klass kau su...

pink silver.... kegemaran dak su...

my sister and my mom with aleeya
Umairah with me

pagi ahad berenang sambil mencari gemis

bergaya lagi si aleeya ni. on the way to remah kwen daus pulak
Selamat pengantin baru daus dan aja


comelll

cube teke berape orang dalam kete ni

10 orqng.. percaye tak

da dpt permainan baru


Large Scraper

Dengarkan lagi lagu hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...